Geri dönüşümün öyküsü

Türkiye'de geçmiş yıllarda kimsenin bilmediği geri dönüşüm, artık vatandaşın ilgisini çekiyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2013 11:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Geri dönüşümün öyküsü

Türkiye'de geçmiş yıllarda kimsenin bilmediği geri dönüşüm, artık vatandaşın ilgisini çekiyor. Geri dönüşüm kamyonlarının arkasında adeta kuyruk oluşurken, çöplerin geri dönüşmesi zahmetli bir yolculuğun ardından gerçekleşiyor.

Günlük hayatta kullandıktan sonra çöpe atılan birçok eşya, zahmetli bir yolculuğun ardından tekrar hayatımıza giriyor. İlçe belediyeleri

çöplerin tekrar gündelik hayata kazandırılması için yoğun çaba sarf ediyor. Geri dönüşüm konusuna özel ilgi gösteren belediyelerin başında Bağcılar geliyor. Kurulan özel ekipler, sabahın erken saatlerinden itibaren ilçede sokak sokak gezerek bırakılan poşetleri geri topluyor.

GERİ DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİ

Bağcılar Belediyesi ekiplerine geri dönüşün poşetini teslim etmek isteyen ilçe sakinleri adeta kuyruk oluşturuyor. Kimi vatandaş kamyonun peşinden koşarken kimi poşetlerini balkondan aşağı sarkıtıyor. Toplanan geri dönüştürülecek çöpler, belediyelerin anlaşmış olduğu ayrıştırma firmalarının depolarına teslim ediliyor. Burada plastik, kağıt, cam ve lastik olarak ayrılan çöpler daha sonra paketlenerek eritimin yapılacağı fabrikalara doğru yola çıkıyor.

PLASTİK ÇAMAŞIR İPİ OLUYOR

Fabrikalarda eritilen çöpler tekrar gündelik hayatımızda kullanılmak üzere piyasaya sürülüyor. Plastik maddelerin çoğu çamaşır ipi oluyor. Cam ise eritilerek tekrar cama dönüşebiliyor. Kağıt ve kartonlar ile eritilerek ham madde olarak kullanılıyor.

İstanbul Bağcılar'da geri dönüşümün başladığı 2005 yılında 539 ton ambalaj atığı toplanırken, 2012 yılında bu rakamın 8 bin 86 tona çıktığı belirtiliyor.

BU BİLİNCİ 7-8 YILDA OLUŞTURDUK

Geri dönüşüm hakkında bilgi veren Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, şunları söyledi: "Bağcılar Belediyesi, 1992 yılında kurulduğunda bu ilçe 'varoş' kelimesiyle zikrediliyordu. Bunu nasıl aşarız diye düşündüğümüzde, Bağcılar halkı ile ortak hareket etme zorunluluğunu ortaya koyduk. Herkesin fikrini aldık. Çocuğundan gencine kadar. Sosyal meclisler oluşturduk. Bunlardan birisi çevre meclisi. Belediye meclis üyesi kadar sayıları var. Bunlar Bağcılar'da kapı kapı gezdiler. Bu 7-8 yılı aşan bir süreç. 12 ay boyunca aralıksız çalıştılar. Hızlanmış bir noktaya geldiğinde Bağcılar'da böyle bir duyarlılık ortaya çıktı. Bizim yıllar önce çaba sarf ettiğimiz konularda şimdi Bağcılar'da yaşayan hemşehrilerimizin bize talepte bulunması bizi daha heyecanlandırdı."

BİREYSEL ANLAMDA BİLİNÇLENDİRMEYE GİTTİK

Sadece evsel atıklar değil elektronik atıkları da ayrışma noktasına girdiklerini ifade eden Çağırıcı, şöyle konuştu: "Amacımız çevreye zararlı olan her şey. Çevrede yapılan hata maalesef topluma zarar veriyor. Bireysel anlamda bir bilinçlendirmeye gittik ve çok iyi mesafe kat ettik. Her geçen gün daha hızlı yürüyoruz. 6-7 yıl önce ev bahçelerinde korunamayan çiçekler artık meydanları süslüyor."

YENİ PROJE GELİYOR

Kentsel dönüşüm ile farklı projeleri de gerçekleştirmek istediklerini belirten Lokman Çağırıcı, sözlerini şöyle tamamladı: "Sitelerde, binalarda farklı bir proje yapacağız. Kanal sistemi ile evlerden bu atıkları atacaklar ve farklı kanallarda bu atıklar birleşecek. Artık evine gitmeye gerek kalmayacak. Bu da bizim hedeflediğimiz projelerden bir tanesidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber