CHP, Bankacılık Yasası'nın bazı maddelerinin iptalini istedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Aralık 2005 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk, 5411 sayılı Bankacılık Yasası'nın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Başvuru dilekçesini, Anayasa Mahkemesi Genel Sekreterliği'ne sunan Ercenk, Mahkeme'den ayrılırken gazetecilere açıklama yaptı.

Ercenk, söz konusu yasanın 92. maddesinin 3. fıkrasının birinci cümlesi, 4. fıkrasının ikinci cümlesi ve son fıkrası ile 121. maddesinin 3. ve son fıkralarının, 127. maddesinin 6. fıkrasının son cümlesinin ve geçici 23. maddesinin 1. fıkrasının iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Bankacılık Yasası'nın bazı maddelerini veto ettiğini, ancak TBMM'de aynen kabul edildiğini anımsatan Ercenk, söz konusu yasada Anayasa'ya aykırı bazı hükümler yer aldığını kaydetti. Yasadaki kadro atamalarının usul ve yöntemine itirazları bulunduğunu ifade eden Ercenk, bu hükümlerin Devlet Memurları Kanunu'na da aykırı olduğunu ileri sürdü.

Ercenk, "Bu nedenle anayasal bir hak olarak memurların haklarının ihlal edildiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Söz konusu yasanın, bu kadroların değiştirilmesi yetkisini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na verdiğini de anımsatan Ercenk, bunun da Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.

Yasa ile personel tarafından oluşturulan sandıkların 3 yıl içinde Sosyal Sigortalar Kurumu'na devrinin öngörüldüğünü ifade eden Ercenk, bunun da özel yasayla elde edilmiş haklar açısından hak sahiplerini ve aylık alanları mağdur ettiğini kaydetti.

Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Sezer'in 127. madde ile ilgili bir itirazının olmadığını belirtmesi üzerine Ercenk, 127. maddenin "Fon tarafından atanan yöneticilere eşitlik ilkesine aykırı olarak imtiyaz tanıması, bu kişilerin, kusurlu eylem ve işlemleri sonucu görev yaptıkları şirketlerin uğrayacakları zararlardan sorumlu tutulmalarını" öngördüğü için Anayasa'ya aykırı olduğunu düşündüklerini söyledi.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber