Hastane inşaatı genelgeye takıldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2005 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'da, SSK'lılara hizmete açılmasıyla birlikte poliklinik ve tedavi yükü iki kat artan Devlet Hastanesi'ni rahatlatmak amacıyla, başka yere aktarılması planlanan Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi inşaatına, yap-işlet-devret formülü bina yapımı genelgesi çıkmadığı için başlanılamıyor.

Onkoloji Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sedat Demir, Nilüfer İlçesi Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'ndaki Hazine'ye ait arazinin hastane yapılmak üzere Sağlık Bakanlığı'na devrinin tamamlandığını, ancak 2006 bakanlık bütçesine ödeneği konulan binanın yapımı için Başbakanlığın hazırladığı yeni sistemin beklendiğini söyledi. Demir, 10 kat imar planı bulunan arsada yapılacak hastane binasının, özel şahıs tarafından inşa edilerek, belli bir süre devlete kiralanması sistemiyle yapılmasının düşünüldüğünü belirterek, "Biz de bu sistemle yapılmasının daha kısa sürede olacağını düşünüyoruz. Başbakanlık yeni bir sistem geliştirerek, devlete ait arazilere yapılacak tesislerin özel şahıslar tarafından, belli bir yıllık işletme hakkı, kiralama karşılığında inşaatına imkan sağlayan bir kanuni düzenleme yaptı. Bu çerçevede, binada hastane kiracı olacak. Belli yıl kira ödedikten sonra, bina devlete devredilecek. Ancak bu sistemle alakalı yaklaşık 6 aydır genelge çıkartılamadı. Bu genelge çıkar ise, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'nda bina yapmak isteyen, sermaye sahibi 2-3 şahıs hazır bekliyor. İhale sistemiyle binanın kısa sürede inşaatı mümkün olacak. Yeni yerde, mevcut cihazlarımıza ve ihtiyacımıza uygun şekilde bina yapılacak" dedi.

Bu arada, Sağlık Bakanlığı'nın 2006 yılı bütçesine 4 trilyon lira Bursa Onkoloji Hastanesi inşaatı için ödenek koyduğu öğrenildi. Hastanenin döner sermaye imkanlarıyla 2006 yılında inşaat 6 trilyon lira ayırabileceği, Özel İdare Bütçesi'nden 2-3 trilyonluk destekle yaklaşık 20 trilyon liraya mal olacak binanın 1.5 yıl gibi kısa sürede eski sistemle de inşa edilebileceği kaydedildi.

Ancak Devlet Planlama Teşkilatı'nın Onkoloji Hastanesi inşaatına yeni sistemin uygulamasını görmek adına eski tarz ödenek sistemiyle inşa edilmesine olur vermediği öğrenildi. Söz konusu arsada yerin altında radyoterapi bölümlerinde kullanılmak üzere 3 kat bodrum kat olmak üzere 10 katlı 37 bin metrekare inşaat yapılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber