Tuncelililer üniversite istiyor

Haber Giriş : 27 Aralık 2005 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

15 yeni üniversitenin kurulmasına ilişkin yasa tasarısının kabul edilmesi bazı şehirlerde hayal kırıklığı yarattı. Bu illerden biri de Tunceli. Tuncelililer, okuma-yazma oranı Türkiye ortalamasının üzerinde olan kentin, üniversiteyi hak ettiği savunuyor.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve 15 yeni üniversite kurulmasını öngören tasarıya Tunceliler tepki gösterdi. Kentlerindeki okuma yazma oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu hatırlatan yönetici ve sivil toplum örgütü temsilcileri, üniversite kurulacak illerin arasında olmaları gerektiğini savunuyor.

Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, üniversitenin kurulmasının ilin ekonomisine katkı sağlayacağını belirterek, ?Tunceli'de son dönemde özellikle gençler kültürel yozlaşmaya doğru gidiyor. Bunun önüne sadece kültür merkezleriyle geçemeyiz. Üniversite, hem yozlaşmanın önüne geçilmesi için, hem de Tunceli'nin güzel sosyal yönünün, Türkiye'yi seven yönünün insanlar tarafından anlaşılması için bir fırsat olacak? dedi.

Okuma-yazma oranının Türkiye ortalaması üzerinde olan kentin üniversiteyi hak ettiği görüşünü savunan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hıdır Belice, Tunceli'de üniversite kurulması için 2004 yılında imza kampanyası başlattıklarını hatrlattı.

Belice, ?Topladığımız imzaları başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, yetkili yerlere gönderdik. Ancak şu ana kadar olumlu bir sonuç çıkmadı. Önümüzdeki yıl ilimizde üniversite kurulması çalışmalarını Ankara gündemine taşıyacağız? diye konuştu.

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Cihan Açıkgöz de, ?Üniversitenin bir ilin ekonomik, kültürel ve sosyal kalkınmasına büyük etkisi var. Tunceli'nin ekonomisi oldukça zayıf. Gerek Tunceli halkı, gerekse de TTSO olarak ilimizde bir üniversitenin kurulmasını istiyoruz? şeklinde konuştu.

Tuncelili gençler ise ekonomik nedenlerden dolayı şehir dışında okuyamadıklarını dile getiriyor.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber