DDK'dan RTÜK raporu: Kurumda uzmanlar sekreterlik, sekreterler ise uzmanlık yapıyor.

Haber Giriş : 01 Aralık 2003 12:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DDK'dan RTÜK raporu: Kurumda uzmanlar sekreterlik, sekreterler ise uzmanlık yapıyor. Yayın kuruluşlarına verilen cezaları sekreterler kesiyor

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nu (RTÜK) denetleyen Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), RTÜK'ün işleyişindeki pek çok olumsuzlukları
gözler önüne serdi. Yazımı süren raporda yer alan uzmanların çalıştırıldıkları üniteler ve performanslarına ilişkin bilgiler ana başlıklarıyla şöyle:


RTÜK Başkanlığı'na bağlı iki uzmandan biri geçen yıllarda bölge müdürlüklerini denetledi. Diğeri ise 2001 yılında 'sayısal yayın platformunda yer alan TV kuruluşlarının yayınlarının takip edilip edilmediğini' inceledi, son iki yılda kendisine resmi bir görev verilmedi.

Kamuoyu Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi'ndeki altı uzman, 'toplantı odası tefrişi, RTÜK kütüphanesinin yapılanması, teminat mektuplarının saklanması' gibi uzmanlık gerektirmeyen işler yapıyor.

Cezayı sekreterler kesiyor


Eğitim Dairesi Başkanlığı'ndaki uzmanlar 'toplantı ve panel hazırlanması' ile uğraşıyor.

İdari ve Mali İşler Dairesi'ndeki dört uzman, 'yazışmaları başkana sunma ve evrak takibi' yapıyor.

Personel Dairesi Başkanlığı'ndaki bir uzmanın 'bugüne kadar hiçbir iş yapmadığı' belirlendi.

Uluslararasıİlişkiler Dairesi Başkanlığı'nda görevli uzmanın elektronik mühendisi olduğu ve teknik eleman olarak çalıştığı saptandı. Teknik Hizmetler Dairesi Başkanlığı uzmanı da sekreterlik hizmeti veriyor.

İzin/Tahsisler Dairesi Başkanlığı'ndaki dört uzman, sekreterlik yapıyor, evrak akışını takip ediyor.
Yayın kuruluşlarını izleyen ve verilecek yaptırımlara esas oluşturan raporları hazırlayan İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı'na ilişkin veriler ise sekreter kadrosunda çalıştırılanların rapor düzenlediğini ortaya koydu. Bu birimde 55 uzman görev yapıyor. Bu uzmanlarla ilgili saptamalar ise şöyle:

Dört uzman, uzmanlık gerektirmeyen Alo RTÜK hattına gelen şikâyetleri bilgisayar ortamından yazılı hale dönüştürme işini yapıyor. Beş uzman ise yazışmayla uğraşıyor. 12 uzmanın yaptıkları ise ölçülemiyor.

Sekreter ve memur kadrosundaki dokuz personel üç yıl boyunca uzmanlık gerektiren, yayın kuruluşlarına uygulanacak yaptırımlarda esas alınacak yayın izleme ve değerlendirme görevi yaptı, rapor hazırladı.

2001-2003 döneminde kimi uzmanlar 100'ü aşkın rapor düzenlerken, bir uzman yalnızca dört rapor hazırladı. Belirli radyoların izlenmesi görevi verilen bu uzman, araştırma ve değerlendirme amaçlı herhangi bir belge bırakmadı. İki uzmanın raporları bulunamadı.

Raporlar için 'sumen altı' kuşkusu


İzleme ve Değerlendirme Dairesi uzmanlarının yaptırımlara esas oluşturan raporlarının kaydı tutulmuyor. Raporlar zimmet defteri olmadan, kayda alınmadan daire başkanlığına veriliyor. Bu durum, rapor ve yazıların kaybolması ya da işlem görmemesi veya kasıtlı olarak işlem dışı tutulmasına zemin oluşturabilecek nitelikte.

Uzman kadroları, 'ataması uygun olmayan kişiler için ödüllendirme, üst görevlerden alınanlar için de cezalandırma' amacıyla kullanılıyor.

Birimler arasındaki koordinasyon sağlanamıyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber