50 hanelik köy kış aylarında 6 haneye düşüyor

Muş'un Varto ilçesine bağlı Güzeldere köyünde 14 kişi yaşıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Mart 2013 13:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
50 hanelik köy kış aylarında 6 haneye düşüyor

Muş'un Varto ilçesine bağlı Güzeldere köyünde 14 kişi yaşıyor. Yoğun göç nedeniyle nüfus kaybı yaşayan 50 hanelik köyde 6 hanenin kaldığı öğrenildi.

Yaz aylarında nüfusu 150 olan Güzeldere köyünde kış aylarında ise sadece 14 kişi yaşıyor. Gençlerin genelde yurtdışına ve büyükşehirlere gittiklerini söyleyen Sisi Fırat isimli kadın, kışın köyde 14 kişinin yaşadığını ve bunların en gencinin ise 50 yaşında olduğunu belirtti. Köyün yaz aylarında yoğun bir güç aldığını, kışın ise göç verdiğini ve 50 haneli köyün 6 haneye düştüğünü belirten Fırat, "Köyde yaşayanların çoğu yaşlı insanlardan oluşuyor. Gençler ve evli çiftler genelde Avrupa ülkeleri ile büyükşehirlerde yaşıyorlar.

Burada her yıl mayıs ayında başlayarak sonbahar aylarına kadar hane sayısı 50'ye yükseliyor" dedi.

Veli Kızılkaya isimli vatandaş ise, "50 hanelik köy kış aylarında 6-7 haneye ve 14 nüfusa kadar düşüyor. Vatandaşlar burayı yazın yayla olarak kullanıyor kışın ise güç ediyor" diye konuştu.

Doğan Fırat isimli vatandaş da, "Şu anda köyde 6 hane var. Genelde köylülerin çoğu yurtdışında çalışıyor. Bazıları ise büyükşehirlere göç etmiştir. Yaz aylarında gelip burada 2-3

ay kaldıktan sonra kış aylarından tekrar gidiyorlar. Köy tamamen bizim gibi yaşlılara kalmıştır. Şu anda köyde yaşayanların yaş ortalaması 55 civarındadır" dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber