AK Parti CHP önergesini imzaladı, Meclis karıştı

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, CHP'nin araştırma önergesine 20 milletvekiliyle imza koyduklarını belirterek, “CHP, önergeden imzasını çekse bile düşmeyecek” dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2013 17:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Parti CHP önergesini imzaladı, Meclis karıştı

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin, çözüm sürecine ilişkin araştırma önergelerinin birleştirilerek bugün görüşülmesine yönelik grup önerisi kabul edildi.

AK Parti, Danışma Kurulu toplanamadığı için bugün araştırma önergelerinin; yarın 4. Yargı Paketi olarak adlandırılan tasarının, perşembe günü ise Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda Değişiklik Yapan Tasarı'nın görüşülmesine dair teklifini, grup önerisi olarak Genel Kurul'a getirdi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, grup önerisi aleyhinde yaptığı konuşmada, Meclis'e yakışmayan olayların yaşandığını belirterek, ''Yangından mal mı kaçırıyoruz-'' dedi.

Şandır, AK Parti'nin gündeme getirdiği araştırma önergesini, Cumhuriyet tarihinde, gelecek nesillerin ibretle sorgulayacağını savunarak, ''Hani Sayın Başbakan, 'Bu konu Hükümet'in meselesidir' diyordu. Şimdi Meclis'e niye getiriyorsunuz- Emri nereden aldınız- Kimin baskısıyla, kimin talebiyle bu komisyon Meclis'te kuruluyor- Milletin iradesini kim gasp ediyor-'' diye sordu.

Yapılan işin, İmralı canisinin taleplerini Meclis'e getirmek olduğunu öne süren Şandır, ''Daha önce teröristin elini sıkmıyordunuz, şimdi terörün kucağına oturdunuz'' görüşünü savundu.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, öneri lehinde yaptığı konuşmada, 30 yıllık süreçte yaşadıkları acıların, çatışmaların, ölümlerin önlenmesi için yapılabilecekler konusunda Meclis dışında bir adres olup olmadığını sordu.

Kaplan, ''Bu sorunun konuşulacak yeri, Meclis değil mi- Meclis anayasayı konuşmayacak mı, yasalar yapmayacak mı, komisyonlar kurup bu sorunu irdelemeyecek mi- Biz niçin seçilip, buraya geldik; can alıcı sorunları özgürce ve uygarca konuşalım diye geldik. Meclis'teki bu gerilim, dalga dalga dışarıya, üniversitelere yayılıyor'' diye konuştu.

Barış için hiçbir dönem bu kadar kamuoyunun, halkın desteği olmadığını ifade eden Kaplan, bu konunun çözüm adresinin Meclis olduğunu, kimsenin bundan kaçamayacağını belirtti. Kaplan, anamuhalefetin, vicdanları gereği bu sürecin içinde yer alması gerektiğini savundu.

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, CHP'nin önergesinin altına imza atan 21 AK Parti'li milletvekilinin ismini okudu. Erdemir, önergelerini çalanların, bu gece aynaya baktığında zorlanacağını savunarak, bu kişilere kızmadığını, sadece bunu yaptıranlara kızdığını söyledi. Erdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bunu yaptıranlar, mert, onurlu, şerefliyseler kendi isimlerini buraya koyacaklardı. Kim ki arkasındaydı, kendi imzasını koyacaktı. Barışı, toplumsal mutabakatı, birliği bugün itibariyle neyin üzerine inşa ediyoruz, güvenin mi dürüstlüğün mü samimiyetin mi yoksa hilenin, desisenin mi- Kendi iradenize, emeğinize, sözünüze, nefesinize güveniyorsanız, o zaman mert şekilde kendi aklınızı, yüreğinizi koyun. Ahlaksızlığa karşı çıkıyoruz. Bu ülkeye barış, toplumsal mutabakat; diyalogla, anlayışla, uzlaşmayla gelecek. Bu ülkeye barış, bir okka edebe muhtaç olanlarla gelmez.''

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise Erdemir'in sözlerine, sataşma gerekçesiyle yanıt verdi.

Ünal, edeple söze başlanıldıysa, edeple bitirmek gerektiğini dile getirerek, ''Edep bunu gerektirir. Bir milletvekili bir önerge verdiğinde, yasama işlemi haline gelir, yayınlandığından itibaren milletvekilleri buna katılabilir. Bunu intihal olarak nitelendirmek, içtüzüğü bilmemektir. Dürüstlük, ahlaksızlıkla ilgili ithamlarınıza cevap vermiyor, misliyle iade ediyorum'' dedi.

Konuşmaların ardından AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi.


MECLİS KARIŞTI

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin, çözüm sürecine ilişkin Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesinin, CHP ve BDP'nin verdiği önergelerle birleştirilmesine dair grup önerisinin görüşülmesine başlandı. Kendi önergelerinden imzalarını çektiklerini belirten CHP milletvekilleri ile AK Parti'li milletvekilleri arasında, Başkanlık Divanı'nın önünde tartışma çıktı. Bunun üzerine birleşime ara verildi.

'İstemiyorum, önergeme imza atma'

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de daha önce verdikleri önerge ile AK Parti'nin önergesinin, birbiriyle alakasız konular olduğunu ileri sürdü. CHP'nin, ''Bu sorun nasıl çözülür'', AK Parti'nin ise ''Bu sürece nasıl destek veririz?'' dediğini ifade eden İnce, onayları alınmadan, bu iki önergenin nasıl birleştirildiğini sordu.


20 AK Partili, CHP'in önergesini imzaladı

Meclis Kulisi'nde gazetecilerle sohbet eden Aydın, çözüm süreciyle ilgili araştırma önergelerinin CHP ve BDP önergeleriyle birleştirilerek görüşülmesini istediklerini söyledi.

“AK Parti, CHP ve BDP'nin önergelerinin birleştirilerek görüşülmesinde CHP önergeden imzasını çekerse ne olur?” sorusunu Aydın, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarının Mart ayında verdiği önergeye kendilerinin de 20 milletvekiliyle imza koyduklarını belirterek, “CHP imzasını çekse bile önerge düşmeyecek” dedi.

Aydın, kurulacak komisyonunun adının ne olacağını Meclis Başkanlığı'nın takdir edeceğini ifade etti.

Kurulacak Komisyonun 17 milletvekilinden oluşacağını, Ak Parti'ye 10, CHP'ye 4, MHP'ye 2, BDP'ye bir milletvekili düşeceğini anlatan Aydın, salt çoğunluğu sağlamanın Komisyon'un çalışmalarını yürütebilmesi için yeterli olacağını kaydetti.

Çözüm süreciyle ilgili olarak Meclis'in ve siyasi parti gruplarının desteğini almak istediklerini belirten Aydın, “Bu konudaki tavrımız, sorunun çözümü konusunda ne kadar samimi olduğumuzu gösteriyor. O nedenle CHP'nin önergesine imza bile koymakta bir beis görmüyoruz” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber