Aile hekimleri için e-reçete ve online protokol sistemi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Nisan 2013 16:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aile hekimleri için e-reçete ve online protokol sistemi

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı

Sayı : 99858683
Konu: E-Reçete ve Online Protokol Sistemi

VALİLİĞİNE

(Halk Sağlığı Müdürlüğü)

E-reçete uygulaması 01.07.2012 tarihi itibariyle başlamış olup 15.01.2013 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi internet sitesinin (www.sgk.gov.tr) duyurular başlığı altında yer alan 07.01.2013 tarihli e-reçete konulu duyurusunda belirtildiği üzere 15.01.2013 tarihi itibari ile SGK Kurumsal Hekim Şifresi'ni almamış hekimlerin manuel reçeteleri eczanelerden karşılanmayacaktır. Aile hekimleri aşağıda belirtilen istisnai durumlar dışında e-reçete uygulamasına katılmak zorundadır. Sağlık Bakanlığı 1. Basamak Sağlık Tesislerinde görev yapmakta olan diğer hekimlerin ise e-reçete uygulamasına katılım zorunluluğu yoktur. İlgili duyurunun manuel reçete yazılacak istisnalar başlıklı 5 inci maddesinde belirtildiği üzere aile hekimlerince "gezici sağlık hizmeti" kapsamında düzenlenen reçeteler, evde bakım hizmeti kapsamında düzenlenen reçeteler ve MEDULA sisteminin ve/veya sağlık hizmet sunucusuna ait sistemin çalışmaması nedeniyle e-reçetenin düzenlenememesi halinde manuel olarak düzenlenen reçeteler bu istisnalar dahilindedir. Ancak manuel olarak düzenlenen reçetelerin üzerinde e-reçete düzenlenememe sebebini açıklayacak şekilde "Gezici sağlık hizmeti sırasında düzenlenen reçete", "Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir" vb. ibarelerin kaşe ya da el yazısı şeklinde bulunması ve bu ibarenin reçeteyi düzenlenen hekim tarafından onaylanması gerekmektedir. Hekimlerimizce düzenlenen e-reçete ekranlarında varsa gerekli açıklamaların yazılabileceği "Reçete açıklama alanı" oluşturulmuştur. Gezici sağlık hizmeti sırasında aile hekimlerimizce oluşturulan e-reçetelerde reçetedeki açıklama alanına "Gezici sağlık hizmeti sırasında düzenlenen reçete" ibaresinin yazılması, bu e-reçetelerin eczaneler tarafından gezici reçete olarak değerlendirilmesine ve gerekli işaretlemenin yapılmasına yardımcı olacaktır.

Ayrıca sağlık verilerinin daha düzenli bir şekilde alınabilmesi ve tüm protokollerin kayıt altında tutulabilmesi amacıyla 01.01.2013 tarihi itibari ile "Online Protokol" sistemi kullanılmaya başlanmıştır. Aile hekimlerden tarafımıza iletilen sorunlardan birisi de Gezici Sağlık Hizmeti sırasında girilen işlemler için Online Protokol alınamadığıdır. Bakanlığımız Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün ilgili resmi internet sitesinin (www.e-saglik.gov.tr) duyurular başlığı altında yer alan 28.12.2012 tarihli "Online Protokol Sistemi" hakkında duyuru da belirtildiği üzere Gezici Sağlık Hizmeti sırasında yada diğer sebeplerle online protokol alınamaması durumunda Otomasyon Kayıt ID üzerinden işlem yapılabilecektir.

İliniz aile hekimlerinin E-reçete ve Online Protokol sistemiyle ilgili bilgilendirilmesi, uygulama sırasında oluşabilecek sorunların çözümünde yetkili Kurumların yazımızda belirtilen açıklamaları doğrultusunda işlem tesis edilmesi hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber