Belediye başkanlarını rahatlatacak kanun teklifi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Mart 2013 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Belediye başkanlarını rahatlatacak kanun teklifi

Antalya Milletvekili Yıldıray SAPAN tarafından verilen 5510 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu"nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi şayet yasalaşırsa, emekli oldukları kurumlara göre (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) farklı emeklilik maaşı almakta olan belediye başkanları mali olarak önemli oranda rahatlayacak

Kanun teklifinin genel gerekçesinde neler yer alıyor?

Emekli belediye başkanları, emekli oldukları kurumlara göre (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) farklı emeklilik maaşı almaktadırlar. Özellikle SSK ve BAĞ-KUR'dan emekli olan belediye başkanlarının, makam, görev ve temsil tazminatı alamadığı dolayısıyla Emekli Sandığı'ndan emekli olanlara göre daha düşük emeklilik maaşı aldıkları ve bu konuda bir mağduriyet içinde oldukları bilinmektedir.

SSK ya da BAĞKUR'dan emekli olan belediye başkanlarının Emekli Sandığına yaptıkları bireysel başvurularda ise, Emekli Sandığı ile ilgilenmedikleri için, yani primlerini diğer kurumlara ödedikleri için, görev ya da makam tazminatı alamayacakları şeklinde bir cevap almaktadırlar.

SSK ve BAĞ-KUR emeklisi mağdur belediye başkanlarımızın hak ettikleri şekilde makam ve görev tazminatlarını alabilmeleri gerekmektedir. BAĞ-KUR'lu ya da SSK'lı olarak çalışmakta iken Belediye Başkanlığına seçilen emekli belediye başkanlarımızın yasal seçim hakkı nedeniyle bu kurumlara prim ödemeye devam etmesinden daha doğal bir şey olamaz.

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 85. maddesi, söz konusu belediye başkanlarımızın mağduriyetini gidermekten uzaktır. İlgili kanun, halk iradesiyle belediye başkanlığına seçilmiş ve bu görevi yürütmüş kimselerin emekli olmaları halinde parasal yönden sıkıntı çekmemelerini amaçladığına göre şu veya bu kuruma prim ödenmiş olmasının herhangi bir önemi yoktur. Kanunun tanıdığı makam, görev ve temsil tazminatından bazı belediye başkanlarının yararlandırılıp bazı belediye başkanlarının yararlandırılmaması, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır.

Bu kanun teklifi, aradaki bu eşitsizliği gidermek amacıyla hazırlanmıştır.

Kanun teklifinde neler yer alıyor?

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir

"GEÇİCİ MADDE 49- Bu maddenin yayımı tarihinden önce, seçimler sonucunda belediye başkanlığı yapmış olup 2/9/1971 tarihli ve 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu, 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu, 17/10/1983 tarihli ve 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu ile mülga 17/10/1983 tarihli ve 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu hükümleri uyarınca emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlardan; yine bu maddenin yayımı tarihinden önce, seçimler sonucunda belediye başkanlığı yapmış olan ve 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa göre emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanmış olup birinci derecenin dördüncü kademesine göre aylık alanlardan daha düşük aylık alanlara, aradaki fark, aylıkları ile birlikte her ay tazminat olarak ödenir.

Bu maddeye göre belirlenen tazminat tutarları ödendikçe Hazineden tahsil edilir."

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu kanun teklifi beklenen bir şeydi

Aynı durum milletvekilleri için de geçerli iken milletvekilleri çıkarılan kanunla rahatlatıldı. Daha önceki yazılarımızda bu konuyu gündeme getirmiş ve yapılan kıyak emekliliği eleştirmiştik. Bize göre son derece haklı biz taleptir. Çünkü, milletvekili ne kadar siyasi ve halkı temsil ediyorsa belediye başkanları da o kadar siyasi ve halkı temsil ediyorlar. Görüldüğü üzere, Sosyal Güvenlik sisteminde yapılan her istisna kar topu gibi başka istisnaların kapısını aralamaktadır. Bakalım başka neler gündeme gelecek?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber