Hastanelerde doğum yapan annelere 50 YTL para ödülü

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Aralık 2005 15:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, 0-6 yaş arasındaki çocuklarını düzenli olarak sağlık kontrolüne götüren ailelere ve hastanelerde doğum yapan annelere para ödülü veriyor. 2004 yılı Mart ayından 2005 Eylül ayına kadar Şartlı Nakit Transferi uygulaması kapsamında 712 bin aileye nakit para dağıtıldı.

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'ndan Sorumlu Devlet Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen, "Şartlı Nakit Transferi" uygulamasında hedeflenen başarıya ulaşıldı. Uygulama kapsamında toplumun yüzde 6'lık "en yoksul" kesimine destekleyici para yardımı yapılıyor. Para yardımı gebelik dönemi ve doğum sonrası çocuklarının sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları karşılığında ailelere veriliyor. Sağlık Bakanlığı, anne adaylarına 0-6 yaş arası çocukları, sağlık bakımı için düzenli olarak sağlık kuruluşlarına götürmeleri kaydıyla her ay 16.5 YTL yardım yapıyor. Sağlık kuruluşlarındaki doğum oranlarını artırmak isteyen Bakanlık, bunun içinde bir ödeme kalemi hazırladı. Buna göre hamilelere de doğumlarını bir sağlık kuruluşlarında yaptırmaları halinde 50 YTL'lik nakit para yardımı yapılıyor. Şartlı Nakit Transferi uygulamasından 2004 yılı Mart ayından 2005 yılı Eylül ayına kadar yaklaşık 712 bin aile yararlandı. Sağlık Bakanlığı, yoksul vatandaşların acil servis kapılarından geri çevrildiği günlerin hatırlanması halinde bu uygulamanın önemine dikkati çekiyor.

Sağlık Bakanlığı, 2005 yılında anne adaylarına "ücretsiz demir desteği" uygulamasını 2006 yılında da sürdürecek. Türkiye'de kadınlar arasında demir eksikliğinin ciddi boyutlara ulaştığını tespit eden bakanlık, gebelik döneminde anne adayı ve bebeğin sağlığını desteklemek için gebelere demir desteği programını devam ettirecek. 2005 yılında başlatılan uygulama 2006 yılında yaygınlaştırılacak. Bakanlık, gebeye gebeliğin üçüncü haftasından itibaren doğum sonu dahil 9 ay süreyle ücretsiz demir desteği sağlayacak. Bu amaçla başlatılan çalışmalar kapsamında, sağlık kuruluşlarından aile planlaması hizmeti almak için başvuran evli çift sayısının 3 milyon 500 bine yaklaştığı bildirildi.

Bununla birlikte Sağlık Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) işbirliğinde gerçekleştirilen "Ulusal Üreme Sağlığı Programı" çerçevesinde, 2004 yılı Nisan ayından 2005 yılı sonuna kadar 720 bin er ve erbaşa üreme sağlığı eğitimi verildi. Bakanlık, bu eğitim programlarını devamlı hale getirerek yılda 500 bin gence ulaşmayı hedefliyor. Bakanlık, Ulusal Üreme Sağlığı Programı'nda erkek katılımın sağlanması ve hitap edilen yaş grubunun 20-22 olması nedeniyle, önümüzdeki yıllarda üreme sağlığı göstergelerinde ciddi bir iyileşme bekliyor.

Sağlık Bakanlığı anne ve bebek ölümlerini azaltmak amacıyla aile planlaması hizmetlerine de yeni yılda ağırlık verecek. Bununla birlikte 2005 yılında başlatılan Anne Ölümleri Araştırması ara verilmeden devam edecek. Araştırmada sonunda elde edilen verilere göre anne ölümlerini azaltmaya yönelik yeni politika ve stratejiler tespit edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber