Milli uçak ve otoda da 'Yerli Beyin' kullanılacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Mart 2013 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli uçak ve otoda da 'Yerli Beyin' kullanılacak

Hüseyin Özay/Ankara

TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarına 'tam bağımsızlık' kazandıran, 'gerçek zamanlı işletim sisteminin', milli uçak ve milli araç projelerinde de kullanılacağı ortaya çıktı.

Söz konusu projeler için, yurtdışından sistem satın alınmasına gerek kalmayacak. Ve her iki projenin de beyinleri, tamamen yerli olacak. STAR'ın dünkü sayısında duyurduğu, Tübitak tarafından geliştirilen 'Gerçek zamanlı işletim sistemi'nin, savunma sanayinin dışındaki projelerde de kullanılacağı bildirildi. TÜBİTAK kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yazılımların beyni olarak nitelendirilen, savunma sanayi başta olmak üzere, uzay araçları, insansız hava araçlarında kullanılan geniş zamanlı işletim sistemi halk tarafından kullanılan araçlara da uygulanacak. Söz konusu sistemi değiştirilerek, uçaklara ve araçlara uygun hale getirilecek.

Milyarlarca dolarlık tasarruf

Bu yöntemle, halen başka ülkelerden ithal edilen yazılımların ve bu yazılımların işletim sistemlerinin de, millileştirilmesi sağlanacak. 2023 yılına kadar üretilmesi planlanan yerli uçaklarda ve yerli araçlarda, milli işletim sistemi kullanılacak. Geniş zamanlı işletim sistemi, Türkiye'nin teknoloji konusundaki bağımsızlığının yanı sıra, milyarlarca dolarlık da tasarruf imkanı sağlayacak. Halen, savunma araçlarının dışında, elektronik sistemlerinin tamamında geniş zamanlı işletim sisteminin kullanıldığına dikkat çeken yetkililer, bu sistemin geliştirilmesi ile bir çok üründe milli işletim sistemine geçilmesinin sağlanacağını kaydettiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber