Halk Oyunları Ekibi eğitmeni ile okul müdürü mahkemelik oldu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Aralık 2005 20:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksekova 21. Sınır Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdal Akpınar tarafından, Yüksekova Gazi İlköğretim Okulu Halk Oyunları Ekibi'nin eğitmeni ile okul müdürü hakkında, ekipte görevli erkek çocukların giydiği elbiselerin "terör örgütü PKK'nın kullandığı elbiseler ile aynı" olduğu gerekçesiyle, Cumhuriyet Savcığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bir gösteri yapan Yüksekova Gazi İlköğretim Okulu Halk Oyunları Ekibi'ndeki erkek çocukların giydiği elbiselerin "terör örgütü PKK'nın kullandığı elbiseler ile aynı" olduğu gerekçesiyle, Tuğgeneral Akpınar'ın suç duyurusunda bulunması üzerine Okul Müdürü Ali Özkan ile Folklor Eğitmeni Abdullah Güngör, Yüksekova Cumhuriyet Savcılığı'nda ifade verdi.

Tuğgeneral Akpınar'ın verdiği suç duyurusu ilçede tartışmaya yol açarken, Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız, köylülerin yüzde 80'inin aynı kıyafetleri giydiğini söyleyerek, suç duyurusunu "gülünç" olarak niteledi.

Konu ile ilgili açıklama yapan okul yöneticileri ile folklor eğiticisinin avukatı Erdal Aydın da, çocukların aynı kıyafetlerle Bitlis'te bölge birincisi olduğunu ve Edirne'de yapılan Türkiye Şampiyonası'nda da bölgeyi temsil ettiğini vurguladı.

Bu konu ile ilgili bir inceleme yapıldığını ifade eden Hakkari Milli Eğitim Müdürü Hekim Turgut ise, ''Yaptığımız incelemede, halk oyunları ekibinin kıyafetlerinde aykırı durum olmadığını tespit ettik'' dedi. Turgut yaptığı açıklamada, Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında, Gazi İlköğretim Okulu öğrencilerinin halk oyunu gösterisi sunduğunu, öğrencilerin gösteriyi sundukları kıyafetin terör örgütü PKK üyelerinin giysilerine benzetilmesi üzerine, vatandaşların şikayette bulunduğunu söyledi.

Şikayet üzerine okulda 1 ay önce inceleme başlattıklarını ifade eden Turgut, ''İncelemede, kıyafetlerde aykırı bir durum olmadığını tespit ettik. Bu kıyafetleri bölgedeki vatandaşlar günlük yaşamlarında da giymekte'' dedi.

Olay ile ilgili bir açıklama yapan Yüksekova Cilo Gever Kültür Derneği Başkanı Fahri Işık ise, "Cumhuriyet Bayramı'nda bir folklor ekibi bir gösteri sunmuştu, 2 gün önce mahkemelik oldular çocukların giydikleri elbiselerden dolayı. Oysa bu bizim çok eskiden beri bir kültür parçamız. 40 yıl önce de bu elbiseler ile okullar gösteriler yapıyorlardı. Bu, ülkemiz için utanç verici bir durumdur" dedi.

Yüksekova Gazi İlköğretim Okulu'nun, 2 yıldır tüm bayramlarda gösteri yapan Halk Oyunları Ekibi, önceki yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda da dünya çocukları arasında Türkiye'yi İstanbul'da temsil etmişti.

Söz konusu olayın, ekipte oynayan öğrencilerin psikolojisini bozacağı endişesi ile bir süre yansıtılmadığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber