Bacanak kıyağı: Tanıklar 'eş durumundan' Rektör Aşkın'a bağlıymış

Haber Giriş : 21 Aralık 2005 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rektör Aşkın'ın 2 tanığı olan bacanak müze yetkililerinin 'eşleri' YYÜ'de araştırma görevlisi çıkarken, avukat Hüsnü Tuna, müze müdürü Tozkoparan ile uzman görevli Köse'nin 'yalan tanıklıktan' cezalandırılmalarını talep etti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Yücel Aşkın'ın 'tarihi eser kaçakçılığı' suçundan beraat ettiği davada, Rektör lehine tanıklık yapan 2 müze yetkilisinin bacanak olduğu, eşlerinin ise YYÜ'de araştırma görevlisi olarak çalıştığı ortaya çıktı. 'Çete ve ihalede yolsuzluk' davasında fişlendikleri için davaya müdahil kabul edilen öğretim üyelerinin avukatı Hüsnü Tuna, müze müdürü Mete Tozkoparan'ın ve müze uzmanı Emre Köse'nin görevlerini yapmadığını ve yalan beyanda bulunduklarını öne sürerek İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

2 BACANAĞA 2 SUÇ

Van Müzesi'nde müdür olarak görev yapan Mete Tozkoparan ile uzman olarak çalışan Emre Umut Köse'nin, beyanlarında "Aşkın'ın yargılamaya konu edilen kaçak tarihi eserleri kayda geçirmek üzere müzeye başvurduğunu, ancak müze yetkililerinin yoğunluğu nedeniyle kayıt için gidilmediğini" söylediğini kaydeden Tuna şöyle dedi: "Müze müdürü kendisinehaber verilmese dahi haberdar olduğu tarihi eserleri takip ederek kayıtlarını yaptırma sorumluluğu altındadır. Sorumluluğunu yerine getirmediği gibi, yalan beyanda bulunarak sanık Aşkın'ın kendilerini haberdar ettiğini beyan etmiştir. Öbür taraftan tarihi eser kaçakçılığı davası Kültür Bakanlığı ve hazineyi ilgilendiren bir davadır. Davaya Kültür Bakanlığı adına İl Kültür Müdürlüğü'nün müdahil olarak katılabilmesi için haberdar etmesi gerekir iken bu görevini yapmamış, hazineyi zarara uğratmıştır. Emre Köse de müzede uzman olarak görevli bulunması nedeniyle 'tarihi eser kaçakçılığı' konusunda olayları yetkili birimlerine bildirmek sorumluluğu bulunmasına karşın görevini yapmadığı gibi gerçek dışı beyanı ile Aşkın'ı aklama görevini ifa etmiştir."

Üç yalan beyan

Rektör'ün diğer tanığı öğretim üyesi Hanefi Biber'in de , Aşkın tarafından Van Müze Müdürlüğü'ne yapılmayan tarihi eser kayıt başvurusunu yapılmış gibi göstererek gerçek dışı beyanda bulunduğunu hatırlatan Avukat Tuna, 3 tanığın da yalan beyanda bulunmaktan cezalandırılmalarını istedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber