Kaskoda yeni dönem 1 Nisan'da başlıyor

Kasko branşının genel şartlarında 1 Nisan 2013 tarihinde yürürlüğe girecek değişiklikler kamuoyunda tartışılmaya başlandı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 11 Mart 2013 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yeni düzenlemede 4 farklı kasko türünün olması, en çok dikkat çeken değişiklikler arasında yer alıyor

Kasko sigortasının yeni genel şartları 1 Nisan'da yürürlüğe giriyor. Yeni uygulamayla artık poliçeye sigorta değeri yazılmayacak. Özellikle araç pert olduğunda sigortalıyla sigortacı arasında soruna neden olan rayiç bedel konusuna çözüm getiriliyor. Poliçeye araç bedelini yazmak yerine, araç değerinin belirleneceği ortak bir referansa veya rayiç değer belirleme yöntemine poliçede yer verilecek. Hasar tazmininin ne şekilde yapılacağı poliçede açıkça belirtilecek. Onarım yapılacak olması halinde, onarımın şirketçe belirlenecek servislerde veya sigortalı tarafından istenen servislerden hangisinde yapılacağı hususu poliçede açıkça yer alıyor. Tartışmaların yaşandığı bir diğer konuysa yedek parça temini. Hasarın tazmininde orijinal parça veya eşdeğer gibi parça seçeneklerinden hangisinin kullanılacağı belirtiliyor. Bu yönde bir belirleme olmazsa sigortalının tercih ettiği tazmin yöntemi, servis ve parça esas alınıyor.

Ayrıca yapılan değişikliklere göre, sigorta şirketleri artık 'full kasko', 'süper kasko' adı altında farklı ürünler satamayacak. Dar kasko, kasko, genişletilmiş kasko ve tam kasko olmak üzere 4 farklı kasko türü olacak. Buna göre sınırlı teminat almak isteyenler dar kasko, çarpma, çarpılma, hırsızlık, yangın gibi klasik teminatları almak isteyenler kasko, klasik teminatlara ek olarak isteğe bağlı farklı teminatları isteyenler genişletilmiş kasko, aracını her türlü riske karşı sigortalamak isteyenler ise tam kasko sigortasını seçebilecek. Ancak tam kaskoda yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma ve bakımsızlık nedeniyle meydana gelen zararlara da teminat verilmesi öngörülüyor.

SİGORTALIYA DAHA KOLAY İZAH EDİLEBİLECEK

Bunun yanında, Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, hasar tazmininin ne şekilde yapılacağı hususundaki söz konusu değişikliklerle ilgili, "Değişiklikler sigortacıyla sigortalılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların giderilmesinde faydalı olacaktır" şeklinde bilgi verdi.

Kasko sigortalarında risk fiyatlandırmasının daha doğru yapılmaya başlandığını ifade eden Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu, "Bence kasko sigortalarında iyileşme ve konsolide sonuçların olumluya dönmesi, trafik sigortalarıyla karşılaştırıldığında çok daha çabuk olacaktır. 1 Nisan 2013 tarihinde yürürlüğe girecek yeni kasko sigortası genel şartları ve bunun şirketler tarafından aktüeryal olarak uygulanması durumunda bu branşa yansıma pozitif olacaktır" dedi

Axa Sigorta Başkan (Bireysel Teknik, Sağlık, Hasar ve Hukuk) ve İcra Kurulu Üyesi Ali Erlat, "Perte ulaşan ağır hasarlarda, sigortacı poliçe yapıldığı sırada belirlenmiş bir bedel yerine, aynı özellikleri barındıran bir aracın piyasa değerine göre değerlendirme yapacak. Bunun sigortacı için daha kolay izah edilebilir, sigortalı için de daha kolay anlaşılır bir tarafı var" dedi.

Güneş Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altaner ise, yeniliklerin sektör için faydalı olacağını söyleyerek, "Hasara bağlı onarımların nerede yapılacağının, eşdeğer mi orijinal parça mı kullanılacağının sözleşmeyle baştan belirlenmesi, sigortalı-sigortacı uzlaşmazlığını ortadan kaldıracak. Bu değişiklik de sektörün işleyişine fayda getirecek" şeklinde konuştu.

Generali Sigorta Teknik ve Reasüranstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Uğur Özer de, rayiç değer kavramının önem kazandığını belirterek, konuyla ilgili şunları söyledi: "Sigorta tazminatının hesabında sigortalı menfaatlerin rizikonun gerçekleşmesi anındaki rayiç değerleri esas alınıyor. Bu, gerek poliçenin düzenlenmesi esnasında primin tespitinde, gerekse hasar anında tazminat tutarının tespitinde artık sigorta bedeli yerine rayiç değer kavramının kullanılacağı sonucunu doğurmaktadır."

UYGULAMA PRİMLERİ YÜKSELTMEYECEK

Kasko sigortalarında yapılacak değişikliklerde prim artışıyla ilgili açıklamalarda bulunan Hazine Müsteşarlığı, "Kasko sigortası genel şartlarında primin ne olacağına ilişkin bir düzenleme yoktur. Bu çerçevede, kasko sigortasıyla ilgili düzenlemelerin kasko primlerinde artışa yol açacağı iddiası, gerçeği yansıtmamaktadır. Sigorta şirketleri, rekabet şartları altında primlerini serbestçe belirleyeceklerdir" şeklinde açıklama yapttı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber