Bu teklif yasalaşırsa, işe giriş dahil hiçbir işlemden belge istenmeyecek

Haber Giriş : 22 Aralık 2005 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Kamudaki Bilginin Vatandaştan İstenmemesi" hakkındaki teklif yasalaşırsa devlet, başta işe giriş olmak üzere, hiçbir işlemden belge istemeyecek...

AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın hazırladığı "Kamudaki Bilginin Vatandaştan İstenmemesi Hakkında" kanun teklifi son aşamada... Teklif yasalaşırsa, muhtardan ilmuhaber, adliyeden sabıka kaydı gibi evrakları isteme dönemi kapanacak. Varolan bürokrasi bitecek... Teklifin hazırlanmasına gerekçe olarak devlet kurumları arasındaki evrak isteme yazışmaları gösterildi. Teklifle, yazışmalarda yaşanan zaman kaybı önlenmiş olacak. Onaylama sırasında damga, mühür, toner, mürekkep gibi sarf olan malzemelerin ekonomiye olumsuz etkisi giderilecek. Her şeyden önemlisi, evrak yığılması nedeniyle ortaya çıkan iş yükü nedeniyle fazla personel çalıştırılmayacak.

VERİMLİLİK ARTAR
Teklifin öneri kısmında ise şu bilgiler var. Vatandaşa ait bilginin, kamu kuruluşları arasındaki paylaşımı konusunda bürokrasinin sebep olduğu para, zaman ve enerji kaybını en aza indirgeyebilmek için Türk Telekomünikasyon Kurumu tarafından elektronik ortamda bir veritabanı oluşturulmalıdır. Bu veritabanında tüm vatandaşların kimlik bilgilerinin yanı sıra, sabıka kaydı, vukuatlı nüfus kayıt örneği, ikametgah ilmuhaberi, fakirlik ilmuhaberi, nüfus kayıt örneği, sosyal güvenlik durumu, maaş bordrosu, aile bireyleri ile ilgili bilgiler, eğitim durumu, askerlik durumu, iyi hal kağıdı, vergi durumu, tapu ve sicil kağıdı gibi belge ve bilgiler kayıt altına alınmalıdır. Böylece bilgiler elektronik ortamda istenebilecek ve kamudaki veririmlilik artacak.

3 YILDA HAZIR
Türk Telekomünikasyon Kurumu, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 1 yıl içinde elektronik sistemin altyapısını tamamlayacak. 2'nci yıl itibariyle belge alımı sırasında birbirleriyle yakın iletişim halinde bulunması gereken SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi kurumlar sisteme dahil olacak. 3'üncü yıl itibariyle ise, tüm kamu kurum ve kuruluşları sisteme dahil olup belge alışverişini elektronik ortamda gerçekleştirecek ve artık vatandaştan belge isteyemeyecek.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber