Arşiv kayıtları 80 yıl saklanmayacak

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Nisan 2013 01:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adli sicil yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, adli sicil kayıtlarının 80 yıl boyunca arşiv olarak tutulacağını düzenleyen hüküm kaldırııldı.

Yeni düzenlemeye göre, Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınmış ise 15, böyle bir karar alınmamış ise 30, diğer mahkumiyet bakımından ise 5 yılın geçmesiyle arşiv kaydı silinecektir.

İşte ilgili düzenleme.....

YENİ HÜKÜM

“Madde 13 – Arşiv kayıtları;

İlgilinin ölümü üzerine,

Anayasanın 76 ncı maddesi ile Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yoksunluğuna neden olan mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren;

Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla onbeş yıl geçmesiyle,

Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın otuz yıl geçmesiyle,

Diğer mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren beş yıl geçmesiyle,

Fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması hâlinde, bu suçtan mahkûmiyete ilişkin adlî sicil ve arşiv kayıtları, talep aranmaksızın,

Kanun yararına bozma veya yargılamanın yenilenmesi sonucunda verilen beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararının kesinleşmesi hâlinde, önceki mahkûmiyet kararına ilişkin adlî sicil ve arşiv kaydı,

Genel Müdürlükçe tamamen silinir.

Birinci fıkrada belirtilen hâllerde silme işlemi, Genel Müdürlüğün teklifi ve Bakanın onayı ile kurulan komisyonca re'sen yapılır.”

ESKİ HÜKÜM

Madde 13 - Arşiv bilgileri, ilgilinin ölümü üzerine ve her halde kaydın girildiği tarihten itibaren seksen yılın geçmesiyle, tamamen silinir.

Fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması halinde, bu suçtan mahkumiyete ilişkin adli sicil ve arşiv kayıtları, talep aranmaksızın, tamamen silinir.

Kanun yararına bozma veya yargılamanın yenilenmesi sonucunda verilen beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararının kesinleşmesi halinde, önceki mahkumiyet kararına ilişkin adli sicil ve arşiv kaydı tamamen silinir.

Bu hallerde silme işlemi, Genel Müdürlüğün teklifi ve Bakan'ın onayı ile kurulan komisyonca re'sen yapılır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber