Kayıtsız ceplere ikinci mesaj geliyor...

Haber Giriş : 15 Aralık 2005 14:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, ?kayıp ve çalıntı' olduğu bildirilen cep telefonlarının bugün itibariyle kullanıma kapatılmaya başlanacağını vurguladı. Üst kurul, kendisine ve savcılıklara yapılan ihbarlar çerçevesinde ?kara liste' oluşturdu. Listede yaklaşık 10 bin telefonun bulunduğu ifade ediliyor.

Yaklaşık 18 milyon kaçak cep telefonunun kayıt altına alınması için tanınan süre 13 Aralık'ta sona erdi.

Telekomünikasyon Kurumu dün Turkcell, Telsim ve Avea'nın üst yöneticileri ile bir değerlendirme toplantısı yaptı. GSM şirketlerine göre kayıt altına alınmayanları ?eski ve kullanılmayan telefonlar' oluşturuyor. Kayıtdışı cep telefonları ile ilgili değerlendirmelerin sürdüğünü belirten Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, ?kayıp ve çalıntı' olduğu bildirilen cep telefonlarının bugün itibariyle kullanıma kapatılmaya başlanacağını vurguladı. Üst kurul, kendisine ve savcılıklara yapılan ihbarlar çerçevesinde ?kara liste' oluşturdu. Listede yaklaşık 10 bin telefonun bulunduğu ifade ediliyor.

GSM şirketlerinin derlediği ilk bilgilere göre mesaj gönderilen cep telefonlarının büyük kısmı kayıt altına alındı. Şirketler, bu çerçevede yaptıkları çalışmanın kesin sonucunu hafta sonuna kadar üst kurula iletecek. Edinilen bilgiye göre telefonuna üç farklı GSM operatöründen gelen bilgilerden kafası karışan, yanlışlıkla ?hayır' mesajı gönderen, kuyrukta beklemek istemediği için kayıt yaptırmayı ihmal edenlere, kesin listeler tesbit edildikten sonra ya son bir mesaj daha gönderilecek ya da sesli arama ile ikaz edilecekler. Üst kurul başkanı Acarer, kimsenin mağdur olmaması için gerekli çabayı göstereceklerini ifade etti. Bu sayede kaydını bir türlü yaptıramamış olanlardan, telefonunu 13 Temmuz öncesi alanlar, fatura ibraz etmeleri halinde ücretsiz, diğer hallerde 5 YTL karşılığı beyaz listeye girecek.

13 Temmuz sonrası aldığı telefonu kayıt dışı olduğu tesbit edilenlerden ise sadece ?faturalı' olanlar beyaz listeye dahil edilecek. Uygulamada böyle bir esnekliğe gidilmesi, kayıt işleminin mevcut şartlar altında yetişmeyeceğini vurgulayarak ek süre talebine bulunan sektör temsilcilerini sevindirdi. Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği Başkanı Murat Dursun, üst kurulun yerinde bir karar aldığını vurgulayarak, ?Kullanıcıların ayrıştırılmasıyla sağlıklı listeler oluşturulacaktır. Yasa çıkmadan önceki kaçak ve klonlu telefonların kayıt altına alınacak olması toplumsal kargaşayı da önleyecektir. Ne yapacağını şaşırdığı için çok gergin olan vatandaşlar da bu sayede rahatlayacaklar.? değerlendirmesinde bulundu. Tüketiciler Derneği Başkanı Engin Başaran ise seri numarası klonlanmış cep telefonu kullananları uyardı. Kendilerinin bu konuda hukuk mücadelesi başlatacaklarını belirten Başaran, yasal haklarını sonuna kadar arayacaklarını ifade etti. Kayıt dışı telefonların 12 milyonunun kaçak, 6 milyonunun da klonlanmış cihazlardan oluştuğu tahmin ediliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber