Alzheimer yaşı aşağı düşüyor

Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, ileri yaşta görülen alzheimer hastalığının 50'li yaşlara doğru indiğini belirtti. Vardarlı, ilk belirtilerinin unutkanlık olarak ortaya çıkan hastalığın günümüz koşullarında daha sık kadınlarda görüldüğünü vurguladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Mart 2013 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Alzheimer yaşı aşağı düşüyor

Uzman Dr.Egemen Vardarlı, kadınların depresyona daha yatkın olduğunu belirterek "Çocuk büyütme, ev işleri gibi nedenlerden dolayı daha çabuk depresyona girebiliyorlar bu yüzden. Kadınlarda daha fazla hastalık görülüyor. Genelde 65 yaşında ortaya çıkıyor erken yaşlarda saptanabilmesi için farkındalığın artması gerek unutkanlık varsa mutlaka hekime başvurulmalı" dedi.

Alzheimerin hem hasta açısından hem de bakıcı açısından çok ağır bir hastalık olduğunu dile getiren Dr.Egemen Vardarlı, şunları söyledi: "Alzheimer tipi demans hem hasta hem de hastaya bakım verenler için çok ağır yükleri olan ilerleyici bir hastalıktır. Hastalığın gidişi yıllar sürer ve hasta giderek ağırlaşır. Yeni tedavi yöntemleri ile ilgili birçok çalışma yürütülmektedir; fakat ne yazık ki henüz tedavisi yoktur. 65 yaş üzerindeki bireylerde görülme oranı yüzde 6-10 arasındadır. Yaş ilerledikçe hasta oranı artmaktadır. 2050 yılında şu anki hasta sayısının 3 katı alzheimer hastası olacağı beklenmektedir. Hastalıktan bizi kesin olarak koruduğu kanıtlanmış bir yöntem yoktur."


*Alzheimer'ın erken teşhisi mümkün olabilir


ALZHEİMERDEN KORUNMAK İÇİN 7 ÖNERİ

Hastalıktan korunmak için önerileri sıralayan Vardarlı, hastalığa yakalanma ihtimalini düşürecek önlemlerini şöyle sıraladı: "Eğitimli bireylerde alzheimer oranı daha düşüktür. Fiziksel aktivite ve egzersiz. Obeziteden korunmak. Hipertansiyonu, kolesterolü ve diyabeti kontrol altında tutmak. Kardiyovasküler koruyuculuğu kanıtlanmış akdeniz tipi diyet (işlenmiş gıdaların az olduğu, sebze, meyve ağırlıklı, zeytinyağı ve omega 3'den zengin diyet) Depresyondan korunmak. Aluminyum ve kurşun gibi toksik maddelerden uzak durmak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber