MEB Bürokrasisi 12 yıldır Lisans tamamlamayı başlatamamıştır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Nisan 2013 20:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB Bürokrasisi 12 yıldır  Lisans tamamlamayı başlatamamıştır

"Lisans Tamamlama Programları Çalışmaları Ne Zaman Sonlandırılacak?" başlıklı haberimizde, Milli Eğitim Bakanlığının 22.03.2002 tarih ve 863 sayılı ""2+2, 3+1 Lisans Tamamlama Programları Düzenlenmesi" konulu yazısını duyurmuştuk. Aradan önce 2, sonra 4 ve sonra da 6 yıl geçti.. Toplamda 12 yıl içinde MEB Bürokrasisi Lisans tamamlamayı başlatamamıştır.

MEB; 12 yıl sonra tekrar Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün 16.04.2013 tarih ve 612310 sayılı yazısıyla tekrar lisans tamamlayacak öğretmenleri tespit etmeye çalışmaktadır. Bu tespit daha önceden en az 3 kere yapılmasına karşılık MEB Bürokrasisi Lisans tamamlamayı başlatamamıştır. Bakanlık bünyesindeki lisans tamamlama çalışmaları artık sonlandırılmalı Bakanlık arşivlerinde saklanan listeler kullnılmalıdır. Bakanlık isim listesi istemekten artık vazgeçmelidir.

Lisans tamamlamanın 12 yıllık tarihsel süreci ise şu şekildedir;

"Lisans Tamamlama Programları Çalışmaları Ne Zaman Sonlandırılacak?" başlıklı haberimizde, Milli Eğitim Bakanlığının 22.03.2002 tarih ve 863 sayılı "2+2, 3+1 Lisans Tamamlama Programları Düzenlenmesi" konulu yazısını duyurmuştuk.

Bu yazıda;

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda görevli öğretmenlerin, öğrenim durumlarındaki farklılıkların ortadan kaldırılması amacıyla çeşitli branşlarda 2+2, 3+1 lisans tamamlama programları düzenlenmiştir. Ancak, söz konusu programlara katılamayan emsal durumdaki öğretmenlerin de aynı imkândan yararlanabilmeleri için, 2002 yılında "lisans tamamlama programlarının düzenleneceğinin planlandığı" Bakanlıkça açıklanmıştı.

Yukarıdaki yazıdan 2 yıl sonra 2004 yılında, lisans tamamlama çalışmalarının devam ettiği Bakanlık internet sitesinde 29-04-2004 tarihli açıklama ile duyurulmuştu. Açıklama ilgili haberimizin altında bulunmaktadır.

Lisans tamamlayacak isimler daha önceden belirlenmiş Bakanlık arşivlerinde saklanmaktadır

Yukarıdaki yazıdan 4 yıl sonra, yani 2006 yılında, "Lisans Tamamlamada Bakanlık Ne Yapmaya Çalışıyor?" Haberimizde, Milli Eğitim Bakanlığının; 30.01.2006 tarih ve 261 sayılı " 2+2, 3+1 Lisans Tamamlama Programına Katılmak İsteyenler" konulu yazısını duyurmuştuk. Bu yazıyla; Hizmet İçi Eğitim Daire Başkanlığı, lisans tamamlama isteyen öğretmenlerin zaten 2002 yılındaki yazı ile başvurmuş olmasına ve 4 yıla yakın bir zaman beklemesine rağmen, Bakanlık herhangi bir çalışma yapmadan tekrar bu yazıyla isim listeleri istemiştir. İsimler toplanmış bakanlık arşivlerinde saklanmıştır.

Yukarıdaki yazıdan 6 yıl sonra, yani 2008 yılında, Bakanlık internet adresinde 2008 Yılında Düzenlenecek Hizmetiçi Eğitim Faaliyetleri ilan edilmiştir. Fakat yine lisans tamamlama konusunda bir tek faaliyet bulunmamaktadır. Aradan 6 yılı aşkın zaman geçmiş. Ama MEB Bürokrasisi bir arpa boyu yol alamamıştır.

Ayrıca Toplu görüşmelerde ve kurum idari kurullarında dile getirilen lisans tamamlama konusunda görüş birliğine varılmıştır. Türk Eğitim-Sen ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan (Ekim 2006) kurum idarî kurulu çalışma raporunda "8- Devralınan Sağlık Meslek Lisesi öğretmenlerinden eğitim enstitüsü mezunu olanlarına Lisans tamamlama imkânının verilmesinin sağlanması, önerileri üzerinde görüş birliğine varılmıştır." hususu da yer almıştır.

MEB Bürokrasisi daha önceden en az 3 kere yapılmasına karşılık tekrar lisans tamamlayacak öğretmenleri tespit etmeye çalışmaktadır

Yukarıdaki yazıdan 6 yıl sonra, yani Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün 16.04.2013 tarih ve 612310 sayılı yazısıyla, aradan tam 12 yılı aşkın zaman geçtiktan sonra MEB Bürokrasisi tekrar lisans tamamlayacak öğretmenleri tespit etmeye çalışıyor. Bu tespit en az 3 kere yapılmıştır. Lisans tamamlayacak isimler daha önceden belirlenmiş Bakanlık arşivlerinde saklanmaktadır. Bakanlık bünyesindeki lisans tamamlama çalışmaları artık sonlandırılmalıdır.

MEB Bürokrasisi 12 yıldır Lisans tamamlamayı başlatamamıştır

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün 16.04.2013 tarih ve 612310 sayılı yazısıyla Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk,orta,lise,mesleki ve teknik okullar ile mesleki eğitim merkezlerinde lisans eğitimini tamamlamamış 2 ve 3 yıllık eğitim enstitüsü, 3 yıllık sağlık eğitim enstitüsü ve diğer önlisans/yüksekokul mezunu öğretmenlerin lisans tamamlama programına katılmayı isteyip istemediklerinin tespit edilmesi ve branşlar itibariyle sayıları istenmektedir.

Bu konuya daha önce yer "Lisans tamamlama çalışmaları başlıyor" haberimizde vermiştik.

İşte lisans tamamlama yazısı.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber