İşte Başbakanın 2005 gezi bilançosu...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2005 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2005 yılında 41 ülkeyi ziyaret etti. Erdoğan, resmi ziyaret ve uluslararası toplantılar için gittiği ülkelerde 100'e yakın liderle görüşmelerde bulundu. Yaptığı yurt dışı geziler nedeniyle zaman zaman muhalefetin eleştirileriyle karşı karşıya kalan Başbakan Erdoğan, 2005 yılını ağırlıklı olarak Türkiye dışındaki temaslarıyla geçirdi. 2005 yılında 41 ülkeye ziyaretlerde bulunan Erdoğan, bazı ülkelere ise birden fazla ziyaret yaptı.

Başbakan Erdoğan, 2005 yılındaki yurt dışı ziyaretlerine 10 Ocak'ta Rusya ile başladı. Ocak ayında İsviçre'nin Davos kentine giden Erdoğan, Şubat ayının ilk haftasında ise tsunami felaketinin etkilediği Endonezya, Malezya, Tayland, Maldivler ve Sri Lanka'ya giderek incelemelerde bulundu. Erdoğan, şubat ayında ayrıca Arnavutluk, Bosna, Malezya, Tayland, Maldivler ve Sri Lanka'ya giderek incelemelerde bulundu.

Erdoğan, Şubat ayında ayrıca Arnavutluk, Bosna-Hersek ve Belçika'nın başkenti Brüksel'de temaslarda bulundu. 2005 yılını "Afrika Yılı" ilan eden Erdoğan, Mart ayı başında Etiyopya ve Güney Afrika Cumhuriyeti'ne, ay sonunda ise Tunus ve Fas'a resmi ziyaretler yaptı. Erdoğan Mart ayında ayrıca İspanya ve Brüksel'de de bazı uluslararası toplantılara katıldı. Papa 2. Jeap Paul'un cenaze töreni için 7 Nisan'da Vatikan'a giden Erdoğan, Nisan ayı içinde Norveç ve Afganistan'a da ziyaretler gerçekleştirdi. Erdoğan, 1 Mayıs'ta tarihi İsrail ve Filistin ziyaretlerini gerçekleştirirken, Mayıs ayı içinde ayrıca Rusya, Macaristan, Polonya ve Kazakistan'a gitti.
Başbakan Erdoğan Haziran ayında ise ABD, Lübnan ve Azerbaycan'de temaslarda bulundu. Temmuz ayı içinde ABD ve Rusya'ya 2. ziyaretlerini yapan Erdoğan, Moğolistan ve İngiltere ziyaretlerini de bu ay içinde gerçekleştirdi. Erdoğan, Eylül ayında ise İtalya, ABD, Suudi Arabistan, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne gitti. Pakistan'da meydana gelen büyük depremin ardından 20 Ekim'de bu ülkeye giden Erdoğan, Ekim ayında ayrıca Kuveyt, Yemen ve İngiltere'yi ziyaret etti.

Başbakan Erdoğan, Kasım ayı içinde Almanya, Katar, Bahreyn, Danimarka ve İspanya'ya ziyaretlerde bulundu. Başbakan Erdoğan, en uzun soluklu yurt dışı gezisini ise Aralık ayında Yeni Zellanda ve Avustralya'ya gerçekleştirdi. Başbakan Erdoğan, ABD ve Rusya'yı 3'er kez ziyaret ederken, Belçika, İngiltere ve İspanya'ya ise yıl içinde 2'şer kez gitti.

Erdoğan, yaptığı resmi ziyaretlerde ve katıldığı uluslararası toplantılarda 100'e yakın liderle biraraya gelerek görüşmelerde bulundu. Başbakan Erdoğan ayrıca 2005 yılında Yeni Zellanda, Almanya, Irak, İtalya, Pakistan, Gürcistan, Tayland, Makedonya Başbakanları ile Ürdün Kralı ve Rusya Devlet Başkanı'nı da Türkiye'de ağırladı.
Başbakan Erdoğan, 2005 yılı içinde yurt içinde de yoğun temaslarda bulundu. 2005 yılına Karabük'ün Safranbolu İlçesi'nde giren Erdoğan, yıl içinde Ankara'nın dışında 39 kentte de çeşitli açılışlar ve törenlere katıldı. Erdoğan'ın en fazla gittiği kentler ise İstanbul, Antalya, İzmir ve Bursa oldu. Erdoğan'ın ziyaret ettiği kentler arasında Diyarbakır, Van, Hakkari, Siirt, Şanlıurfa, Adana, Gaziantep, Hatay gibi Doğu ve Güneydoğu kentleri de bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber