Pratisyen hekimler, branş hastalıklarıyla alakalı reçeteleri yazamıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2005 00:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Sistemi'nde yeni ilaç uygulaması, özellikle uzman doktor bulunmayan kırsal kesimde büyük sıkıntılara sebep oluyor.

Eczaneden ilaç uygulamasında düzenlemeye giden Sağlık Bakanlığı'nın israfı önlemek için başlattığı uygulamada, özellikle kırsal kesimdeki hastalar mağdur oluyor. 20 Aralık'tan itibaren başlayan uygulamaya göre, pratisyen hekimler, branş hastalıklarıyla alakalı reçeteleri yazamıyor. Bu durum, uzman doktorların haftada bir dönüşümlü olarak geldiği veya bulunmadığı ilçelerde büyük sıkıntıya ve izdihama sebep oluyor.

Bursa'nın Orhaneli İlçesi'nde vatandaşlar, haftada bir gün gelen, çocuk, kadın doğum, diş hekimi, psikiyatr, aile hekimi gibi uzman doktorlara muayene olup ilaç yazdırabilmek için izdiham oluşturuyor. Normalde pratisyen hekimlerin de yazdığı reçetelerle kronik hastalıkların tedavisi için ilaç alabilen vatandaşlar, yeni uygulamada hastanelerin doktor açıklarının tamamlanması gerektiğini bildirdi.

Uygulamanın Anadolu'da uzman doktorlar yerleştirilmeden başlatılmasına tepki gösteren vatandaşlar, ilaç yazdırabilmek için şehir hastanelerine sevk yaptırmak durumunda kaldıklarını, bu durumun da büyük zorluklar yaşattığını bildirdi.

KOLESTEROL İLACINI 3 BRANŞ DOKTORU YAZABİLİYOR
Bu arada, 40 yaş üzerindeki insanların yarısında bulunan yüksek kolesterolün düşürülmesi için gerekli ilacı ise sadece 3 branş doktoru yazabiliyor. Beyin kanamasına sebep olabilecek yüksek kolesterolü düşürmek için nöroloji uzmanının yazdığı kolesterol ilacı, eczanelerden verilemiyor.

Diğer taraftan, yeni uygulamayla, 2-3 kutu ilaç almak da imkansız hale geldi. Uzman doktorun 1 aylık tedavi için olduğunu belirterek reçeteye yazdığı birden fazla kutudaki ilaç artık verilemiyor. Buna göre hastanın 7 günlük bir kutu ilacı aldıktan sonra tekrar muayene olup, ikinci bir reçete yazdırması gerekiyor.

Eczacılar ise geçmişte eczanelerden kolayca alınabildiği için her türlü ilacın yazıldığını ve israf yapıldığını doğrularken, yeni sistemin özellikle branş doktorlarının yükünü arttıracağını kaydetti.

Bu arada kronik ilaç kullanıcılarının yüzde 20'sinin raporlu olduğu, bu sebeple sağlık ocaklarındaki pratisyen hekimlerden ilaç yazdırarak tedavilerini olan hastaların da rapor almaya uğraştıkları bildirildi.

Yeni uygulamadaki aksaklıkların görülmesinden sonra tedbirler alınması planlanırken, kırsal kesimlerde uzman doktorların daimi kadro verilerek göreve başlatılmasıyla sistemin rahatlaması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber