İstatistik Kanunu'na kısmi iptal istemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Aralık 2005 14:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu'nun iki maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Başvuruyu yapan CHP Adana Milletvekili Uğur Aksöz, yasanın 45 ve 56. maddelerinin açıkça Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.

İptalini istedikleri 45. maddenin, kuruma memur alımında bütün düzenleme ve memurların özlük haklarıyla ilgili tüm yetkileri Bakanlar Kurulu'na verdiğini belirterek, "Bu yanlıştır, çünkü Anayasamızın 128. maddesi memurların tüm özlük haklarının kanunla düzenleneceğini ifade etmektedir. Yasanın 45. maddesiyle ise bu yetki Bakanlar Kurulu'na devredilmiştir. Bu yetki devridir. Memurların yasal güvencesi ortadan kalkmaktadır. Eğer bu madde iptal edilmezse bütün memurlar Bakanlar Kurulu'nun keyfine göre alınacaktır. Düzenlemenin yasayla yapılması lazımdır" dedi.

Uğur Aksöz, 56. madde ile de üst düzey memur atmalarının kurum başkanına bırakıldığını söyledi. Aksöz, "Yani Başkan tek başına üst düzey memurları atayabiliyor. Bu Anayasa'ya açıkça aykırıdır. Üst düzey bütün memurlar ortak kararname ile yani Cumhurbaşkanı'nın onayı ile atanır. Bunda da Cumhurbaşkanı by-pass ediliyor, devre dışı bırakılıyor" dedi.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber