İnternetten sonraki en büyük devrim

Pentagon, DARPA programıyla tarihi değiştirecek projeyi yürürlüğe koymaya hazırlanıyor. Zihin kontrolü ve iletişimine dayalı 'brain-net' fareler üzerinde olumlu sonuçlar verdi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Mart 2013 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İnternetten sonraki en büyük devrim

Beyin interneti, uzaktan zihin kontrolü ve iletişimi

Bugün milyarlarca insanı sanal ortamda birbirine bağlayan internet, bundan 30 yıl önce Pentagon'un kendi bünyesindeki bilgisayarlar arasındaki iletişimini sağlamak için geliştirdiği Arpanet isimli program sayesinde ortaya çıktı. ABD, şimdi de internet kadar tarihi değiştirecek ve çok daha fazla tartışmaya yol açacak 'Brain-net' isimli bir programı yakın zamanda yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor.

ORGANİK BİLGİSAYAR

Duke Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Pentagon destekli programda bilimadamları iki farenin beynini, yerleştirilen elektrodlar üzerinden birbirine bağlamayı başardı. Bir farenin beynindeki görsel imaj, bağlı elektrodların dışında herhangi bir aracı nesne kullanılmadan diğer farenin beyninde oluşturuldu. Bir başka deyişle iki farenin beyni birbirleriyle doğrudan iletişim kurdu. Amerikalı bilimadamları bu bağlantıyı kullanarak ileride gelişmiş organik bilgisayarlar üretmeyi amaçlıyor.

OBAMA'NIN PROGRAMI

Yapılan son deney, Pentegon'un insan beyni üzerinde yürüttüğü çalışmalardan sadece biri. Gelişmiş Savunma Araştırmaları Proje Ajansı (DARPA) adındaki birim tarafından yürütülen çalışmalarda, özellikle ABD Başkanı Barack Obama döneminde büyük bir gelişme sağlandı. Pek çoğu gelişme aşamasında olan bu projelerin yakın zamanda meyvelerinin toplanmaya başlanacağı tahmin ediliyor.

ETİK TARTIŞMASI

Yakın gelecekte beyin gücü ile kontrol edilen insansız hava aracı drone'lar gökyüzünde uçabilir. Ancak bu gelişmeler etik tartışmaları da beraberinde getiriyor. Pek çok çevre, beyinleri kontrol edilen ya da kendi iradesi ile hareket etmeyen asker ve makinelerin yer alacağı savaşların bugünün savaşlarından daha acımasız olacağını ve bugün tartışılmayan yeni ahlaki, insani ve etik sorunları ortaya çıkaracağını savunuyor.

BEYİN GÖZLÜKLERİ

Pentagon'un 'beyin gözlükleri' projesiyle bu gözlükleri takan askerin bilinçaltındaki tehditleri bilinç düzeyine çıkmadan tespit etmesi hedefleniyor.

İŞTE PENTAGON'UN DİĞER PROJELERİ

UYKUSUZ KOMANDOLAR

Pentagon'un üzerinde çalıştığı 'yorulmaz ve uyumaz asker projesi, beynin uyku gereksinimini kontrol eden bölümlerini geliştirerek askerlerin uzun süre uyumadan görev yapmasını amaçlıyor.

Bugün havaalanlarında kullanılan tarayıcıların yerini alacak sistemle, kalp atışları, bakışlar ya da göz bebeklerindeki en ufak değişiklikler bile algılanacak.

BEYİN GÜCÜYLE HAREKET

Bir farenin beynindeki görsel imaj, elektrodlar dışında herhangi bir başka aracı nesne kullanılmadan diğer farenin beyninde oluşturuldu.

CASUS BÖCEKLER

Gelişmiş sistemlerle beyinleri kontrol edilen robot böceklerin casuslara dönüştürülmesi amaçlanıyor.

PATLAMA ÖLÇER

Askerlerin maruz kaldığı patlamaları ölçerek, dışarıdan fark edilmeyen yaralanmaları tespit edecek.

BEYİN YIKAMA

Pentagon'un son projelerinden biri de nöro bilimle, yabancı halkların düşüncelerini etkileyecek haber ve öyküler oluşturmak.

YAPAY UZUVLAR

Pentagon'un 'proestetik' projesinde ise yapay uzuvların beyin sinyalleri ile hareket ettirilmesi planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber