Doktorların Sevk Tehir İşlemlerine İlişkin Genelge

Askerlik kararı alınan, kamu kurumlarında çalışan bir kısım memurların askerlik tehir işlemleri kamu kurumlarında yer alan Savunma Sekreterliğince yürütülmektedir. Askerlik kararı alınan her memurun sevki tehir edilmemektedir. Sevk tehir işlemleri Milli Savunma Bakanlığının "Sevk Tehiri İşlemlerinin Yürütülmesine İlişkin Yönergesi"ne göre yürütülmekte olup, Sağlık Bakanlığı Savunma Sekreterliğince hazırlanan genelgeyi görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Aralık 2005 05:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Savunma Sekreterliği

SAYI :B.10.0.SAV.0.00.00.3.953.01/
KONU:Askerlik Sevk Tehir İşlemleri

GENELGE
2005/175

İlgi: a)1111 Sayılı Askerlik Kanunu
b)M.S.B.'nın {MSY 70-5(A) Sevk Tehiri İşlemlerinin Yürütülmesine İlişkin Yönergesi ve 31.08.2005 Gün ve MİY 4400-6-05/ASAL D.Yd.Ş. Ert.Ks. (175) sayılı yönerge değişikliği yazısı
c) 20.07.2004 Gün ve 1429 sayılı yazımız.

Askerlik sevk tehirlerinde ilgi (a) Sayılı Kanun ve Milli Savunma Bakanlığının (b) Yönergesine göre Uyulması Gereken Esaslar aşağıya çıkartılmıştır.

Buna göre;
*TUS sınavını kazanarak (Bakanlığımıza ait Eğitim Hastanelerinde veya Bakanlığımız adına Üniversitelerde) ihtisasa başlayan tıp doktorlarının,
*Birinci derecede kritik illerde ve kalkınmada birinci derecede öncelikli illerde bulanan ilçe merkezlerinde ki sağlık ocakları ile köy ve beldelerde bulunan sağlık ocaklarında tek tabip olarak görev yapan tıp doktorlarının,
*Kamu kurum ve kuruluşlarında mecburi hizmete(devlet hizmeti yükümlülüğüne) tabi olan yükümlülerin,
*Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olan ve görevlerinden ayrılması durumunda kamu hizmetleri ile bu hizmetlere ilişkin projelerin yürütülmesinde önemli aksaklıklar meydana gelebilecek derecede branşında uzmanlaşmış personelin,
Askerlik Sevk Tehirlerinin Yapılabilme Şartları;
a)Sevk tehiri teklif edilen yükümlünün askerliğine karar alınmış olmalıdır.
b)Sevk tehiri teklifi yapılacak yükümlü sevk tehirinin yapılacağı tarihte, Askerlik Kanununun 86'ncı maddesi gereğince yoklama kaçağından ceza almamış olmalı ve/veya 89'uncu maddesi gereğince bakaya olmamalıdır. Askerlik Kanununun 86'ncı maddesi gereğince, askerliğine karar alınanlardan sevk tehiri teklif edilenlerin askere sevkleri tehir edilir.
c)Haklarında, yoklama kaçağı ve/veya bakaya kalmak suçlarından dolayı dava açılmış olanların, bu davaları, beraat veya kovuşturmaya yer olmadığı (takipsizlik) kararı ile sonuçlanmalıdır.
ç)Bakaya olarak arananlar ile bakaya kalmak suçundan mahkemeleri devam edenlerin veya mahkemeleri sonunda ceza alanların, sevk tehirleri yapılmaz.

Ancak bakaya olarak arananlar ile bakaya kalmak suçundan mahkemeleri devam edenlerin ve bakaya kalmak suçundan ceza alan yükümlülerden, sevk tehiri işlemine neden olan staj, yüksek lisans, ihtisas ve doktora öğrenimine başlangıç tarihleri (yurt dışında lisansüstü öğrenim yapacaklar için akseptans belgesindeki tarih) bakaya kaldıkları tarihten veya ceza aldıkları celp döneminin sevk tarihinden önce olduğu anlaşılanların sevk tehiri işlemleri yapılır.

d)Yükümlüler askerlik hizmetini yapmadıkça, sadece bir branşta lisansüstü öğrenim yapabilirler. Bir branşta lisansüstü eğitimini tamamlayarak mezun olanlardan aynı seviyede ikinci kez lisansüstü eğitim yapanların sevk tehiri işlemi yapılmaz.

e)Dört yıldan fazla öğrenim süreli yükseköğretim kurumu mezunlarının almış oldukları eğitim yüksek lisans seviyesinde olduğundan, bu yükümlüler hakkında yüksek lisans eğitimlerinden dolayı sevk tehiri teklifinden bulunulmaz, bulunulsa dahi sevk tehirleri yapılamaz.

f)Yükümlülerin, planlanan celp dönemlerinden en az iki ay önce, ayrı ayrı sevk tehiri teklifi yapılır.

g)Sevk tehiri teklif edilecek yükümlülerden, daha önce herhangi bir nedenden dolayı sevk tehirli olduğu ve bu sevk tehirlerini gerektiren çalışmalarını bıraktıkları veya ilişkilerinin kesildiği tespit edilenlerin, sevk tehirleri iptal edilmeden yeniden sevk tehiri teklifi yapılamaz. Bu durum sevk tehir teklifi yapılacak yükümlüye tebliğ edilerek, daha önce yapılan sevk tehirinin iptal edilmesi sağlanır ve askerlik şubelerinden alacakları yeni tarihli ?Askerlik Durum Belgesi? ile sevk tehiri teklifi yapılır.

h)Sevk tehiri uzatma teklifleri, yükümlülerin ilgili bulundukları kurumları tarafından, önceden yapılan sevk tehir teklif yazısının ilgisi yazılmak suretiyle, yükümlünün sevk tehir bitim süresinden en geç iki ay önce sevk tehirini yapan makama (Askeralma Dairesi Başkanlığına) iletilecek şekilde bakanlığımıza (Savunma Sekreterliğine) gönderilir.

ı)Sevk tehiri yapılanların, sevk tehir bitim süresinden önce, sevk tehirini gerektiren görevlerinden ayrılmaları halinde, bu durumları teklif yapan makamlar tarafından, sevk tehirlerinin iptal edilmesi için en geç iki ay içinde bakanlığımıza (Savunma Sekreterliğine) yazı ile bildirilir.

i)Staj yapan yükümlülerin sevk tehirleri, yeterlik sınavına girebilmelerine imkan tanımak maksadıyla, staj yönetmeliklerindeki azami staj süresi bitimine göre tabi oldukları celp döneminden bir sonraki celp dönemine kadar uzatılabilir.

Yükümlülerin Sevk Tehir Süreleri;
a)Birinci Derecede Kritik İllerde ve Kalkınmada Birinci Öncelikli İllerde bulunan ilçe merkezlerindeki sağlık ocakları ile köy ve beldelerde bulunan sağlık ocaklarında tek tabip olarak görev yapan tıp doktorlarının, sevk tehiri teklif tarihinden itibaren bir yıl süre ile,
b)Bakanlığımız kurum ve kuruluşlarında mecburi hizmete (devlet hizmeti yükümlülüğüne) tabi olan yükümlülerin, mecburi hizmete (devlet hizmeti yükümlülüğüne) başladığı tarihten itibaren tabi oldukları kanun ve yönetmeliklerinde belirlenen azami süreler kadar, (devlet hizmeti yükümlüsü olarak sadece 5 ve 6 bölgelere atanan yükümlülerin askere sevkleri tehir edilecek, teklif yazısına 5 veya 6 bölgeye atandığına dair kararın onaylı sureti eklenecektir.)
c)Bakanlığımız kurum ve kuruluşlarında görevli olan ve görevlerinden ayrılması durumunda kamu hizmeti ve bu hizmetlere ilişkin projelerin yürütülmesinde önemli aksaklıklar meydana gelebilecek derecede branşında uzmanlaşmış (Türkiye'deki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hizmetlerine ilişkin çok önemli projelerin yürütülmesinde kilit personel) durumda olan personelin sevk tehiri teklif tarihinden itibaren bir defaya mahsus ve bir yıl süre ile,
d)Çalıştıkları bilim dallarına dünya ölçüsünde bir yenilik veya ilerleme getiren orijinal araştırmada bulunanların ise 36 yaşını geçmemek üzere, çalışmalarına devam ettirdikleri süre kadar;
sevk tehirleri yapılır.

Yükümlülerin Sevk Tehir Tekliflerinde Eklenecek Belgeler;
1-Hizmetine ihtiyaç duyulan personelin;
Birinci Derecede Kritik İller ve Kalkınmada Birinci Derecede Öncelikli İllere bağlı ilçe merkezlerindeki sağlık ocakları ile köy ve beldelerde bulunan sağlık ocaklarında tek tabip olarak görev yapan tıp doktorlarının (Dr.,Sdr.) tekliflerinde göreve başladıkları tarih, tek tabip olup olmadıkları, hizmetine ihtiyaç duyulup duyulmadığı belirtilecek, kimlik belgesinin ve askerlik şubesinden alacağı yeni tarihli ?Askerlik Durum Belgesi?nin aslı veya tastikli suretleri eklenecektir.

2-İhtisas (Tıpta Uzmanlık) eğitimine başlayacak personelin;
İhtisasa başlayacak tabiplerin sevk tehiri teklif yazılarında, ihtisasa başladıkları tarih, ihtisas branşı belirtilecek ve teklif yazılarına kimlik belgesinin ve askerlik şubesinden alacağı yeni tarihli ?Askerlik Durum Belgesi?nin aslı veya tastikli suretleri eklenecektir. İhtisas uzatmalarında ise, ihtisasın uzatıldığına dair Bakanlığımızın (Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü tarafından alınan) onayı eklenecektir.

3-Çalıştıkları bilim dallarına dünya ölçüsünde bir yenilik veya ilerleme getirin orijinal araştırmalarda bulunanların sevk tehiri tekliflerinde;
Yükümlünün göreve başladığı tarih teklif yazısında belirtilecek ve yazının ekine ilgilinin en son askerlik durumunu gösterir askerlik durum belgesinin aslı veya onaylı sureti, çalışmalarına ait proje, doktora veya ihtisasını tamamladığına dair mezuniyet belgesinin sureti eklenecektir. Ayrıca teklif yazılarında Valiliğin (Sağlık Müdürlüğünün) görüşü açıkça belirtilecektir.

Askere sevkleri tehir edilen yükümlülerin, herhangi bir neden ile sevk tehirlerine konu olan görevlerinden ayrılmaları halinde sevk tehirlerinin iptal edilmesi için en geç bir ay içerisinde Bakanlığımıza (Savunma Sekreterliğine) bildirilmesi gerekmektedir.

Askerlik sevk tehirleri ile askerlik sevk tehir iptallerini süresi içerisinde Bakanlığımıza (Savunma Sekreterliğine) bildirmeyen kurum amirleri yasal olarak sorumludur.

Bilgilerinizi ve askerlik sevk tehiri ile ilgili işlemlerde yukarıda belirtilen esaslara uyulmasını rica ederim.

Prof.Dr.Necdet ÜNÜVAR
Bakan a.
Müsteşar

Yukarıdaki genelge hakkında detaylı bilgi ASAL'ın sitesinde yer almaktadır. Bu sayfaya ulaşmak için tıklayın.

SEVK TEHİRİ SEBEBİ SEVK TEHİRİ SÜRESİ SEVK TEHİRİ ŞARTLARI GEREKLİ BELGELER MÜRACAAT MAKAMI
Hasta (1111/35-A) Azami beş yıl Askerlik kararı alınması esnasında yapılan sağlık muayenesinde vücutlarının askerlik yapmaya yetecek şekilde gelişmediği anlaşılanlar. Askerlik meclisi kararı veya askeri hastane sağlık kurulu raporu. As. Ş. Bşk.
Hasta (1111/35-B) Azami beş yıl Zaman içerisinde tedavi ile iyileşecek şekilde hasta olmak. Askerlik meclisi kararı veya askeri hastane sağlık kurulu raporu. As. Ş. Bşk.
Hapis, tutuklu, göz altında bulunmak (1111/35-B) Tahliye tarihine kadar -Hükümlü olmak. -Tutuklu veya gözaltında bulunmak. Cumhuriyet savcılığı yazısı. As. Ş. Bşk.
Kardeş tecili (1111/35-D) Silah altında olan kardeş terhis edilinceye kadar. -Askerlik kararı aldırmış olmak. -İki erkek kardeş olmak veya aynı anda iki kardeşin silah altında olması. -Baba veya anne dul ise annenin dilekçesi. -Vukuatlı nüfus kayıt örneği. As. Ş. Bşk.
Yurt dışında işçi veya işveren (1111/35-G) 38 yaş sonuna kadar -Yurt dışında oturma ve çalışma iznine sahip olmak, -Yurt dışında aldığı ücretin veya kazancının yurt içinden transfer edilmemesi. -Erteleme süresince bir yıl içerisinde altı aydan fazla yurt içinde bulunmamak. Konsoloslukça onaylanmış yurt dışı işçi-işveren erteleme belgesi As. Ş. Bşk.
Birden fazla tâbiyetli T.C. vatandaşı 38 yaş sonu (İsviçre 42 yaş sonu) -Aslen T.C. vatandaşı olmak. -Kanuni rüşt yaşından önce (18) o ülkeye gitmiş veya orada doğmuş olmak. -Erteleme süresince bir yıl içerisinde altı aydan fazla yurt içinde bulunmamak. Konsoloslukça onaylanmış erteleme belgesi. As. Ş. Bşk.
Bir mesleğin icrası için kanunen zorunlu staj eğitimi. (1111/35-E-2) Kurumlarının staj yönetmeliğine göre; -Askerlik kararı aldırmış olmak. -Staja başladıkları tarihten önce yoklama kaçağı ve/veya bakaya olmamak, -Bu suçlardan ceza almamış olmak. -Sevk tehiri süreleri 33 yaşını aşmamak şartıyla hesaplanır. -İlgili kurumun yetkili amirinin sevk tehiri teklifi (Matbu form ile) -Askerlik durum belgesi. Öğretmen stajı için As. D. Bşk. Diğer stajlar ASAL D. Bşk.
Öğretmen: Bir yıl
Avukat: Bir yıl
Hakim-savcı: İki yıl
Kaymakam: Üç yıl
S. Muhasebe ve Mali Müş.: İki yıl Uzm. Uzm Yrdc. müfettişlik stajı 1/4,5 yıl
Yüksek Lisans Eğitimi (1111/35-E-2) Yurt içi: Üç yıl dört ay -Askerlik kararı aldırmış olmak. -Yüksek lisans eğitimine başladıkları tarihten önce yoklama kaçağı ve/veya bakaya olmamak. -Bu suçlardan ceza almamış olmak. -Sevk tehiri süreleri 33 yaşını aşmamak şartıyla hesaplanır. -Yurt içinde yüksek lisans eğitimi yapanlar için öğrenim gördükleri kurumun sevk tehiri teklifi(matbuu form) -Yurt dışında yüksek lisans eğitimi görenler için MEB.Yükseköğretim Genel Md. lüğünün sevk tehiri teklifi -Askerlik durum belgesi -Yurt dışı için kabul (Akseptans) belgesi. Yurt içi: As. D. Bşk.
Yurt dışı: Üç yıl Yurt dışı Askeralma Dairesi Başkanlığı
Doktora eğitimi (1111/35-E-2) Yurt içi: Yedi yıl -Askerlik kararı aldırmış olmak -Doktora eğitimine başladıkları tarihten önce yoklama kaçağı ve/veya bakaya olmamak. -Bu suçlardan ceza almamış olmak. -Erteleme süreleri 33 yaşını aşmamak şartıyla hesaplanır. -Yurt içinde doktora eğitimi yapanlar için öğrenim gördükleri kurumun sevk tehiri teklifi (matbuu form) -Yurt dışında doktora eğitimi görenler için MEB.Yükseköğretim Genel Md. lüğünün sevk tehiri teklifi -Askerlik durum belgesi -Yurt dışı için kabul (Akseptans) belgesi. Yurt içi: As. D. Bşk.
Yurt dışı: beş yıl Yurt dışı: Askeralma Dairesi Başkanlığı
İhtisas (Tıpta uzmanlık) (1111/35-E-2) Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde branşlara göre belirtilen süre kadar -Askerlik kararı aldırmış olmak -İhtisas eğitimine başladıkları tarihten önce yoklama kaçağı ve/veya bakaya olmamak. -Bu suçlardan ceza almamış olmak. -Erteleme süreleri 33 yaşını aşmamak şartıyla hesaplanır. -Kurumlardan veya üniversiteden sevk tehir teklifi -Askerlik durum belgesi Askeralma Dairesi Başkanlığı
Sanatta Yeterlilik (1111 sayılı Askerlik Kanununun/ 35-E-2) Yurt içi: Yedi yıl -Askerlik kararı aldırmış olmak. -Sanatta Yeterlilik eğitimine başladıkları tarihten önce yoklama kaçağı ve/veya bakaya olmamak -Bu suçlardan ceza almamış olmak. -Erteleme süreleri 33 yaşını aşmamak şartıyla hesaplanır. -Yurt içinde Sanatta Yeterlilik eğitimi yapanlar için öğrenim gördükleri kurumun sevk tehiri teklifi -Yurt dışında Sanatta Yeterlilik eğitimi görenler için MEB.Yükseköğretim Genel Md. lüğünün sevk tehiri teklifi -Askerlik durum belgesi. -Yurt dışı için kabul (Akseptans) belgesi. Yurt içi: As. D. Bşk.
Yurt dışı: Beş yıl Yurt dışı: Askeralma Dairesi Başkanlığı
Dil öğrenimi (1111/35-E-2) Yurt içi: Bir yıl -Askerlik kararı aldırmış olmak -Dil öğrenimine başladığı tarihten önce yoklama kaçağı ve/veya bakaya olmamak -Bu suçlardan ceza almamış olmak. -Erteleme süreleri 33 yaşını aşmamak şartıyla hesaplanır. -Yurt içinde Dil Öğrenimi yapanlar için öğrenim gördükleri kurumun sevk tehiri teklifi -Yurt dışında Dil öğrenimi görenler için MEB.Yükseköğretim Genel Md. lüğünün sevk tehiri teklifi -Askerlik durum belgesi -Yurt dışı için kabul (Akseptans) belgesi. Yurt içi: As. D. Bşk.
Yurt dışı: Birbuçuk yıl Yurt dışı: Askeralma Dairesi Başkanlığı
Bilimsel hazırlık (1111/35-E-2) Yurt içi: Bir yıl -Askerlik kararı aldırmış olmak -Bilimsel hazırlık eğitimine başladığı tarihten önce yoklama kaçağı ve/veya bakaya olmamak -Bu suçlardan ceza almamış olmak. -Erteleme süreleri 33 yaşını aşmamak şartıyla hesaplanır. -Yurt içinde Bilimsel hazırlık yapanlar için öğrenim gördükleri kurumun sevk tehiri teklifi -Yurt dışında Bilimsel hazırlık eğitimi yapanlar için MEB.Yükseköğretim Genel Md. lüğünün sevk tehiri teklifi -Yurt dışı için kabul (Akseptans)belgesi Yurt içi: As. D. Bşk.
Yurt dışı: Bir yıl Yurt dışı: Askeralma Dairesi Başkanlığı
Kamu kurumlarında görevli personelden hizmetine ihtiyaç duyulanlar (1111/35-E-1) Bir yıl -Birinci Derece Kritik İller veya kalkınmada birinci öncelikli illerdeki kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olmak ve hizmetine ihtiyaç duyulmak. -Sevk tehiri teklif edildiği tarihte yoklama kaçağı ve/veya bakaya olmamak. -Bu suçlardan ceza almamış olmak. - Erteleme süreleri 33 yaşını aşmamak şartıyla hesaplanır. -Kurumlardan veya üniversiteden sevk tehiri teklifi -Askerlik durum belgesi Askeralma Dairesi Başkanlığı
Çalıştıkları bilim dallarına dünya ölçüsünde yenilik veya ilerleme getirecek orijinal çalışmalarda bulunanlar (1111/35-F) 36 yaşını dolduruncaya kadar -İlgili bilim kuruluşu tarafından belgelenmesi, -YÖK. ve TUBİTAK tarafından onaylanması. -Yoklama kaçağı ve/veya bakaya durumunda olmamak, -Bu suçlardan ceza almamış olmak. -Kurumlardan veya üniversiteden sevk tehiri teklifi -Askerlik durum belgesi -Çalışmalarına ait belgeler. Askeralma Dairesi Başkanlığı
Tek tabip olarak görev yapan tıp doktorları Bir yıl Birinci Derece Kritik İller ve Kalkınmada Birinci Derecede Öncelikli İllerde bulunan ilçe merkezleri, köy ve beldelerdeki sağlık ocaklarında tek tabip olarak görevli olmak. -Bakanlıktan sevk tehir teklifi teklifi -Askerlik durum belgesi Askeralma Dairesi Başkanlığı
Vali Yardımcısı, Kaymakam, Savcı, Komiser Yrdc., Komiser, Başkomiserler Bölge hizmetleri bitinceye kadar Birinci Derece Kritik İller ve Kalkınmada Birinci Derecede Öncelikli İllerde görevli olmak. -Kurumlarından sevk tehir teklifi. -Askerlik durum belgesi. Askeralma Dairesi Başkanlığı
Ünv.lerde öğretim üyesi olarak görevli bulunan. Doç.Yrdc.Doç., ve Profesörler İki yıl Birinci Derece Kritik İller veya Kalkınmada Birinci Derecede Öncelikli İllerde bulunan üniversitelerde görevli olmak - Kurumlardan veya üniversiteden sevk tehiri teklifi -Askerlik durum belgesi Askeralma Dairesi Başkanlığı
Millî Eğitim Bakanlığında görevli öğretmenler İki yıl Birinci Derecede Kritik İller ve Kalkınmada Birinci Derecede Öncelikli İllerde bulunan okullarda görevli olan öğretmenler. -Kurumlardan veya üniversiteden sevk tehiri teklifi -Askerlik durum belgesi Askeralma Dairesi Başkanlığı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber