GATA'da da canlıdan karaciğer nakli yapılacak

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Karaciğer Nakil Merkezi de canlıdan karaciğer nakli yapılan merkezler arasında katıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2013 13:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
GATA'da da canlıdan karaciğer nakli yapılacak

GATA Karaciğer Nakil Merkezi Sorumlusu Genel Cerrah Prof. Dr. Gökhan Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karaciğer yetmezliğinin en çok hepatit hastalığından kaynaklandığını söyledi. Yurt genelinde karaciğer yetmezliği tespit edilen hastaların büyük kısmının kronik hepatit B hastası olduğunu belirten Yağcı, organ yetmezliği bulunan hastaların bir süre sonra nakle ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Nakil sürecinin çok disiplinli çalışmayı gerektirdiğine, en ufak hatanın kabul edilemeyeceğine ve zamanla yarışıldığına işaret eden Yağcı, yaklaşık 10 yıldır kadavradan karaciğer nakli yaptıklarını anlattı.

Yağcı, Türkiye'de son 10 yıl içinde canlıdan karaciğer nakillerinde büyük mesafe alındığını dile getirerek, ''Türkiye'deki bazı merkezler, Avrupa'da en çok canlıdan karaciğer nakli yapıldığı merkez durumunda. Gurur duyulacak bir tablo söz konusu'' dedi.

Yurt genelinde 35 tane ruhsatlandırılmış karaciğer nakil merkezi olduğunu hatırlatan Yağcı, merkez sayılarının bölgelerin yoğunluğuna göre değiştiğini, Ankara'da toplam 8 merkezde bu ameliyatların yapılabildiğini söyledi.

2012 Ulusal Koordinasyon Merkezi'nin alıcı bekleme girişlerine göre toplamda 2 binin üzerinde kişinin karaciğer nakli beklediğini anlatan Yağcı, GATA'da şu anda 15 kişinin nakil sırasında olduğunu ifade etti. Yağcı, şöyle devam etti:

''İstediğimiz oranda bir kadavra bağışı olmadığından, hastalarımız içerisinde uygun donörü olanlara artık canlıdan nakil faaliyetlerine geçiyoruz. Bunun için hazırlıklarımızı tamamladık. Ekip olarak canlıdan nakil yapmaya hazırız. Çünkü her türlü altyapı, malzeme karşılandı ve eğitimler bitti. Şimdi uygun alıcı ve uygun donör belirlendiği takdirde her an canlıdan nakil yapmaya hazırız.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber