Sıfırcı okullar incelenmeli

Haber Giriş : 07 Aralık 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite sınav sonuçları ortada. 4 yılık fakültelere hiç öğrenci gönderemeyen liseler, başarı oranı yüzde 8'lere kadar düşen Anadolu liseleri, isminden başka hiçbir özelliği olmayan ?özel' okullar...

Ne kadar acıdır ki 300 öğrenci mezun eden okulun tek bir öğrencisi dahi üniversite kapısından giremiyor. Mezun olduklarında ellerinde hiçbir mesleki becerisi olmayan klasik lise öğrencilerinin durumu oldukça vahim. İmam hatip liseleri, meslek liseleri, katsayı sorunu tartışılırken, klasik liseler unutulup gitti. Yoğun tempoyla hazırlanılan, yüzbinlerce adayla yarışarak girilen Anadolu lisesi efsanesi çökmek üzere. Milyarlarca lira verilen özel okulların bazıları eğitimin yalnızca ticaretini yapıyor.

Çocuğuna iyi bir eğitim aldırmayı hedefleyen ailelerin ortak dileği, üniversite sınavında başarılı olması. Bu aileye, ?Ben özel okulum, bakın çocuğunuzu sosyal açıdan geliştiriyorum. Ama üniversite başarımız yüzde 10.' veya ?Çok çaba harcadınız Anadolu lisesine girdiniz. Ama okulun imkanları bu kadar' demenin mantığı yok.

Üniversite sınavına giren 2 milyona yakın aday var. Üniversitelerin kontenjanları da ortada. Hepsinin kazanması tabii ki mümkün değil. Ama bu kadar eşitsiz, bu kadar dengesiz dağılım da ürkütücü. Bir okulun başarısı yüzde 70'lere çıkarken başka bir okulda 200 mezunun arasından bir tanesi dahi üniversiteye giremiyor. Sorunun öğrencilerden kaynaklandığına inanmak mümkün değil. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu okullarda inceleme yapması gerekiyor. Okulun eğitimcilerine, idarecilerine; ?Neden tek bir öğrenciniz üniversiteli olamadı' sorusu mutlaka yöneltilmeli.

Tabela okullar

Bir Anadolu lisesinde öğrenim görebilmek pek çok öğrencinin hedefi. Çünkü bu okullardaki eğitimin daha kaliteli olduğuna inanılıyor. Çünkü bu okullara girebilmenin üniversite yolunu da açtığı düşünülüyor. Büyük ilgi çeken bu okullar da ne yazık ki seçim malzemesi olarak görüldü. Her hükümet döneminde alt yapısı hazır olmadan Anadolu liseleri açıldı. O da yetmedi kamuoyunda süper lise olarak tanınan yabancı dil ağırlıklı okullar Anadolu lisesine dönüştürüldü.

Peki ya sonuç ne oldu? Ne yazık ki ilçelere kadar açılan bu okulların bir kısmı ?Tabela Anadolu lisesi' olmaktan öteye geçemedi. Süper liseler de Anadolu lisesine çevrildi; oldu bitti.

Öğretmeni olmayan, yabancı dil öğretilemeyen, laboratuvarları bulunmayan yani klasik liselerden farkı olmayan okulları açıp, isimlerinin sonlarına Anadolu eklemek, sonra da sınavla öğrencilerini seçmek velileri kandırmak değil de nedir?

Kaliteden taviz vermeyenler

Tüm Anadolu liselerinde, tüm özel okullarda tabii ki bu vahim tablo yaşanmıyor. Öyle okullarımız var ki yıllardır kaliteden taviz vermeyerek, başarılarını koruyor.

Dün sıfır çeken, çok az öğrencisini fakültelere gönderebilen okullardan örnekler verdik. Ancak isimlerin hiç bir önemi yok. Tümü, tesadüfi taramayla seçildi. İsmi yer alan okulların 3 - 5 katı kadar yer almayanlar var. Sorun, sistemde. Sorun, eğitimin ?milli' değil, ?hükümet' politikası olarak görülmesinde, sorun öğrencilerde değil, onları yetiştiremeyenlerde.

sibel kahraman/akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber