Eker, Üniversite öğrencileriyle söyleşi yaptı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2005 21:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker, Avrupa Birliği'ne tam üye olmaya hazırlanan Türkiye'nin tarım alanında yapısal sorunları olduğunu belirterek, özellikle işletme büyüklükleri, örgütlenememe, bitki ve hayvan ıslahlarının gerçekleşememiş olmasının bunların en önemlileri olduğunu söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Fatih Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler Bölümü öğrencileri ile Bakanlık Merkez Bina'da söyleşi yaptı. Öğrencilere, tarımın tüm insanları hayatta kalabilmek için yakından ilgilendirdiğini anlatan Bakan Eker, Türk tarımının temel sorunları ile ilgili de bilgi verdi. Eker, Türkiye'nin iklimi ve coğrafi yapısı bakımından çok büyük imkanlara sahip olduğunu ama bunun değerini çok iyi bilemediğini ifade ederek, Kuzey Avrupa ülkelerinde domates tane ile satılırken Türkiye'nin her köşesinde kilolarca alınabildiğine dikkat çekti. Söyleşide öğrencilerin sorularını da cevaplandıran Eker, AB ile Türkiye arasındaki tarım ilişkilerini anlattı. Türkiye'nin tarım bakımından zengin bir ülke olmasının potansiyel zenginli olduğunu, ancak AB'nin Türkiye'nin sosyo-ekonomisi ve kültürel yapısını uyarlamayla ilişkili olduğunu söyleyen Eker, "İşte asıl sorun burada çıkıyor. Türk tarımının yapısal sorunları var. Türkiye'deki tarımsal işletmeler AB'ye göre çok küçük. AB ülkelerinde ortalama işletme büyüklüğü 160 dekar iken, Türkiye'de 55 dekardır" diye konuştu. Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, işletme büyüklüğü ile ilgili sorunun miras hukukundan kaynaklandığını belirterek, Avrupa ülkelerinde tarım arazilerinin mirasa konu olmadığını söyledi. İşletme büyüklüklerinin yanısıra örgütlenme eksikliğinin de tarım için yapısal bir sorun olduğuna dikkat çeken Bakan Eker, bitki ve hayvan çeşitlerinde ıslah yapılmamasının da büyük bir sorun olduğunu ifade etti. "AB ile biz bu sorunları çözerek masaya oturmak istiyoruz" diyen Eker, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu sorunların çözülmesi durumunda AB ile entegrasyonu kolay sağlayabileceğiz. 23 Ocak'ta AB'ye Türk tarımını anlatacağız. Sonuçta hangi unsurlarda bizim bir eksikliğimiz, fazlalığımız varsa ortaya çıkacak. Eşleştirme, uyumlaştırmanın nasıl olacağı Komisyona rapor olarak sunulacak. 25 üye ülke kabul ederse müzakere başlıklarına başlayacağız."

Bir öğrencinin, devlet arazilerinin tarımsal üretime katılması için herhangi bir çalışma yapıp yapmadıkları yönündeki bir soru üzerine Bakan Eker, devlete ait 38 tarım işletmesinin 8'ini 30 yıllığına özel sektöre kiralandığının belirtti. Devletin iyi bir işletmeci olmadığını kaydeden Eker, devletin bundan sonra düzenleyici, denetleyici olacağını ancak vatandaşın, özel sektörün üreteceğini ifade etti. Bir öğrencinin, "Sayın Bakan'ım erken seçim olacak mı?" sorusuna, "Hayır olmayacak" diye cevap veren Eker, bakanlık dönemi boyunca daha fazla sektöre olamamak konusunda da özeleştiride bulunduğunu söyledi.

Söyleşi sonunda öğrenciler Bakan Eker'e, porselen duvar saati ve çay kupası hediye etti. Bakan Eker ise öğrencilerle sohbet ederek, toplu hatıra fotoğraf çektirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber