Gümrük Kanunu'nda değişikliler yapan tasarı komisyonda...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, geçen yıl 118 milyon paket kaçak sigaranın imha edildiğini, 82 milyon paket kaçak sigaranın da imha edilmesi için mahkeme kararı beklediklerini bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2013 18:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülüyor.

Muhalefet partilerinin üyeleri, tasarıda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın alanının dışında da yeni düzenlemeler bulunduğunu, sivil toplum kuruluşlarının yeterince dinlenmediğini savunarak, ''torba kanuna'' dönüşen tasarının, alt komisyonda yeniden ele alınması önerisinde bulundu.

Bakan Yazıcı ise tasarı hazırlanırken, ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alındığını belirtti. Yazıcı ayrıca, 65 maddeden oluşan tasarıda, bir madde dışındaki diğer bütün düzenlemelerin, Bakanlığını ilgilendirdiğini ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, yurt dışı çıkış harcı alınmasını eleştirdi. Bunun aslında Anayasa'ya da aykırı olduğunu belirten Ayaydın, ancak buna rağmen tasarıda yurt dışı çıkış harçlarını artıran yeni bir düzenleme daha getirildiğini söyledi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, kaçak tütün konusuna değindi. ''Maliye Bakanlığı, Gümrük Bakanlığı'nın bile yanı başında kaçak sigara satılıyor'' diyen Akçay, bunun, uygulanan fiyat politikasından kaynaklandığını söyledi.

Daha sonra tasarıyla ilgili sunum yapan Bakan Yazıcı, ''kabahat'' niteliğindeki fiillerin tek bir kanunda toplanarak uygulama birliği ve bütünlüğü sağlanacağını, hukuka aykırı uygulamanın ortadan kaldırılacağını belirtti.

Yazıcı, yap-işlet-devret modeli kapsamında modernize edilmesine karar verilen Türkgözü, Pazarkule, Dereköy, Karkamış, Öncüpınar, Yayladağı ve Akçakale gibi uzun işletme süresi gerektiren gümrük kapılarının, kısa işletme süresi ile ihale edilebilecek diğer kapılarla birlikte, bir paket halinde ve ''işlet-yap'' modeli çerçevesinde modernize edileceğini söyledi.

Tasarıda yer alan tütün ve tütün mamullerinin tasfiyesi konusuna da değinen Yazıcı, ''Kaçak eşya ambarlarındaki eşyanın hacim olarak yüzde seksenini tütün ve tütün mamulleri oluşturmaktadır. 2012 yılında 118 milyon paket kaçak sigaranın imhası yapılmasına rağmen, imha edilmek üzere mahkeme kararı beklenilen 82 milyon paket sigara bulunmaktadır. Tasarı ile kaçak tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkiler ile ilgili olarak el koyan idarelerce numune alınarak derhal imha yöntemi getirilmektedir. Ambarlarda bulunan bu tür ürünlerin de derhal imha edilerek hızlı bir şekilde tasfiyesi amaçlanmıştır'' diye konuştu.

Yazıcı, ele geçirilen kaçak eşyaya ilişkin soruşturma ve kovuşturma sürelerinin uzamasının, tasfiye sürecini de etkileyerek, ekonomiye kazandırılacak ürünlerin değer kaybına neden olduğunu söyledi. Yazıcı, tasarıyla, halen kamu davasının açıldığı tarihten itibaren bir yıl içinde kovuşturmanın sonuçlanmaması halinde başlatılan tasfiye süreci, el koyma tarihinden itibaren altı ay olarak değiştirileceğini kaydetti.

-Akaryakıt kaçakçılığı-

Akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili düzenlemeye de değinen Yazıcı, şunları söyledi:

''Tasarıyla, rafineri lisansı sahiplerinin tesislerindeki, lisanslarına işlenmiş tanklarda, belirtilen ürünler dışında bir ürün bulunduramayacak. Dağıtıcı lisansı sahiplerinin, bayilerinde kaçak akaryakıt satışının yapılmasını önleyen teknolojik yöntemleri de içeren bir denetim sistemi kurmak ve uygulamakla yükümlü olacaklar. Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadeleyi ciddi bir şekilde zafiyete uğratan, akaryakıt kaçakçılığına karışan istasyonlarda sadece kaçak akaryakıt satışı yapılan pompa veya tabanca değil lisansa tabi faaliyetlerinin yargılama süresinde geçici olarak durdurulacak. EPDK tarafından verilen idari para ceza tutarlarının artırılacak. Cezai fiilin iki takvim yılı geçmeden aynı kişi tarafından tekrarı halinde iki kat olarak uygulanacak.''

Bakan Yazıcı, tasarıda, ürün ticareti ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesine öncülük eden tarım satış kooperatiflerinin piyasa şartlarında daha etkin ve verimli çalışmalarına imkan sağlanmasının da hedeflendiğini dile getirdi.

Hayati Yazıcı, oda, borsa ve birliklerde, seçilme yeterliliğini kaybedenlerin organ üyeliklerinin sona ermesi ile denetim ve soruşturmanın güvenliğine ilişkin konuların yeniden düzenlendiğini ifade etti. Yazıcı, bu kapsamda, seçilme yeterliliği bulunmadığı halde seçilen kişilerin, organ üyeliklerinin sona erdirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Yazıcı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hariç diğer ülkelere kimlik belgesiyle çıkış yapanlardan da yurtdışına çıkış harcı alınacağını belirtti.

-Tüketici kredilerinden eş rızası sürecek-

Yazıcı, tasarıda, kefalet için eşin yazılı rızasının aranmasına istisnalar getirilerek, ticari hayatın doğal akışının kolaylaştırılacağını söyledi. Bakan Yazıcı, söz konusu düzenlemeyle, işletme sahiplerinin işletme veya şirketle ilgili verilecek kefaletleri, esnaf veya sanatkar tarafından mesleki faaliyeti ile ilgili olarak verilecek kefaletleri için eşin yazılı rızasının aranmayacağını ifade etti.

Yazıcı, daha sonra milletvekillerinin sorularını yanıtladı. AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar'dan boşalan komisyon üyeliğine getirilen AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, kefaletlikte eş rızasının aranmamasına ilişkin düzenlemeye değindi. Denizli, bu değişikliğin neden yapıldığının kadın sivil toplum kuruluşlarına daha iyi anlatılmasını istedi.

Bakan Yazıcı, tüketici kredileri ile ilgili kefillik konusunda eş rızası alınma zorunluluğunun devam edeceğini, yalnızca işletmelerin ticari faaliyetleri ile ilgili kredilerde eş rızası aranmayacağını ifade etti. Yazıcı, bunu işletme sahibi kadınların da istediğini söyledi.

Tasarının maddeleri görüşülüyor.

Muhabir: Kubilay Çelik

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber