Eskişehir'de 'Teknoloji Ödülleri' töreni

"Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi haline getirmek artık,hükümetimizin hedefi olmaktan çıkmış, topluca milletimizin, bütün sektörlerin, kuruluşların hedefi haline gelmiştir" dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2013 22:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eskişehir'de 'Teknoloji Ödülleri' töreni

"Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi haline getirmek artık,hükümetimizin hedefi olmaktan çıkmış, topluca milletimizin, bütün sektörlerin, kuruluşların hedefi haline gelmiştir" dedi.

Ergün, Eskişehir Sanayi Odası'nda (ESO) düzenlenen Teknoloji Ödülleri töreni öncesinde firmalar tarafından açılan stantları inceledi.

Daha sonra Bakan Ergün, ödül töreninde yaptığı konuşmada, teknoloji ödüllerinin bir fırsat eşitliği anlamında önemli ödüller olduğunu belirterek, teknolojinin herkesin bu ödülleri alabileceği bir alan olduğunu kaydetti.

Gelişmiş ülkelerin en önemli özelliklerinden birisinin güçlü sivil toplum örgütlerinin bulunması olduğunu ifade eden Ergün, şöyle konuştu:

"Ülkenin bir takım hassasiyetlerinin ve hedeflerinin sivil toplum örgütleri tarafından paylaşılması, ülkenin en büyük avantajlarından birisidir. Türkiye'nin ortaya koyduğu uzun vadeli vizyon ya da orta vadeli programlar sivil toplum örgütleri tarafından sahiplenildiğinde firmalar tarafından da sahiplenilir hale gelmektedir. Bugün, kiminle konuşursak konuşalım, Türkiye'nin 2023 hedeflerini kendi hedefi gibi benimsediğini görüyoruz. Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi haline getirmek artık, hükümetimizin hedefi olmaktan çıkmış, topluca milletimizin, bütün sektörlerin, kuruluşların hedefi haline gelmiştir. Bugün, hükümetimiz kadar üniversiteler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları da bilim, teknoloji, yenilikçilik ve Ar-Ge gibi konulara büyük önem veriyor."

- Eskişehir, teknoloji yoğun yatırımlar için en doğru adreslerden biri-

Ergün, geçen yıldan itibaren ekonomide planlı olarak hızın azaltıldığı bir döneme girildiğini, buna rağmen bir yıl içinde 700 bin kişilik ilave bir istihdam sağlandığını bildirdi.

En önemli ihracat pazarı olan Avrupa pazarlarındaki olumsuzlukları dikkate aldığında Türkiye'de 700 bin yeni istihdamın doğmasının, Türkiye'nin başarısının iyi anlaşılması için son derece önemli olduğunu anlatan Ergün, "Türkiye'nin son 10 yılda yaşadığı hızlı büyümenin bütün şehirlere yansıdığını görmemiz de mümkün. Eskişehir'in 10 yıl içinde ihracatının 4-5 kat arttığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde teknoloji yoğun yatırımlar için en doğru adreslerden birisi Eskişehir'dir. Yazılım, havacılık, savunma sanayi ve demiryolu sektöründe çok büyük potansiyel var. Eskişehir'in Seattle gibi havacılık sektörü için önemli merkezlerden birisi olmaması için bir neden yoktur" diye konuştu.

Ergün, Eskişehir'de üzerinde durulması gereken hususlarından birisinin bor minareli üzerinde yapılacak çalışmalar olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bor madeni diğer madenlerden farklı. Önemli olan onun türevlerini ortaya koyabilmek. Dünya bor rezervlerinin yüzde 65'ine sahibiz. Ancak dünya bor piyasasından yüzde 10-15 pay alabiliyoruz. Çünkü boru, taş toprak gibi satıyoruz. Borun içinde her alanda kullanabilecek imkanlar var. Bunun pazarı gün geçtikçe daha da genişleyecek. Onun türevlerini daha çok ortaya çıkartacak üniversite-sanayici işbirliğini yapmalıyız. Bu, birlikte yapılacak bir iş. Üniversite-sanayi işbirliği kaçınılmaz bir şey."

Türkiye'nin son 10 yılda birçok yapısal sorununu çözüm kavuşturduğunu vurgulayan Ergün, "Güvenin, istikrarın adresi haline geldik. Son küresel krizde Avrupa'da yaşananları gördüğümüzde, Türkiye'nin nasıl bir noktaya geldiğini daha iyi tespit etmiş oluyoruz. 2012 yılında bizim ekonomimiz için önemli bir risk alanı olarak görülen cari açık meselesi önemli ölçüde kontrol altına alındı. Güçlü makro ekonomik yapıyla ülkemizde reel sektörün küresel rekabet gücünün artılması için büyük fırsatlar doğmuştur. Ancak, bu yeterli değil. Ekonomi politikalarının asıl amacı olan rekabetçi ve dinamik bir reel sektör oluşturmak gerektiğini ortaya koyup bunu sağlamamaz lazım. Türkiye rekabet gücünü yanlış yerde arayamaz. Ucuz iş gücü, ucuz hammadde, ucuz enerji yok Türkiye'de. Bunlar bize rekabette avantaj sağlayamaz."

Konuşmanın ardından ödül kazanan şirketlere, ödülleri verildi.

Arçelik AŞ Eskişehir Buzdolabı İşletmesi'ne teknoloji geliştirme, Seramdent Diş Seramikleri ve Nano Malzemeler San. ve Tic. Ltd. Şti'ye ürün geliştirme, Nanotech İleri Teknoloji San. ve Tic. Ltd. Şti'ye teknoloji uygulama, Alp Havacılık San. ve Tic. AŞ'ye teknoloji uygulama, Anadolu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'ne jüri özel ödülleri verildi.

Etkinlikte Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, ESO Başkanı Savaş Özaydemir de hazır bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber