Bilim Deney Merkezi Ve Sabancı Uzay Evi'ni 1 yılda 104 bin kişi ziyaret etti

ESKİŞEHİR'de, Sabancı Vakfı tarafından 1.5 milyon Euro'luk teknoloji donanımının sağlanmasıyla hayata geçirilen 'Büyükşehir Belediyesi Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi'ni 1 yıl içerisinde toplam 104 bin 880 kişi ziyaret etti.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 21 Nisan 2013 17:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bilim Deney Merkezi Ve Sabancı Uzay Evi'ni 1 yılda 104 bin kişi ziyaret etti

Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi'nin açılışının birinci yıldönümü nedeniyle, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in de katıldığı etkinlik düzenlendi. Etkinliğe katılanlar bir yanda deney gösterileriyle heyecanlanarak eğlenirken, diğer yanda da "Bilim-o" robotunun gösterisini izledi ve yapılan çalışmaların yer aldığı sergileri gezdi. Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi'ne yeni kazandırılan 6 deney aleti, 1 uçak ve 13 matematik deney seti de ziyaretçilere tanıtıldı.

Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi Yöneticisi Didem Aydınmakine, merkezi bir yılda yaklaşık 60 bin çocuk ile 40 bin de yetişkinin ziyaret edip bilimin sonsuz dünyasını keşfettiklerini söyledi. Yurt dışından ve Türkiye'nin dört bir yanından merkezlerine ziyaretçi geldiğini anlatan Aydınmakine, "Birinci yılımızda 100 bin kişiye ulaşmanın gururu yaşıyoruz" dedi.

SU ALTI DÜNYASI MERKEZİ YAPILACAK

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 4 Nisan 2012 tarihinde Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'nın da katıldığı törende hizmete açtıkları merkeze beklediklerinden daha fazla ziyaretçi geldiğini söyledi. Büyükerşen, "Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi, çocuklara üzerinde deneyerek öğrenme fırsatı veriyor. İleride bir de su altı dünyası merkezi açmayı planlıyoruz" diye konuştu.

MASAL ŞATOSU YAZIN AÇILIYOR

Büyükerşen, yine Bilim Kültür ve Sanat Parkı içinde akvaryum ve mini hayvanat bahçesi ile çocukların hayal dünyasının gelişmesine olanak sağlayacak olan Masal Şatosu'nun önümüzdeki aylarda açacaklarını söyledi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Jale Nur Süllü yaptığı konuşmada "İçimde yaramaz bir çocuk var beni sürekli yaramazlık yapmaya zorluyor" diyen bir belediye başkanın hayallerinden sadece biri olan Bilim Deney Merkezi ve Uzay Evi'ni açıldığında böylesine yoğun bir ilgiyle karşılaşacağını kendilerinin bile öngörmediğini belirtti. Süllü, merkezin bir yılda Türkiye'deki 60 il ve yurt dışından gelen toplam 104 bin 880 konuğu ağırladığını söyledi.

MERKEZİN ÇALIŞMALARINI ANLATTI

Büyükşehir Belediyesi Bilim Deney Merkezi'nin bir yıl içinde yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Jale Nur Süllü, bir yıl içinde 6 farklı atölye çalışması ve 5 farklı bilim turunun gerçekleştirildiği, 5 film gösterimi, 2 farklı sunumun uzay severlerle buluştuğu, evren meraklılarının sorularının özel sohbet ortamında cevaplandırıldığı "Derin Uzay Sohbetleri" yapıldığı kaydetti. Süllü merkez bünyesinde Öğretmenler Kulübü kurulduğunu, Avrupa Bilim Merkezi Ağı olan ECSITE'a üyelik gerçekleştirildiği, üniversiteler işbirliği kapsamında Aanadolu Üniversitesi'nin Güneş Takımı'nın tasarladığı güneş enerjisi ile çalışan "ORCA"nın adlı aracın kalıcı olarak sergilenmek üzere merkeze yerleştirildiği, Ödüllü Deney Seti Tasarım Yarışması düzenlendiği ve doğum günü kutlamaları gerçekleştirilerek çocukların doğdukları tarihin yıldızlı gökyüzü sunulduğunu sözlerine ekledi.

SABANCI VAKFI'NIN KATKILARIYA HAYATA GEÇİRİLDİ

Sazova Mahallesi'ndeki Bilim, Kültür ve Sanat Parkı'nda 2 bin 751 metrekare alan üzerine inşa edilen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi, Çimsa'nın bağışı ile Sabancı Vakfı tarafından 1.5 milyon Euro'luk teknoloji donanımının sağlanmasıyla hayata geçirildi. Türkiye'nin en büyük ve en teknolojik uzay evi olan Sabancı Uzay Evi, dünyadaki diğer uzay evleri örnek alınarak tasarlandı.

Uzay Evi'nin 14 metre iç çapında olan 360 derecelik kubbesi, bilimsel gözlemlerin yapılmasına imkan veriyor. Kubbe, izleyicilerine evrene, uzaya, galaksilere, yıldızlara dünya ve gezegenlere canlı bir seyahat deneyimi yaşatıyor. İnteraktif sunumlar ve gösterimlerin yapıldığı Sabancı Uzay Evi'nde balıkgözü lensler ile donatılan ve 16 mega piksellik görüntü elde edilen iki ayrı yüksek çözünürlükte projeksiyon bulunuyor. Sabancı Uzay Evi, aynı anda 95 kişiye evrenin gizemli dünyasını izletebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber