Vali Mahmut Demirtaş, önemli projeleri açıkladı

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Adıyaman için hayati öneme sahip olan "Kommagene-Nemrut Turizm Odaklı Canlandırma Projesi" ile İpekyolu kalkınma Ajansı (İKA) tarafından kabul edilen projeleri açıkladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2013 13:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vali Mahmut Demirtaş, önemli projeleri açıkladı

Valilik toplantı salonunda basın mensuplarıyla bir araya gelen Vali Mahmut Demirtaş, beraberinde Vali Yardımcısı Murat Süzen ile birlikte projeler hakkında bilgi verdi.

Adıyaman'da Kommagene-Nemrut Turizm Odaklı Canlandırma adlı dev turizm yatırımına hız verdiklerini ve 10 kişilik uzman ekip ile hazırlanan projelerin tamamladığını dile getiren Vali Mahmut Demirtaş, Adıyaman'ın turizmde ezberi bozacağına işaret etti.

Adıyaman Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ortaklığıyla hazırlanan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2009 yılında kabul edilen "Kommagene-Nemrut Turizm Odaklı Canlandırma Projesi" hakkında bilgi veren Vali Mahmut Demirtaş, şunları söyledi.

"IPA'nın alt bileşeni olan Bölgesel Rekabet Edebilirlik Programı kapsamında sürdürülen proje ile Adıyaman ilindeki tarihi ve turistik merkezlerin AB standartlarında bir niteliğe kavuşması, ortalama konaklama süresi ve turizmden elde edilen katma değerin artırılması hedefleniyor. Söz konusu proje bütçesi için tahsis edilen kaynak 9 Milyon Euro'dur. Proje kapsamında tespit edilen 10 tarihi turistik merkezin çevre düzenleme projeleri hazırlanacaktır.

Arsameia Antik Kenti, Kocahisar Köyü (Yenikale), Cendere Köprüsü, Karakuş Tümülüsü, Palanlı Mağarası, Taşgedik Kaya Kabartması ve Kaya Mezarları, K-Odak Binası, Turuş Höyük ve Kaya Mezarları, Eski Besni ile Kızılin Köprüsü ve Kızılin Köyü'nü projemiz kapsıyor.

Projenin ikinci aşaması olan basım-yayım ve tanıtım faaliyetleri ile bu zenginlik uluslararası ölçekte tanıtılacak, Adıyaman'da düzenlenecek festival ve etkinlikler ile tüm dünyanın dikkati bu bölge çekilmiş olacaktır. Biri kısa biri uzun iki belgesel film hazırlanacak, bilgisayar oyunu, web sitesi ve akıllı telefon uygulamaları ile Adıyaman Turizmi dünya standartlarında bir altyapıya kavuşacaktır. Yapılacak tüm bu çalışmalar sonucu, Adıyaman ilinin 10 yeni destinasyon oluşturulması, 30 etkinlik ile tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, yerli ve yabancı turist ile kent ekonomisinin canlandırılması beklenmektedir. Çalışma yapılacak 10 alana ait çevre düzenleme projeleri tamamlanmış olup, festival ve etkinliklere ait planlamalar sürdürülmektedir.

Projemiz 2014 yılında başlayacak ve 2016 yılında sona erecek. Bu projenin dışında Perre Antik Kent, Sahabe Saffan bin Muattal Hazretlerinin Türbesi, Yüzen Adalar, Tut ilçesinde yamaç paraşütü ile ilgili çalışmalarımız ve projelendirildi. Adıyaman'a ayrıca panaroma müzesi yapılması için yer tespiti çalışmalarımız devam ediyor."

İKA'DAN ADIYAMAN'A BÜYÜK DESTEK

Vali Mahmut Demirtaş toplantıda ayrıca, İpekyolu Kalkınma Ajansı 2013 yılı mali destek programı sonuçlarını açıklandı.

Vali Mahmut Demirtaş, 2013 yılı içerisinde en fazla hibe miktarını Adıyaman'ın aldığının altını çizerek, "Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinden başvuruların alındığı mali destek programına kamudan ve özel sektörden toplam 316 proje başvurusu yapıldı. Ajansın 2013 yılı mali destek programının duyurusuna çıkmasından sonra Valilik koordinasyonunda Adıyaman genelinde bilgilendirme çalışmaları yapılmış kamu ve özel sektör proje başvuruları konusunda teşvik edilmiştir. Bu çabalarında sonucunda Adıyaman'da özel sektörden 57, kamu kurumlarından 76 olmak üzere toplamda 133 adet proje başvurusu yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Adıyaman'ın 39 projesi başarılı bulunmuş ve bu rakam son iki yılda başarılı bulunan projelerin toplamını geçmiştir. Projelerin 14'ü özel, 25'i kamu projeleridir. Başarılı bulunan 39 projenin toplam bütçesi 12 milyon TL olup verilecek hibe desteği 8.9 milyon TL'dir. Hibe desteği olarak üç ile ayrılan paranın 22 milyon TL'dir. Bu bütçenin yüzde 40'ını Adıyaman, yüzde 38'ini Gaziantep, yüzde 22'sini ise Kilis almıştır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber