Asteğmenlerin OYAK kesintilerinin akibetine ne oluyor?

Ya üyelik isteğe bağlı hale getirilmeli ya da yedek subaylık süresince kullanılan aidatlar iade edilmelidir. Binlerce yedek subayın ödemiş olduğu aidatlarla ilgili haksızlık bir an önce sona erdirilmelidir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Mart 2013 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Asteğmenlerin OYAK kesintilerinin akibetine ne oluyor?

205 sayılı Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanunu ile kurulan Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun başlıca gelirleri üyelerinden yapmış olduğu kesintilerdir. Bu çerçevede kurumun iki tür üyesi bulunmaktadır.

Bunlar; 1- Daimi üyeler 2- Geçici üyeler. Muvazzaflık hizmetini yapmakta olan yedek subaylar kurumun geçici üyeleridir. Daimi üyelerden bazılarına isteğe bağlı üyelik mümkünken geçici üyelere getirilen zorunluluğu anlamak mümkün değildir.

Yani daimi üyeliğin, uzman erbaşlar ile Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Kumandanlığı teşkilatında, Ordu Yardımlaşma Kurumu ve bu kurumun sermayesinin % 50'sinden fazlasına sahip olacağı veya iştirak edeceği şirketlerde çalışan bilumum maaşlı ve ücretli memur ve müstahdemler için isteğe bağlı olmasına rağmen geçici üye olan yedek subaylar için üyelik zorunludur. Doğrusu yedek subaylık süresi sona erdiği zaman üyeliğin bitmesine rağmen yedek subaylar için üyeliğin zorunlu olmasını anlamak doğrusu mümkün değildir. Acaba amaç OYAK için geri dönüşü olmayan bir gelir kaynağı oluşturmak olabilir mi?

Yedek subaylardan ne kadar kesinti yapılmaktadır?

205 sayılı Kanun'un 18'inci maddesine göre; Aylık (ek gösterge dâhil), taban aylığı ve kıdem aylığı toplam tutarına, 657 sayılı Kanun'a tâbi en yüksek devlet memuru(Başbakanlık Müsteşarının) aylığı (ek gösterge dâhil) brüt tutarının % 40'ının toplamının % 5 i tutarında yedek subaylardan OYAK kesintisi yapılmaktadır.

Bu kesintilerin karşılığında ise yedek subaylara veya ölümleri halinde mirasçılarına yapılacak yardımlar şunlardır: Yedek subaylara: (Aidat kesildiği müddetçe) 1-Maluliyet yardımı, 2- Ölüm yardımı yapılmaktadır.

Maluliyet Yardımı

OYAK üyelerinin herhangi bir kaza, hastalık gibi nedenlerle görevlerini tam ya da kısmi olarak yerine getiremedikleri durumlarda yapılan ödemedir. Maluliyet Yardımı, "Tam ve Daimi Maluliyet Yardımı" ya da "Kısmi Maluliyet Yardımı" olarak yapılmaktadır.

"Tam ve Daimi Maluliyet Yardımı" görev içi veya harici herhangi bir kaza veya hastalık sonucunda bir işle meşgul olma imkanından kesin olarak mahrum kalan üyelere yapılan ödemedir.

Yapılacak ödemenin miktarı, üyenin Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ilişik kesme tarihindeki aidata esas maaşı albay maaşından düşük ise albayın aidata esas maaşının 20 katı; maaşı albay maaşından yüksek ise kendisinin aidata esas maaşının 20 katıdır.

Tam ve Daimi Maluliyet Yardımı Miktarları Tablosu

"Kısmi Maluliyet Yardımı" görev içi ve harici herhangi bir kaza nedeniyle uzuvlarında kayba uğrayanlara yapılan yardımdır. Yapılacak ödemenin miktarı, Tam ve Daimi Maluliyet Yardım matrahı üzerinden 205 sayılı Yasa'nın ekinde yer alan iki numaralı tablodaki maluliyet derecelerine göre hesaplanmaktadır.

Ölüm yardımı

Yedek subayın kuruma aidat ödediği müddet içinde ölmesi halinde, almakta olduğu son aylık tutarının 12 misli ölüm yardımı olarak ödenmektedir. Ayrıca, bu yardıma ilave olarak üyeye, Kuruma dahil olduğu tarihten ölüm tarihine kadar geçen müddeti esas ittihaz edilmek suretiyle 205 sayılı Kanuna göre hesabedilecek emeklilik yardımı da verilir.

Ölüm Yardımı Tablosu

Yedek subayların ölümü veya maluliyet hali gerçekleşmezse geçici üyeliğin sona ermesi halinde hiçbir aidat iadesi yapılmamaktadır ve yapılan kesintiler kuruma kalmaktadır. Yani yedek subayların hiçbir hak talebinde bulunmaları mümkün değildir. Bu durumun adil olduğunu hiçbir kişi iddia edemez. En azından geçici üyelerin aidatlarının geri iade edilmesi gerekirdi. Yedek subaylar hem zorunlu üyeliğe tâbi tutulmaktadırlar hem de üyeliğin sona ermesinden sonra hiçbir ödemede bulunulmamaktadır. O zaman akla bu durumun güzel bir finansman kaynağı olduğu gerçeği gelmektedir. Aksi takdirde uzman erbaşlar gibi üyelik isteğe bağlı olurdu.

Milli Savunma Bakanlığı'nın bu duruma el atması gerektiğini düşünüyoruz. Ya üyelik isteğe bağlı hale getirilmeli ya da yedek subaylık süresince kullanılan aidatlar iade edilmelidir. Binlerce yedek subayın ödemiş olduğu aidatlarla ilgili haksızlık bir an önce sona erdirilmelidir. Ya da itiraz yoluyla ilgililerce Anayasa Mahkemesi'nde dava açılması halinde de soruna çözüm getirilebileceğini de buradan ifade etmek istiyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber