Tutuklu ve hükümlüye 12 ödül

"Eşle cinsel ilişki" hakkını içeren yeni cezaevi yönetmeliğine göre prezervatif cezaevinden alınabilecek, çiftin kapısı kamerayla denetlenecek.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 31 Mart 2013 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, hükümlü ve tutuklulara verilecek, aralarında "eşle cinsel ilişki"nin de yer aldığı ödüllerin neler olduğu, hangi koşullarda verileceği ve nasıl uygulanacağını içeren yönetmeliği yayımladı. Buna göre tutuklu ve hükümlülere 12 ayrı ödül verilecek. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik hükümleri ve sonuçları özetle şöyle:

* BAŞVURU YOK, TEKLİF VAR: Hükümlü veya tutuklu, ödül için cezaevi yönetimine resmi başvuru yapamayacak. Birim sorumluları hükümlü veya tutuklu için ödül önerisinde bulunabilecek. Ödüle ayda en az bir kez toplanan kurul karar verecek.

* SİGARAYI BIRAK, ÖDÜLÜ KAP: Uyuşturucu, alkol veya sigara bağımlısı olan bir kişi, bu bağımlılığından kurtulmak çabalar ve gelişim gösterirse ödüle yaklaşacak. Ayrıca, "Cezaevinin güvenliğini tehlikeye düşürebilecek hukuka aykırı bir eylemin açığa çıkmasını sağlamak" da ödüllendirme için bir neden olabilecek.

* PREZERVATİF CEZAEVİNDEN: Eşle görüşme ödülü sadece evlilik bağı varsa mümkün olacak. Eşle 3 saat ile 24 saat arasında görüşülebilecek. Bu görüşmeler önce 3 saat olacak. Kurallara uyulursa sonraki görüşmeler 24 saate kadar çıkabilecek. En erken ayda bir en geç de 3 ayda bir olacak. Cezaevi kantininde, prezervatif ile kadınların sağlık personeli müdahalesi gerektirmeden takabilecekleri halka gibi ürünler satılacak. Görüşme nezaretçisiz ve mahrem yapılacak ancak, odanın kapısına, içeriyi göstermeyecek kamera konulacak. Çağrı butonuna basılmadığı veya başkaca acil bir durum olmadığı sürece odaya cezaevi idaresince girilemeyecek. Hepatit ve HIV gibi hastalığı olanlar ile eşleri yazılı olarak uyarıldıktan sonra kabul ederlerse görüşebilecek.

* ÇOCUK GİDEMEYECEK: Aile görüşmesi, eş ve çocukların cezaevindeki yetişkin tutuklu veya hükümlüyle bir süre kalması şeklinde olmayacak. Ancak, tutuklu veya hükümlü çocuksa anne - babası veya kardeşleriyle 3 saatten 24 saate kadar bir arada kalabilecek.

* UZUN ZİYARET: Haftalık açık veya kapalı ziyaret süresi iki saate kadar, telefonla görüşme sayısı veya süresi 2 katına kadar çıkabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber