Üniversite bünyesindeki Tıp Fakültesi'nden 25 öğretim üyesi görevi bıraktı

Haber Giriş : 24 Aralık 2005 21:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

FÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdi Muz, bu ayrılışların tamamen ekonomik ve kariyer edinmeden kaynaklandığını iddia ederken, son rektörlük seçimlerinden bu yana ayrılan 25 öğretim üyesinin tamamen üniversitede akraba kadrolaşması ve baskılardan dolayı ayrılmak zorunda kaldığı öne sürüldü.

Fırat Üniversitesi'nde (FÜ), 1983 yılında kurulan Tıp Fakültesi'nden şimdiye kadar 75 öğretim üyesi çeşitli nedenlerden dolayı ayrıldı. FÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdi Muz, bu ayrılışların tamamen ekonomik ve kariyer edinmeden kaynaklandığını iddia ederken, son rektörlük seçimlerinden bu yana ayrılan 25 öğretim üyesinin tamamen üniversitede akraba kadrolaşmasına dayanamayıp, rektörlük seçimlerinde tıp fakültesinden kendisine fazla oy verilmediği gerekçesiyle baskı görmesinden dolayı ayrılmak zorunda kaldığı öne sürüldü.

Son günlerde Elazığ'da yerel yayın yapan basın organlarında üniversite ve kendisi hakkında yayınlanmış haberlerle ilgili yazılı bir açıklama yapan Rektör Muz, yayınlanan haberlerin kaynağının belli olmadığını ve yanlış olduğunu ifade ederek iddiaların asılsız olduğunu savundu.

Rektörlük seçimlerinin gizli yapıldığını ve üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen bunları unuttuğunu anlatan Muz, üniversitenin tıp fakültesinden ayrılışların tamamen ekonomik nedenlerden ve kariyer sahibi olmak isteyen bazı öğretim üyelerinin kendi isteğiyle ayrıldığını belirtti. FÜ Rektörü Muz, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ?Üniversitemize bağlı Tıp Fakültesi'den kurulduğu 1983 yılından itibaren 75 öğretim üyesi çeşitli nedenlerle ayrılmıştır. Tıp fakülteleri kurulduğu anlarda öğretim üyeleri öncelikle gelirler. Doğal süreç içerisinde doçentlik kadrosunu almaları yaklaşık 10 yılı alır ki FÜ Tıp Fakültesi'nden de ayrılmalar 1995 yılından itibaren olmuştur. Ayrılan öğretim üyeleri daha iyi, sosyal ve maddi avantajları olan batı illerine gitmektedirler. Son zamanlarda Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim hastanelerinde şef kadrolarına doçent ve profesörlerin sınavsız atanma yolunun açılması da bu ayrılmalarda rol oynamıştır. Bu ayrılmalar sadece FÜ'de değil Erzurum, Van, Malatya, Diyarbakır ve Şanlıurfa'daki üniversitelerde de olmuştur. Benim de geçmişte böyle bir imkanım olmuş ama ayrılmamıştım. Kendi memleketime hizmet edebilmek adına burda kalmayı tercih ettim.?

Rektör Muz, yerel basın organlarında yeralan Fırat Üniversitesi'ndeki yakın derecedeki akraba kadrolaşması iddialarına da bir açıklık getirerek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Harun Özer ile Bingöl Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Aydın Girgin'in yakınlarının hak etmedikleri halde öğretim üyesi olarak alındığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Rektör Muz, açıklamasına şöyle devam etti: ?İlan edilen kadrolar herkese açık olup hiçbir zaman şahsa kadro ilan edilmemiştir ve edilemez. Bilgisayar bölümü öğretim üyelerinin 1 Aralık 2005 tarihi itibarı ile askere gidecekleri, bölümün derslerinin boş geçmesi gerekçesi ile Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanlığı ve Mühendislik Fakültesi Dekanlığınca yapılan teklif üzerine ihtiyaca binaen 3 adet Yrd. Doç. kadrosu ilan edilmiştir. Bu kadroya başka müracaat eden olmadığı için Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Harun Özer'in oğlu doktora sonrası 1 yıl bekleme süresi aranmaksızın, diğer kriterleri yerine getirdiği için atanmıştır. Bu da sadece bu kişiye özel bir uygulama olmayıp ihtiyaç olan başka birimlerde de uygulanan tamamen yasal prosedür içinde gerçekleştirilen bir işlemdir. Bingöl Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. Aydın Girgin'in kızı ve damadı daha önceki yönetimler döneminde üniversiteye girmişlerdir.?

CHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber