Veznedarın kul hakkı

Haber Giriş : 20 Aralık 2005 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hocam, ben 15 yıl veznede maaşları ödedim. Haliyle küsuratlardan kul hakkı yemiş oldum. Binlerce kişiyle helalleşmem mümkün değil. Ne yapmalıyım?
Hakkın küçüğüne, büyüğüne bakılmaz, hak haktır. Bir de, bin de birdir. Her şey küçükten başlar, küçüğüne dikkat etmeyip göz yuman, büyüğüne de dikkat etmez. Küçük günahlara aldırmayan, zaman içinde büyük günahları da işleyebilir. Bunun için Kur'ân'da "Kim zerre kadar hayır işlerse karşılığını görür, kim de zerre kadar şer işlerse karşılığını görür" (Zilzâl, 7-8) buyuruluyor. Buna göre, üç beş kuruş da olsa, 15 yıl boyunca maaşını ödediğiniz her kişinin belli bir miktarda size hakkı geçmiştir. Bu hak, kalb kırma, gıybet yapma gibi, manevi haklar olsaydı, onlar adına tevbe-istiğfarda bulunarak bir yerde haklarını ödeme imkanınız olabilirdi. Ancak sözünü ettiğiniz durum, her ne kadar küçük miktarlarda da olsa aynmaddi bir haktır. Bunu şimdi değil de, o zamanlar söyleyebilseydiniz, onlar da bunu bilseydi, baştan helallik almış olurdunuz. Fakat artık iş işten geçmiş, onlara ulaşma imkanınız kalmamış.

Bu vebalden kurtulmak için öncelikle onların maaşından size geçen miktarı mal varlığınızdan çıkarmanız gerekir. Herkesin size ne kadar hakkının geçtiğini yaklaşık olarak hesap edersiniz. Diyelim ki 100 YTL. Zaman içinde kaç kişiden hak geçmişse o miktarı belirlersiniz. Bu paraları onların adına bir hayır kurumuna veya fakirlere bağışlarsınız. Yıllar önce fatura tahsilatı yapan bir dostum anlatmıştı. Ödeme alırken, arta kalan paralar oluyordu. Ben bunları ayrı bir kutuda muhafaza ediyordum. Belli bir miktarı bulunca bunları götürüyor, bir hayır kurumuna bağışta bulunuyordum. Böylece az da olsa, artan paralar o kişilerin adına hayır olarak geçiyordu, ben de böylece vebalden kurtuluyordum.

mehmet palu/bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber