Cizre'nin tarihi ve kültürel değerleri "Şehr-İ Nuh Cizre" kitabında bir araya toplandı

Şırnak'ın Cizre İlçe Kaymakamlığı'nın '81 İlde 81 ilde Kültür Şehir ve Bir İlçe' projesi kapsamında bastırdığı 'Şehr-i Nuh Cizre' kitabının tanıtımı düzenlenen törenle yapıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2013 17:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cizre'nin tarihi ve kültürel değerleri

Cizre Kaymakamlığı'nın '81 İlde 81 ilde Kültür Şehir ve Bir İlçe' projesi kapsamında ele aldığı, araştırmacı yazar Abdullah Yaşın'ın taslağını hazırladığı, editörlüğünü yazar Metin Eriş'in yaptığı, 'Şehr-i Nuh Cizre' kitabı Cizre Öğretmenevi'nde düzenlenen törenle tanıtıldı. Kitabın tanıtım töreninde gazetecilere açıklamalarda bulunan Cizre Kaymakamı Şenol Koca, 'Şehr-i Nuh Cizre' Kitabının Cizre'nin tarihini, kültürünü, sanatını, mutfağını ve geleceğe aktarılabilecek bütün unsurları içerisinde barındırdığını ve taşıdığını belirtti. '81 ilde Kültür Şehir ve Bir İlçe' "Şehr-i Nuh Cizre' kitabının tanıtımı için bir arada olduklarını ifade eden Kaymakam Şenol Koca, "Biz bu kitabın basımı için yola çıktığımızda öncelikli olarak Metin Eriş hocama buradaki kültürü gençlerimize, çocuklarımıza en güzel şekilde anlatmak ve bu kültürü geleceğe taşımak adına neler yapabiliriz diye fikir jimnastiği yaparken bir kitap basmamızı ve bu kitabın çocuklarımıza ve gençlerimize dönük, onların anlayabileceği yönde yazılmasını tavsiye etti. Bizde bu tavsiye üzerine bir çalışma başlattık ve bu çalışmada da araştırmacı yazar Abdullah Yaşın'ın daha önceden taslağını hazırladığı, son noktaya kadar getirdiği kitabı daha sonra üzerinde çalışmak sureti ile bu noktaya getirdik. Elimizde bulunan kitabımız Cizre'nin tarihini, kültürünü, sanatını, mutfağını ve geleceğe aktarılabilecek bütün unsurları içerisinde barındırmakta ve taşımaktadır" dedi.

'Şehr-i Nuh Cizre' kitabının editörlüğünü yapan Yazar Metin Eriş, toplumda hızlı bir şehirleşme ortamının olduğunu bu şehirleşmenin içerisinde gençlerin giderek yaşadıkları şehirle bağlarını kopmakta olduklarını tespit ettiklerini söyledi. Bu çalışmanın başlangıcını Şenol Koca'nın Mardin Vali Yardımcısı iken yaptıklarını ifade eden Eriş, "İlk kitabımız 81 ilde Kültür Şehir başlığını taşıyordu ve Mardin kitabı birinci kitap oldu. Sonra da biz bunu Türkiye çapına dağıtmaya çalıştık. Bu kitabın temel yapısı değerli Abdullah Yaşin hocamın yazmış olduğu eski eserlerinden ve sonradan alt yapısını oluşturduğu hareket ile biraz daha genişleterek,biraz daha daraltarak ama kültür varlıklarının tamamına hitap edecek tarzda ve mümkün olduğu kadar çocukları sıkmayacak şekilde ana başlıkları olan,bol resimleri olan ve de bir öğrenme hevesi doğuracak olan 174 sayfalık bir kitap bastırdık. Her eserin eksiklerinin bulunur, bu eksikliklerin tamamlanması gerekir. Gelecekte bu daha mükemmel ve muhtevası dolu olacaktır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

1983'ten bu yana Cizre ile ilgili kitaplar hazırlamaya çalıştığını belirten araştırmacı yazar Abdullah Yaşın de, Cizre'nin tarihi yönden çok mühim bir yer olduğunu kaydetti. Yaşın, "Dört ayrı dönemde başkentlik yapmış bir yer. Mesela Artuklular devrinde yedi kere başkentlik yapmış. Zengiler döneminde başkent olmuş. Mervaniler döneminde başkent olmuş ve 1170'ten 1517'ye kadar Botan bölgesinin Azizan Hükümetinin başkentliğini barındırmış bir yer. Aynı zamanda Nuh peygamber gibi büyük bir zatın burada yattığı bir yer. O ve çocukları tarafından kurulmuş mübarek kutsal bir yer. Böyle bir yerin tarihini yazmak herkese nasip olmaz. O yüzden buranın tarihini yazmaya çalıştım" ifadelerini kullandı.

'81 İlde 81 ilde Kültür Şehir ve Bir İlçe' projesi kapsamında bastırılan 'Şehr-i Nuh Cizre' kitabı daha sonra Cizre Kaymakamlığının her ay düzenli olarak organize ettiği okur-yazar buluşmasında yazar Metin Eriş tarafından öğrencilere tanıtılıp, kitabın içeriği ile ilgili geniş bir biçimde bilgi verildi. Öğrencilere yönelik yapılan tanıtımın sonunda yazar Metin Eriş ile araştırmacı yazar Abdullah Yaşın tarafından öğrencilere 'Şehr-i Nuh Cizre' kitabı hediye edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber