Cemal Gülas'a ölen yaralı karaca nedeniyle 3 bin 250 tl ceza

Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'nde yaralı bulduğu karaca yavrusunu tedavi eden ancak, doğaya saldıktan sonra insana alıştırıldığı için ölümüne neden olduğu iddiasıyla hakkında tazminat talebiyle dava açılan Vahşi Hayat Derneği Başkanı ve fotoğraf sanatçısı Cemal Gülas'a, 3 bin 250 TL ceza verildi

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 11 Mart 2013 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cemal Gülas'a ölen yaralı karaca nedeniyle 3 bin 250 tl ceza

Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'nde yaralı bulduğu karaca yavrusunu tedavi eden ancak, doğaya saldıktan sonra insana alıştırıldığı için ölümüne neden olduğu iddiasıyla hakkında tazminat talebiyle dava açılan Vahşi Hayat Derneği Başkanı ve fotoğraf sanatçısı Cemal Gülas'a, 3 bin 250 TL ceza verildi.

Çamlıhemşin İlçesi Boğaziçi Köyü'nde 3 yıl önce köylüler tarafından ayağı kırık halde bulunan karaca yavrusu, tedavisi için aynı köyde yaşayan Vahşi Hayat Derneği Başkanı ve fotoğraf sanatçısı Cemal Gülas'a getirildi. Gülas, çağırdığı veterinere tedavisini yaptırdığı ve adını 'Bambi' koyduğu karaca yavrusunu bir süre koruma altında tuttu. Tedavisi ardından doğaya salınan karaca yavrusu, 2010 yılı Kasım ayında bu kez avcılar tarafından vuruldu. Köylüler, yine yaralı halde buldukları Karacayı Cemal Gülas'a getirdi. Ancak, yavru bu kez kurtarılamadı.

Karaca yavrusunu vuranları bulamayan, bu nedenle işlem yapamayan dönemin Rize Çevre ve Orman Müdürlüğü, yabani hayvanı alıkoyduğu, kendilerine haber vermediği ve tedavi süresince insana alışarak yabani özelliğini kaybeden karaca yavrusunun vurulmasına neden olduğu iddiasıyla Gülas hakkında, 3 bin 250 TL tazminat istemiyle Çamlıhemşin Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme heyeti Gülas'a 3 bin 320 TL para cezası verdi. Gülas, karara Yargıtay'a başvurarak itiraz etti.

Gülas, vahşi bir hayvan yavrusunu alıp onu beslemesi halinde ceza görmesi gerektiğini anlatırken, şöyle dedi:

"Buna, 'Ben karacayı besledim, iyilik yaptım' diyemezsiniz. Ancak bizim durumumuz çok farklı. Vurulan bir karaca yavrusu var ve yavru bize getiriliyor. Trabzon'a giderek özel ekip getiriyoruz ve karacayı tedavi ettirmeye çalışıyoruz. Ancak maalesef karacayı kurtaramıyoruz. Karaca bizim yanımızda öldüğü için av yasasına muhalefet ettiğimiz öne sürülüyor. Bize, 'Sen misin karacayı tedavi ettiren?' diyorlar ve dava açıyorlar. Dava sonucunda para cezası alıyoruz. İyi niyetle yaralı bir karacayı tedavi ettiğimiz için ceza aldık. Ancak cezanın üst mahkemeden döneceğine inanıyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber