Bu yıl buğdayda yüksek rekolte bekleniyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğdayın gelişme dönemlerinde düşen yağışların böyle devam etmesi ve herhangi bir doğal afet görülmemesi halinde bu yıl verimin yüksek olacağının tahmin edildiğini belirtti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2013 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bu yıl buğdayda yüksek rekolte bekleniyor

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, bölgelerden aldıkları verilerin bahar yağışlarının yeterli olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Özellikle kışlık olarak ekilen buğday, arpa gibi ürünlerin gelişimiyle şeker pancarı, mısır, ayçiçeği gibi yazlık ekilişlerin yapılabilmesi için gerekli koşulların oluşması açısından ilkbahar yağmurlarının çok önemli olduğuna dikkati çeken Bayraktar, geniş alanlarda yetiştiriciliği yapılan stratejik ürün buğdayın genellikle sulama imkanı olmayan tarım arazilerinde, tamamen yağışlara bağımlı olarak üretildiğini bildirdi.

Bayraktar, şunları kaydetti:

"Buğday bitkisinin vejetasyon boyunca istediği su miktarı gelişme dönemlerine göre farklılık göstermektedir. Kütlesel büyümenin hızlı olduğu ve başağın oluştuğu sapa kalkma ve tane doldurma dönemlerinde alınan yağış, buğday verimini çok etkilemektedir. Bu dönemler mart ayının ortalarından mayıs ortalarına kadar olan zaman dilimine tekabül etmektedir. Bu dönemdeki yağış noksanlığı büyük oranda verim azalmalarına neden olabilmektedir.

Bu yıl Güneydoğu Anadolu bölgesinde bazı illerde lokal olarak görülen yağış yetersizliği hariç tutulursa, bahar yağışları yeterli. Buğdayın gelişme dönemlerinde düşen yağışların böyle devam etmesi ve herhangi bir doğal afet görülmemesi halinde bu yıl verimin yüksek olacağı tahmin edilmektedir. Ülkemiz genelindeki yağışlar üreticimizi rahatlattı. Bu yağışların, mayıs ayının ilk yarısında da devam etmesi halinde buğdayın su ihtiyacı karşılanacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber