Açık Lise Yönetmeliği'nin 33 yıllık serüveni

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2005 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ortaöğretim öğrencilerinin yatay-dikey geçişlerine imkan sağladığı öne sürülen ve bazı çevrelerce "İmam-Hatipliler'e Kıyak, YÖK'ün Katsayı Engeline By-Pass" şeklinde eleştirilere hedef olan MEB'in "Açık Lise Yönetmeliği"nin aynısının, bundan 33 yıl önce CHP ve Adalet Partisi (AP) Hükümeti'nce uygulandığı ortaya çıktı.

Alınan bilgiye göre, 1972 yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Adalet Partisi (AP), Başbakan Ferit Melen'in başkanlığında Ara Hükümet kurdu. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Ahmet Sebahattin Özbek, 3 bölümden oluşan "Milli Eğitim Reformu Stratejisi" adlı bir tasarı hazırlayıp gündeme getirdi.

Tasarıyla CHP ve AP'liler, ortaöğretimde "yatay ve dikey" geçişlere imkan sağladı. 13 Ekim 1972 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın onayladığı "orta öğretimde yatay ve dikey geçişler" ile ilgili düzenleme bugünkü 59. Hükümet'in Açık Lise Yönetmeliği'nde yaptığı düzenlemenin tıpa tıp aynısı. Ancak tek fark CHP'nin o zaman onay verdiği düzenlemeye bugün karşı çıkarak, "Katsayıya By-Pass, İHL'lilere kıyak, İlahiyatçılara çifte diploma" şeklinde eleştirmesi. İşte CHP ve YÖK'ün bugün şiddetle karşı çıktığı, ancak bundan tam 33 yıl önce CHP ve AP Hükümeti'nin uyguladığı düzenleme:

"Ortaöğretimde, yüksek öğretime hazırlayan çeşitli okullar arasında sınıflara göre yatay ve dikey geçiş imkanları sağlanacaktır. Bu maksatla başarılması gereken farklı dersler açık olarak belirtilecektir. Birinci sınıftan sonra yükseköğretime hazırlayan okullardan hayata veya iş alanlarına hazırlayan okullara geçilebileceği gibi hayata veya iş alanlarına hazırlayan bir okuldan yüksek öğretime hazırlayan herhangi bir okula da farklı derslerden imtihan verme yoluyla geçilebilecektir. Dışarıdan bitirme imtihanlarına girilebilecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber