Şehiriçi telefon hizmetinde de Telekom tekeli kırılıyor

Haber Giriş : 16 Aralık 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom'un tekelinde bulunan şehiriçi telefon hizmetleri özel sektöre de açılıyor. Özel sektör, Telekom kablolarını kiralayarak ses, görüntü ve veri iletişim hizmetleri sunabilecek.

Türk Telekomünikasyon A.Ş'nin (TT) tekelinde bulunan şehiriçi telefon hizmeti de özel sektöre açılıyor. Özel sektör, TT'nin bakır kablolarını kiralayarak ses, görüntü ve data iletimi hizmeti verebilecek. Böylece sadece uluslararası telefon görüşmelerinde oluşturulan rekabet ortamı, şehiriçi telefon hizmetinde de yaratılmış olacak.
"Yerel ağa erişim" olarak adlandırılan bu faaliyet sayesinde özel sektör geniş bant internet hizmeti vererek, TT'nin bile sağlayamadığı hızda, internet hizmeti sunabilecek. TT'nin alt yapısı da tamamıyle özel sektöre açılmış olacak. TT, Türkiye'de yeni başlayacak bu uygulama için öncelikle 3 il belirlenmesi ve 3 ay boyunca pilot uygulama yapılmasını önerdi. Uygulamanın 2006'da başlaması öngörülüyor.

İki ayrı hizmet seçeneği
Şu anda ses iletiminin yapıldığı TT'nin bakır kabloları 19 milyon TT abonesine kadar ulaşabiliyor. Özel sektör bu kabloları "tam erişim" ve "paylaşımlı erişim" olmak üzere iki yolla kiralayacak. Böylece abonelere iki ayrı hizmet seçeneği sunulacak. Tam erişim yoluyla hizmet vermek isteyen işletmeci kiraladığı bakır kabloları kendi santraline bağlayacak ve böylece hem ses hem de geniş bant internet hizmeti verebilecek. Bu işletmecilerden hizmet alan abonelerin ise TT ile ilişkisi kesilecek. Bu durumda TT'nin abone sayısında azalma olabilecek.
Paylaşımlı erişimi seçen işletmeciler ise bakır kabloları kendi santrallerine bağlamayacak ve sadece geniş bant internet hizmeti verecek. Bu işletmecileri seçen aboneler, internet hizmetini özel sektörden alacak, ama şehiriçi telefon hizmetini TT'den almaya devam edecek. Bu faaliyet alanına girmek isteyenler TT ile bir sözleşme imzalayacak. Bu sözleşme taslağı ve TT'nin bakır kablolar için kiralama fiyat teklifleri ise önceki gün (Çarşamba) kamuoyu görüşüne açıldı. 1 ay askıda kalacak taslak sözleşme ve fiyat teklifleri konusundaki son kararı ise Telekomünikasyon Kurulu (TK) verecek.

TT'nin önerdiği kiralama fiyatı
TT, iki ayrı faaliyet alanı için alt yapısının ne kadara kiralanacağına yönelik TK'ya referans teklif sundu. TT, erişim yolunu seçenler için abone başına 158 YTL ve her ay da 20 YTL'lik devre kullanım ücreti almayı önerdi. Paylaşımlı erişim için de abone başına 120 YTL devre tesis ücreti ve 10 YTL'lik aylık devre kullanım ücreti önerdi. Örneğin, tam erişim yoluyla bin aboneye hizmet vermek isteyen bir işletmeci, TT'ye ilk etapta 158 bin YTL ve her ay da 20 bin YTL ödeyecek.

Pilot uygulama gerekiyor
TT'nin bu uygulama alanı ile ilgili olarak TK'ya gönderdiği değerlendirme yazısında, Haziran ve Temmuz aylarında 150 sektör temsilcisi ile ön bir pazar araştırması yapıldığı ancak pazarın ancak yüzde 10'undan araştırmaya katkı sağlandığı bildirildi. Yazıda 15 firmanın bu hizmet alanıyla ilgili olarak 3 büyük ilde 1-5 bin arasında aboneye hizmet verebileceklerini öngördükleri kaydedilerek, "Bu sonuçlara paralel olarak, ilk sözleşmenin imzalanmasıyla öncelikle hem şirketimizin teknik olanakları hem de olası kurumsal abone potansiyeli düşünülerek belirlenen 3 büyük ilde birer santral sahasında 3 aylık bir uygulamaya başlanması uygun görülmüştür" denildi. Seçilecek illerin İstanbul, Ankara ve İzmir olması üzerinde duruluyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber