Simav ekonomisini seracılık sırtladı

Kereste pazarını Rusya'ya, el halıcılığını Çin'e kaptıran Kütahya'nın jeotermal enerji zengini ilçesi Simav'da ekonomi şimdi seracılıkla hareketlendi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2013 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Simav ekonomisini seracılık sırtladı

Kerestecilik ve el halıcılığının yok olmasıyla köyleriyle birlikte 67 bin nüfuslu ilçede durma noktasına gelen ekonominin çarklarını döndürme sırası bu kez belediyenin desteklediği seracılara geldi. İlçenin 15-20 yıl öncesi hatırı sayılır kerestecileri ve halıcıları şimdi seracı oldu. Ürettiği işlenmiş keresteyi Avrupa ülkelerine ihraç eden 100'ün üzerindeki büyük çaplı kereste fabrikaları kapanırken,12 bin dolayındaki halı tezgahı sustu, geçimini el halısı dokuyarak sağlayan 25 bin dolayındaki ev hanımı işsiz kaldı.

Kereste pazarını Ruslara, el halıcılığını da Çin'e kaptıran Simavlı iş adamları çabuk toparlandı. 4 Eylül Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adı altında örgütlenen Simavlılar, yatırımlarını bu kez belediyenin jeotermal enerji, toprak, arazi ve alt yapı desteği verdiği Eynal kaplıcalarındaki jeotermalli seralara kaydırdı, 400 dekar kapalı alanda jeotermal enerji ile ısınan modern seralar kuruldu.

Şimdi burada üretilen yıllık 6 bin ton dolayındaki hormonsuz domates ile salatalıklar Bursa ve Eskişehir illeri başta olmak üzere çevredeki il ve ilçelerde kapışılmaya başlanınca bu işten hem ilçe hem de seracılar kazançlı çıktı.

Simav 4 Eylül Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Keldi, belediyenin destekleriyle şimdi Eynal Kaplıcaları bölgesindeki 400 dekarlık sera alanını en az iki katına çıkarmak için çalışma başlattıklarını bildirdi. Şu anda ürettikleri 6 bin ton dolayındaki domates ile salatalığın satışından ilçe ekonomisine yılda 6 ile 7 milyon TL arasında katkı sağlamanın yanı sıra 400 dolayında işçiye de istihdam oluşturmanın onur ve gururunu yaşadıklarını ifade eden Başkan Keldi, "Sağ olsun belediye başkanımız bir dediğimizi iki etmiyor. Bize maddi manevi her türlü desteği sağlıyor. Şu anda jeotermal enerji ile ısınmada hiçbir sıkıntımız yok. Biz de bunun karşılığı olarak bolca üretim yaparak ilçenin ekonomisini sırtlamaya çalışıyoruz" dedi.

Başkan Keldi, ayrıca geçmiş yıllarda yaşadıkları sulama suyu sıkıntısını bölgede derin su kuyusu açmak suretiyle çözüme kavuşturan Kütahya Valisi Sayın Kenan Çiftçi'ye de teşekkür ettiklerini ve kendisini 'Seracı dostu' ilan ettiklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber