Güneydoğu'ya toprak reformu

Terör olayları nedeniyle yıllar boyu kadastro işlemi yapılamayan topraklar da çözüme kavuştu.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 12 Nisan 2013 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, SİT alanı olarak gösterilen bu bölgelerde kadastro çalışmalarına başladı. Bu alanlarda arazisi olanlara toprakları geri verilecek. Araziler tarıma veya yatırıma uygun hale getirilecek.

Çözüm süreci, terör olayları nedeniyle kadastro işlemleri yapılamayan Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki bölgelerde etkisini göstermeye başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu bölgelerde kadastro çalışmalarına başladı. Özellikle terör olaylarının olduğu bölgelerde yıllardır kadastro işlemi yapamayan bakanlık bundan sonraki süreçte çalışmalarına başlıyor. Buna göre bakanlık yıllardır SİT alanı gösterdiği yerlerin üzerinden kadastro geçirecek, bu alanlarda arazisi olanlara toprakları geri verilecek ve devlet kendi arazilerini de tarıma veya yatırım yapılması için işletmelere teşvik kapsamında verecek.

TERÖR BÖLGESİ SİT ALANI

Eski dönemde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı döneminde terörün olduğu bölgeleri SİT alanı ilan ederek halkı bu bölgedeki tehlikelerden uzak tutmuştu. Yeni süreçte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu bölgeleri tekrar aktif hale getirmek için çalışmalara başladı. Bakanlık bu bölgeleri tekrar ekonomiye kazandırmak için bölgede kadastro çalışmalarına başlarken bölge kadastro müdürlüklerine bir takvim hazırlaması için yazı gönderecek. Bu alanlarda arazisi olanlara toprakları geri verilecek ve devlet kendi arazilerini de tarıma veya yatırım yapılması için işletmelere teşvik kapsamında verecek.

GELİŞMEYİ HIZLANDIRACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ülke genelinde kadastro yenileme çalışmalarının da sürdüğünü ifade etti. Bayraktar, 2009-2013 arasında 3 milyon 488 bin 208 parselin yenilendiği, 2014 sonuna kadar bu rakamı 4 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Bayraktar, geçmiş yıllarda üretilen grafik paftaların yenilemeyle birlikte sayısal hale geleceğini ifade etti. Grafik paftalarından dolayı yaşanan sıkıntıları bu sayede aşılacağını aynı zamanda sayısal verilerin kentsel dönüşüm çalışmalarını da hızlandıracağını belirten Bayraktar, 'Kamu kurum ve kuruluşlarının yaptığı çalışmaların verileri sayısal olduğu zaman karar alma süresi kısalıyor. Özellikle kamulaştırma noktasında karar alması çok daha kolaylaşacak. Hemen karar alınacak, anında uygulamaya gidilecek' diye konuştu.

Karadeniz'de kızılağaç Ege'de fıstık ağacı

Karadeniz'in bazı alanların da sıkıntı yaşayan bakanlık, daha önce vatandaş kullanımında olan ancak yaşanan göçler nedeniyle ormana kalan araziler nedeniyle kadastro çalışmalarını bitiremiyor. Bakanlık yetkilileri en fazla Doğu Karadeniz'deki arazilerde bakım yapılmadığı takdirde iki üç yıl içinde kızılağaç büyüdüğü bu nedenle arazilerin orman vasfında gözüktüğünden şikayetçi. Buna en büyük neden Karadeniz'de yaşanan göç gösteriliyor. Ege'de Aydın çevresinde ise bakanlık en fazla fıstık ağacından şikayetçi. Fıstık ağaçları çam ağacı sayılmasından dolayı orman vasfında olması bakanlığın bu alanlarda kadastro çalışması yapamamasına neden oluyor.

375 birimden kadastro geçecek

Kadastro çalışmalarının yüzde 99'unu bitiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğuda terörden, Karadeniz'de göçten dolayı tarım arazilerinin ormana kalması, Ege'de de fıstık ağacından dolayı toplam 375 birimde kadastro çalışmaları yapamamıştı.

Şehrin yenisi Dicle Vadisi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır'a Dicle Nehri ile bütünleşen yeni bir şehir kuracak. Hem kentsel dönüşümüne destek vermek hem riskli binalardan kurtulmak için Diyarbakır'a yeni şehir inşa edilecek. Dicle Nehri ile bütünleşecek yeni şehirde, yaklaşık 500 bin kişilik konut alanları yer alacak. 'Dicle Vadisi' adı verilmesi planlanan yeni şehrinde, yeşil alanlar, büyük meydanlar, sosyal donatılar, sağlık ve eğitim tesisleriyle turizm ve alışveriş merkezleri de bulunacak.

SURİÇİ DE YENİ BAŞTAN

Bakanlar Kurulu kararıyla afet dönüşümü kapsamında riskli alan ilan edilen Sur ilçesi için ise dönüşüm planı hazırladı. Plana göre, Diyarbakır'ın en eski yerleşim bölgesi Suriçi baştan inşa edilecek. Bakanlık, Suriçi'ne yeni bir görünüm kazandıracak.

Barajlara barış suyu

Çözüm süreci ile Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde terör saldırıları nedeniyle duran barajların yapımı da hızlandı. Projelendirilen toplam onbir baraj bulunurken, bunlardan ikisinin yapımı tamamlanarak işletmeye alındı. Dokuz barajın yapım çalışmaları devam ediyor. Bölgede yapımı devam eden barajlar önceki dönemlerde saldırılar nedeniyle durmuştu.

PKK SALDIRMIŞTI

Şimdi çözüm sürecinin olumlu havası ile çalışmalar hızlanmaya başladı. Önceki dönemde Hakkari-Şemdinli Beyyurdu ve Aslandağ Barajları inşaatı işinde baraj şantiyesi terör örgütü tarafından basılmış ve 21 aracın yakılması sonucu şantiye çalışmaları durmuştu. Şimdi ise baraj çalışmaları çözüm süreci ile yeniden başlayacak. Hakkari- Çukurca Çocuktepe Barajları inşaatı işinde ise terör örgütü tarafından baskın yapılmamıştı ancak 2011 yılı Mayıs ayından itibaren güvenlik nedeniyle çalışma yapılamıyordu. Bu barajların ise müteahhitler ile görüşüldüğü çalışmaların en kısa zamanda başlayacağı ve hızlı bir şekilde bitirilmeye yönelik çalışmalar yapılacağı belirtildi. Güneydoğu ve Doğu anadolu Bölgesinde ara verilen baraj çalışmaları da çözüm süreci ile birlikte devam ediyor.

ÇALIŞMALAR HIZLANDI

Devlet Su İşleri yetkilileri barajların durumlarına ilişkin şu bilgileri verdi: 'Kavşaktepe'nin malzeme ulaşım yolları tamamlandı. Şırnak Uludere Barajı'nda, gövdeye ulaşım by-pass yolu hizmete açıldı. Musatepe-Çetintepe barajları çalışmaları devam ediliyor. Çetintepe'de, gövde imalatı tamamlandı. Silopi-Şırnak barajlarının geçici kabulleri yapıldı. Çocuktepe- Gölgeliyamaç Barajları, Barajda yamaç sıyırma kazıları tamamlandı.'

Yapımı hızlanan bölge barajları

Kavşaktepe Barajı (Şırnak)

Şırnak Uludere Barajı (Şırnak)

Ballı Barajı (Şırnak)

Musatepe Barajı (Şırnak)

Çetintepe Barajı (Adıyaman)

Çocuktepe Barajı (Hakari)

Gölgeliyamaç Barajı (Hakkari)

Beyyurdu Barajı (Hakkari)

Aslandağ Barajı (Hakkari)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber