Diyanet, imam ve vaizler için kariyer sistemi getiriyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Aralık 2005 17:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diyanet İşleri Başkanlığı'nca, başkanın 5 yıl için ve bir kez seçilmesini, baş imam ve baş vaizler için kariyer sistemi getirilmesini öngören yasa taslağı hazırlandı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, görüş alınmak üzere bakanlıklara gönderilen "Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanunu Taslağı"nın "hükümetle, muhalefetle ve siyasetle alakası" olmadığını söyledi.

Taslakta, imam ve vaizler için kariyer sistemi uygulamasının getirildiğini bildiren Bardakoğlu, "Bir köyde imamlık yapanla, Sultanahmet'te, Süleymaniye'de veya Kocatepe'de imamlık yapan şahsın özlük hakları ve statüsü aynı. Böyle olması yerine biz bilgilerini, donanımlarını ve hizmette verimliliği arttırmaları halinde herkesin ilerleyebilmesine ve daha büyük camilerde, daha önemli yerlerde hizmet yapmasına imkan hazırlamak istiyoruz" dedi.

Vaizleri de 3 kademeye ayırdıklarını anlatan Bardakoğlu, büyük şehirlerde ve cemaatin daha özellik taşıdığı yerlerde daha donanımlı, bilgili, kendini ispat etmiş ve belli sınav aşamalarından geçmiş olanların istihdam edileceğini kaydetti.

Bardakoğlu, uzman, baş imam ve baş vaizlik kadroların sınavla ve objektif kriterlere dayanarak verileceğini, mühürsüz Kuran-ı Kerimlerin toplatılması ile büyük illerde din işleri uzmanı ve yardımcılıkları uygulamasının öngörüldüğünü anlattı.

Vaiz ve murakıp kadrolarının birleştirilerek vaizlerin görevlerinin artırılacağını da kaydeden Bardakoğlu, "Hedeflerimizden biri de özellikle din görevlilerinin, günün belirli saatlerinde camide halkın dini sorunlarıyla ilgilenmesi, halkın manevi ve ruhi sağlığı konusunda katkı sağlamasıdır. Din görevlisinin görevi namazı kıldırmakla bitmemelidir" diye konuştu.

Din görevlilerinin sendikal haklarına da değinen Bardakoğlu, "Sendikal mücadelelere karşı değilim. Ama benim kişisel kanaatim, sendikal ayrışmanın, sendikal mücadele ve örgütlenmenin din hizmetlerine zarar verdiği yönünde. Çünkü din hizmetlerinin, mezhebi, meşrebi, ideolojisi, siyaseti, ticareti ve bir de sendikası olmamalı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber