'Yaşayan tarih' Süryanileri anlattı

Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından araştırılan ve filmle belgelenen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kültürel tarihi ve mirası konulu çalışma kapsamında Siirt'in Kurtalan ilçesinde yapılan film çekimlerinde konuşan 95 yaşındaki Abdülhamit Tunç, Süryanilerin maruz kaldığı baskıları anlattı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2013 16:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Yaşayan tarih' Süryanileri anlattı

Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından araştırılan ve filmle belgelenen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kültürel tarihi ve mirası konulu çalışma kapsamında Siirt'in Kurtalan ilçesinde yapılan film çekimlerinde konuşan 95 yaşındaki Abdülhamit Tunç, Süryaniler üzerine açıklamada bulundu. Tunç, yörede yaşayan Süryanilerin o dönemde çeşitli baskılar sonucu göç etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Çekimler sırasında Osmanlı devletinin son döneminden bu yana tanık olduğu olayları, hükümet halk ilişkilerini, gerilimli dönemleri, çatışmaları anlatan Tunç, isimlerini vererek pek çok Süryani'nin o dönemki siyasi olaylarda yaşanan çatışmadan dolayı yaşanan tatsız olaylara tanık olduğunu anlattı. Kurtalan'ın Konakpınar köyünde yaşayan Tunç, "Yüzyıllar boyunca Süryanilerle birlikte aynı köyde yaşayan, yardımlaşan, kız alıp veren Müslüman aileler yaşıyordu. O dönem yaşanan

ani siyasi olaylar yüzünden Süryani aileler ile Müslüman aileler arasında bazı husumetler yaşandı. Çoğu Süryani baskılar sonucu göç etmek zorunda kaldı. Hala o dönemde yaşanılanlara anlam veremiyorum. Süryaniler çok dürüst, işlerinde usta, insancıl duyguları gelişmiş bir topluluktur" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Seyran Gafarzade, Arş. Gör. Olgun Atamer, Arş. Gör Murat Bayazıt, Öğr. Gör Ekrem Çelikiz, Öğr. Gör. Saygın Doğaner,

Tayyar Aydoğmuş, Veysi Arslan ve sinema televizyon bölümü öğrencilerinin katıldığı çekimlerde tarihe kaydedilmemiş bir sürecin canlı kaynakların ağzından filmle belgelendiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber