Öcalan PKK'ya silah bırak çağrısı yaptı

Yüzbinlerce kişinin katıldığı Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarında mesajı okunan Abdullah Öcalan, PKK’ya “Silahları bırakın, sınırdışına çıkın” şeklinde tarihi bir çağrı yaptı.

Haber Giriş : 21 Mart 2013 13:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Abdullah Öcalan'ın günlerdir merakla beklenen mesajı Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında BDP'li iki vekil tarafından okundu.

Açıklama öncesinde BDP ve DTK Eşbaşkanları, milletvekilleri ve belediye başkanları tek tek sahneye çağrıldı. Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder kürsüye geldi.

Pervin Buldan, ilk olarak Abdullah Öcalan'ın mesajını Kürtçe okudu. Daha sonra ise Sırrı Süreyya Önder, aynı mesajı Türkçe seslendirdi.

Öcalan, mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Mazlumların özgürlük ve Nevruz'u kutlu olsun. Selam olsun, bu uyanış canlanış gününü en geniş ittifakla kutlayan Orta Asya halklarına selam olsun. Selam olsun, demokratik hakları özgürlük ve eşitliği rehber edinen bu büyük yolun bütün yolcularına. Halkların en eskilerinden olan Kürtler, sizlere selam olsun.

Bu büyük medeniyet siyasi baskılarla harici müdahalelerle birbirine düşürülmeye çalışılmış, hak-hukuku esas almayan düzen inşa edilmeye çalışılmıştır. Sömürü rejimleri, baskıcı ve inkarcı anlayışlar artık miadını doldurmuştur. Ortadoğu ve Orta Asya halkları artık uyanıyor, aslına dönüyor. Nevruz ateşi ile yüreği tutuşan yüz binler, milyonlar artık 'barış' diyor, 'kardeşlik' diyor, çözüm istiyor.


*Güler: Dil barış dilidir, uygulamayı görmek lazım


'KAVGAMIZ HAKSIZLIĞA OLDU'

Bugün görüyorum ki, bu haykırış bir noktaya ulaşmıştır. Bizim kavgamız hiçbir ırka, dine, mezhebe veya gruba karşı olmamıştır. Bizim kavgamız, ezilmişliğe, haksızlığa, geri bırakılmışlığa karşı olmuştur, bundan sonra da böyle olacaktır.

'DEMOKRATİK SİYASETE KAPI AÇILIYOR'

Bugün artık yeni bir Türkiye'ye, yeni bir Ortadoğu'ya, yeni bir geleceğe uyanıyoruz. Silahlı direniş sürecinden demokratik siyaset sürecine kapı açılıyor. Siyasi sosyal ve ekonomik yanı ağır basan bir süreç başlıyor. Demokratik hakları özgürlükleri eşitliği esas alan bir anlayış gelişiyor. Biz onlarca yılımızı bu halk için feda ettik, büyük bedeller ödedik; helal olsun. Bu mücadelelerin hiç biri boşa gitmedi, Kürtler aslını ve kimliğini yeniden kazandı; kutlu olsun.

'SİLAHI BIRAKIN, SINIRIN ÖTESİNE ÇEKİLİN'

Artık silahlar sussun, fikriler konuşsun noktasına geldik. Yok sayan, inkar eden modernist paradigma yerle bir oldu. Akan kan Lazına, Çerkezine bakmadan, insandan, bu coğrafyanın bağrından akıyor. Ben milyonların şahitliğinde diyorum ki; artık yeni bir dönem başlıyor; silah değil, siyaset öne çıkıyor.

Artık silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelinmiştir. Bu bir son değil, yeni bir başlangıçtır. Bu davaya inanan herkesin sürecin hassasiyetlerini sonuna kadar gözeteceğine inanıyorum. Bu; mücadeleyi bırakma değil, farklı bir mücadeleyi başlatmadır. Kürdistan ve Anadolu tarihine yaraşır şekilde tüm hakların ve kültürlerin eşit demokrasilerinin oluşması için hepimize görev düşüyor.

TÜRK HALKINA MESAJ

Saygıdeğer Türkiye halkı, bugün kadim Anadolu'yu Türkiye olarak yaşan Türk halkı bilmelidir ki, Kürtlerle bin yıla yakın İslam bayrağı altında kardeşlik hukukuna dayanmaktadır. Kapitalist moderniteye dayalı, son yüzyılın baskı imha ve asimilasyon politikaları halkı bağlamayan dar bir seçkinci iktidar elitinin, tüm tarihi ve de kardeşlik hukukunu inkar eden çabalarını ifade etmektedir.

Bu zulüm cenderesinden ortaklaşa bir çıkış yapabilmek için Ortadoğu'nun temel iki stratejik gücü olarak kendi öz kültür ve uygarlıklarına uygun şekilde demokratik modernitemizi inşa etmeye çağırıyorum.

Son 90 yılın tüm hata, eksiklik ve yanlışlıklarına rağmen bir kere daha yanımıza mağdur edilmiş halkları, sınıfları ve kültürleri de alarak bir model inşa etmeye çalışıyoruz. Tüm bu kesimleri demokratik ifade tarzının örgütlenmesini gerçekleştirmeye çağırıyorum.

'TARİHİN ÇÖP SEPETİNE GİDERLER'

Bu toprakların tarihselliğinde önemli bir yer tutan 'biz' kavramının kapsamı teke indirgenmiştir. 'Biz' kavramına eski ruhunu vermenin zamanıdır. Bizi bölmek ve çatıştırmak isteyenlere karşı bütünleşeceğiz, ayrıştırmak isteyenlere inat birleşeceğiz. Zamanın ruhunu okuyamayanlar, tarihin çöp sepetine giderler.

'HZ. MUHAMMED'İN MESAJI HAYATA GEÇİYOR'

Bölge halklarının, yeni şafakların doğuşuna şahitlik etmektedir. Savaşlardan yorgun düşen Ortadoğu halkların kökleri üzerinde yeniden doğmak, omur omuza ayağa kalkmak istiyorlar.

Bu Nevruz, hepimize yeni bir müjdedir. Hazreti Musa, Hazreti İsa ve Hazreti Muhammed'in mesajlarındaki hakikatler yeniden hayata geçiyor. Batının çağdaş uygarlık değerlerini toptan inkar etmiyoruz; eşit özgür ve demokratik değerleri alıyoruz.

'ZEMİN DEMOKRATİK SİYASET'

Yeni mücadelenin zemini fikir, ideoloji ve demokratik siyasettir, büyük bir demokratik hamle başlatmaktır.

Selam olsun, bu sürece güç verenlere; selam olsun, demokratik barış çözümünü destekleyenlere; selam olsun, halkların kardeşliği için sorumluluk üstlenenlere. Yaşasın Nevruz, yaşasın halkların kardeşliği!"

Mesaj okunurken ekrandan Abdullah Öcalan'ın görüntüleri de yansıtıldı.


Nevruz Parkı'ndaki konuşmaları ayakta takip edenlerin yanı sıra güzel havayı fırsat bilen binlerce aile de alanın etrafındaki tarlalarda piknik yapıyor

Diyarbakır'daki nevruz kutlamasında, konuşmaları ayakta takip eden kitlenin yanı sıra güzel havayı fırsat bilen binlerce aile de alanın etrafındaki tarlalarda piknik yapıyor. Alanda karnaval havası yaşanıyor.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Diyarbakır ve çevre il ve ilçelerden gelen gruplar, Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkı'na geçmeye başladı.

Polis, tali yollardan araç geçişine izin vermezken, ana yollardan alınan kişiler arandıktan sonra parka alındı. Ancak ilk saatlerden itibaren her taraftan alana girişler başlayınca kontrol noktalarının kaldırıldığı gözlendi.

BDP'nin görevlendirdiği 5 bin kişinin görev yaptığı alana, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve çok sayıda milletvekili birlikte parti otobüsüyle giriş yaparken, milletvekili Leyla Zana'nın ayrı geldiği dikkati çekti.

-Karnaval havası yaşanıyor-

Katılanların ağırlıklı olarak Şırnak ve Hakkari yörelerinin yerel kıyafetlerini tercih ettiği alanda, konuşmaları ayakta takip eden kitlenin yanı sıra güzel havayı fırsat bilen binlerce aile de alanın etrafındaki tarlalarda piknik yapıyor.

Alanın etrafındaki açık arazide top oynayan çocuklar, atlarıyla gezinti yapanlar, seyyar mekanlarda çay içenler ve halay çekenlerle alanda tam bir karnaval havası yaşanıyor.

Ailesiyle piknik yapan Musa Çelik, ''Bugün bayramımız. Ailemle piknik yapıyoruz. Nevruzun Kürtlere, Türklere hayırlı olmasını diliyorum. Her şeyden önce barış istiyoruz. Allah bu başlatılan süreci hayırlara vesile kılsın. Analar ağlamasın onu diliyorum'' dedi.

Çevredeki diğer vatandaşlar da süreci desteklediklerini ve nevruzu huzur içinde kutlamaktan memnun olduklarını belirtti.

Öte yandan çevrede binlerce ailenin piknik yaptığı görülürken, yüzlerce seyyar satıcının yemek, tatlı ve su sattığı gözleniyor.


BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla kutlamaların yapıldığı Nevruz Parkı'na geçti

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, beraberinde milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla BDP il binasından kutlamaların yapıldığı Nevruz Parkı'na geçti.

Demirtaş, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, milletvekilleri Leyla Zana, Ayla Akat, Sebahat Tuncel, Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Pervin Buldan, Nursel Aydoğan, Esat Canan, İdris Baluken, Sırrı Sakık, Demir Çelik, Hasip Kaplan, Adil Kurt, Özdal Üçer, Ertuğrul Kürkçü ve Erol Dora ile BDP'li belediye başkanları BDP il binası önünde biraraya geldi.

Milletvekilleri ve belediye başkanlarından sonra terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, ablası Fatma Öcalan ve yeğenlerinin de il binasına geldiği görüldü.

İl binasından parti otobüsüyle ayrılan Demirtaş ve beraberindekiler konvoy halinde Nevruz Parkı'na hareket etti.

BDP'lilerin yanı sıra çok sayıda köşe yazarı, gazeteci, sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de bulunduğu dikkati çekti.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlamayan Demirtaş, kutlama alanında konuşma yapacağını belirtti.


Kutlamanın yapılacağı Nevruz Parkı'nda gruplar toplanmaya başladı

Diyarbakır'da Nevruz kutlamasının yapılacağı Nevruz Parkı'nda gruplar toplanmaya başladı.

Nevruz Parkı'nda aralarında BDP'nin de bulunduğu tertip komitesince düzenlenen Nevruz kutlamasına katılmak için kentin 85 noktasından belediyeye ait araçlarla parka gelen vatandaşlar, bir kilometre mesafedeki güvenlik noktalarında polis tarafından üst araması yapıldıktan sonra alana alınıyor.

Kürtçe ve Türkçe, ''Nevruz kutlu olsun'' yazılı flamaların asıldığı alana girişler sırasında tertip komitesinin de görevlendirdiği 5 bin kişi güvenlik noktalarından vatandaşların geçişi sırasında polise destek veriyor.

Emniyet Müdürlüğü'nce alanın girişi bariyerlerle kapatılırken, giriş çıkışlar zabıta ekiplerince de denetleniyor. Çok sayıda seyyar satıcı, zabıta ekiplerince park alanı dışında belirlenen yere yerleştirildi.

Çok sayıda televizyon kanalının canlı olarak yayınlayacağı kutlamayı izlemek için yurt içi ve yurt dışından Diyarbakır'a gelen yaklaşık 500 gazetecinin akreditasyon yaptığı belirtildi.

Öte yandan Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven de Nevruz Parkı'na gelerek incelemelerde bulundu.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Güven, zabıta ekipleri ve vatandaşlarla sohbet etti, ikram edilen çayı içti.

Güven, polislerin alana bıçakla girmek isteyen bir kişiyi gözaltına aldıklarını belirtmesi üzerine, ''Vatandaşın huzurunu bozacak tüm tedbirleri alın'' talimatını verdi.

Bu arada Güven, alandan ayrılırken davul zurna çalan ekiplere para verdi.

Konuşmaların yapılacağı sahnenin önünde Kürtçe, Türkçe, Arapça dillerinde Nevruz'a ilişkin afişler asıldı.

Alanda toplanan gruplar müzik eşliğinde halay çekerek eğlenmeye başladı.


42'si il merkezi toplam 130 yerde yapılan kutlamaların ardından bugün gözler Diyarbakır'da!

Kentte yapılacak Nevruz kutlamalarının finali, çözüm süreci ve İmralı görüşmeleri nedeniyle farklı bir anlam da ifade ediyor.

İmralı'dan Abdullah Öcalan'ın gönderdiği mesaj Türkçe ve Kürtçe olarak; BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder tarafından okunacak. İki isim, İmralı'ya giden son iki heyette yer almıştı.

Bağlar ilçesinde kapalı alanı 136 bin metrekare olan Nevruz Parkı'nda aralarında BDP'nin de bulunduğu düzenleme komitesince gerçekleştirilecek olan Nevruz kutlaması için yoğun bir hazırlık yapıldı. İşte notlar:

— Kutlamanın yapılacağı alanı düzenleme çalışması için yaklaşık 500 kişi çalıştı.

— Alana girişler saat 10.00'dan itibaren başlayacak ve etkinlikler 16.00'ya kadar devam edecek.

— Alanda, sahne, protokol ve gazeteciler için oluşturulan platform önü rengarenk boyandı.

— 'Nevruz kutlu olsun' yazılı flamaların asıldığı alana, Nevruz ateşi için büyük bir meşale yerleştirildi.

— Emniyet Müdürlüğü'nce alanın girişi bariyerlerle kapatılırken, giriş çıkışlar zabıta ekiplerince denetlenecek.

— Çok sayıda seyyar satıcı, zabıta ekiplerince park alanı dışında belirlenen yere yerleşti.

— Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve bağlı kurumlarına, ilk defa Kürtçe 'Nevruz kutlu olsun' yazılı flamalar aılırken, kentin farklı yerlerindeki bilboardlarda da Nevruz ile ilgili afişler yer aldı.

— Çok sayıda televizyon kuruluşunun canlı olarak yayınlayacağı kutlamayı izlemek için, yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 500 gazeteci akreditasyon yaptı.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber