Yeşil kartlılara Genel Sağlık Sigortası kartı

Haber Giriş : 28 Aralık 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007'de uygulamaya konulacak Genel Sağlık sigortası ile birlikte yeşil kartlılara da Genel Sağlık Sigortası kartı verilecek. Sistemin 2007'de yürürlüğe girmesi ile yeşil kartta ortadan kalkacak.

2007 yılında uygulamaya geçmesi geçilmesi hedeflenen Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi ile birlikte yeşil kart yerini GSS kartına bırakacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Danışmanı Hüseyin Çelik, GSS ile birlikte sistem kapsamındaki herkese GSS kartı verileceğini ve yeşil kartın ortadan kalkacağını söyledi. Yeşil kartlıların zaman zaman hastane ve eczanelerde durumlarından dolayı hor görülebildiğini dile getiren Çelik, böylelikle sağlık yardımı kapsamındaki kişilerin durumlarının saklı kalmış olacağını söyledi. GSS ile birlikte ödeme gücü olanların gelirinden sağlık primi kesilmeye devam ederken, yeşil kartlıların primini ise devlet ödeyecek. Çelik, ilk aşamada otomatik olarak yeni sisteme aktarılacak olan yeşil kartlıların, sistemin tam olarak kurulmasıyla kontrolden geçirilmeye başlanacağını belirtti.

Gelir tek kriter olmaktan çıkacak
Hazırlık çalışmaları tamamlanan ancak Meclis'e sevkedilmeyen Sosyal Yardımlar ve Primsiz Ödemeler Kanunu Tasarısı hakkında bilgi veren Çelik, "Şu anki duruma göre, mevcut Yeşil Kart Kanunu yürürlükte kalacak ve onun üzerinde kontrollere ilişkin olarak bir kaç değişiklik yapılacak. Köklü değişikliği ise Sosyal Yardımlar Kanunu'nun Meclis'ten geçmesiyle birlikte yapacağız" dedi. Çelik, getirmek istedikleri en önemli yeniliğin, kişilerin yoksulluğunu tespit etmede gelirin yanı sıra servet ve harcamanın da dikkate alınması olduğunu belirtti.
Mevcut sistemde en temel sorunun varlıklı kişilerin yeşil kart alarak tüm sağlık harcamalarını topluma fatura etmesi olduğunu dile getinen Çelik, "Yasa diyor ki, geliri dikkate alacaksınız. Şimdi kişi 500 milyarlık bir evde oturuyorsa ve gelirini bulamıyorsanız bu kişiye yeşil kart vermek zorunda kalıyorsunuz" diye konuştu. Sorunun çözümü için gelir, servet ve harcamadan elde edilecek bir yoksulluk/yaşam düzeyi tespitinin yapılacağını dile getiren Çelik, "Bu rakam illere göre değişebilecek ve 6 ayda bir asgari ücretle de ilintili olarak belirlenecek. Ama yine asgari ücretin üzerine çıkma şansı yok, 2/3'sine çıkabilir" diye konuştu.

Gerçek yoksul amaçlanacak
25 Aralık tarihi itibariyle 10 milyon 742 bini bulan yeşil kartlı arasında hak sahibi olmayanların da bulunduğu yönünde eleştirilen uygulamanın yeni şeklinde, sosyal güvenlik bilgi sistemi ve bizzat kontrollerle "gerçek yoksul"a ulaşmak amaçlanacak. Çelik, alt yapı çalışmaları süren bu bilgi sistemiyle kişilerin bankadaki mevduatlarından, tapu kayıtlarına ve vergi mükellefiyetlerine kadar birçok bilgiye ulaşılacağını söyledi. Yoksulluğu tespit için ise ilk basamakta sosyal hizmet uzmanları, ardından da periyodik kontroller için sosyal güvenlik denetçileri görev alacaklar.

Katkı payları geri ödenecek
Çelik, mevcut GSS tasarısına göre tespiti yapılamayan ancak katkı payı verebilecek durumda olan yeşil kartlılar da düşünülerek yeşil kartlılardan ilaç harcamalarında katkı payı alınacağını söyledi. Bu noktada farklı bir uygulamaya gidileceğini belirten Çelik, "Katkı payı ödemede zorlanan kişilere sorgulama ve inceleme olmaksızın katkı payları geri ödenecek. Başta katkı payı almamak gibi bir kural koyarsanız müthiş bir talep patlaması oluyor" dedi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber