Savunma sektörü yıl sonu ihracat hedefini belirledi

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) Başkanı Latif Aral Aliş, bu yıl savunma ve havacılık sanayi sektöründe ihracat hedefini 1,5 milyar dolar olarak belirlediklerini söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Nisan 2013 23:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aliş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savunma ve havacılık sektöründe sürekli bir gelişme ve ilerleme yaşandığını, ihracatın son yıllarda düzenli olarak arttığını dile getirdi. Sektörün ihracatının 2008-2010 yılları arasında 600 milyon dolar civarında bulunduğunu belirten Aliş, 2011 yılında 800 milyon dolara, 2012 yılında ise 1,3 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Aliş, savunma sanayi ihracatının 2013 yılının ilk 2 aylık döneminde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artışla 164 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Savunma ve havacılık sanayi sektörünün 2013 ihracat hedefini 1,5 milyar dolar olarak belirlediklerine işaret eden Aliş, şöyle konuştu:

"Birlik olarak 2013 ve izleyen yıllarda hedeflerin gerçekleştirilmesi için aktif olarak çalışacağız. Artık savunma sanayinde (ihracatçı ülkelere ihracat yapabilen) bir konuma geldik. Örnek olarak, sektörün en fazla ihracat yaptığı ülke olan ABD, 2012 yılında sektör ihracatımızdan yüzde 39 pay aldı. Daha alınacak çok yol var. Önemli olan nihai ürünü, asıl çözümü, çeşitlendirilmiş olarak ve geniş finansal olanaklarla sunabilmek. Bunu zaman zaman yineliyoruz; küresel olarak oturmuş bir sistem var ve bunu zorlamaya çalışmak bile çok çaba gerektiriyor."

-"Afrika'nın öncelikli pazarlar arasına girmesini bekliyoruz"-

Aliş, mevcut pazarlara ek olarak Orta Asya ve Uzak Doğu bölgeleri ile olan iş hacminin daha da gelişmesini ve Afrika'nın öncelikli pazarlar arasına girmesini beklediklerini söyledi. Kara araçları, haberleşme sistemleri ve elektro-optik ile hafif silah gruplarında yakaladıkları ivmeyi geliştirerek sürdürmeyi hedeflediklerini belirten Aliş, şu anda en büyük ihraç kalemlerinin uçak ve helikopter parçaları, turbojetler, tanklar ve zırhlı savaş taşıtları, sivil havacılık yolcu taşıma uçakları, roket fırlatıcılar, alev atıcılar, el bombası atıcıları, torpil tüpleri ile tüfek ve tabancalar olduğunu bildirdi.

Savunma sanayinin, ulaştığı ivme ile "ihracat artış oranı en yüksek sektör" olduğunu vurgulayan Aliş, "Gerekli altyapı ve finansal sistemler de tamamlandığında 11-12 yıl içinde, Türkiye'nin toplam ihracatının en az yüzde 5'ini savunma, havacılık ve güvenlik ürün, sistem, platform ve hizmetlerinden oluşmasını planlıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber