Burdur Çinli istilasına uğradı

Burdur'da, bedelli askerlerin ayrılmasının ardından yeni ekmek kapısı Çinliler oldu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2013 11:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Burdur Çinli istilasına uğradı

Toplam 70 bin nüfuslu Burdur, bugünlerde ürettiği mermerin yüzde 40'ını ihraç ettiği Çin'den mühendis ve eksperlerin akınına uğruyor. Çinli eksper ve mühendisler, şirketleri için alacakları mermerleri bizzat inceleyip karar veriyor. Burdur'da kalış süreleri yaklaşık 1 yıl olan ve aileleriyle birlikte sayıları bini bulan Çinli eksperler hem emlak piyasasını canlandırıyor hem de vatandaşın yeni gelir kapısı oluyor.Kentte kiralık daire ilanları artık Çince de yazılmaya başlanırken, Çinlilerin en büyük sıkıntısının Çin yemeği yemek için yaklaşık 3 saat uzaklıktaki Afyonkarahisar'a gitmek zorunda kalmaları olduğu belirtildi.

SAATLERCE MERMER BLOKLARI İNCELİYORLAR

Dünyada marka olan Burdur mermeri en çok Çinlilerin ilgisini çekti. 350 milyon dolarlık mermer ihracatının yüzde 40'ının Çin'e yapıldığı Burdur'da hal böyle olunca kente Çinli akını başladı. Çinli mermer avcıları binlerce kilometre uzaklıktan gelip Burdur'a yerleşiyor. Sayıları ise aileleri ile birlikte bini buluyor.

Sabahları çizmelerini giyen kadınlı erkekli Çinliler kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta olan mermer ocaklarına gidiyor. Sayıları 120'yi bulan mermer ocaklarında gün boyu mermer avına çıkan Çinliler beğendikleri mermer blokları işaretliyor ve firmaları için satın alıyor.Toza aldırmadan saatlerce mermer blokları inceleyen rengine ve homojen olmasına bakan Çinli eksperler özellikle açık renk olanları tercih ediyor.

BURDUR BEJİ ÇOK BEĞENİLİYOR

Burdur mermeri dünya piyasasında "Burdur Beji" olarak bilinirken, Çin'de de çok beğenildiğini söyleyen Çinli eksperler, kentte yaşamaktan mutlu olduklarını ifade ediyorlar. Çinli mermer eksperleri, en çok yemeklerini özlüyor ama Türk yemeklerine de alışmaya çalışıyorlar. Çinliler, Burdur'da sosyal hayatı da eğlenceli bulduklarını belirtiyor.

ÇİN YEMEĞİ İÇİN AFYONKARAHİSAR'A GİDİYORLAR

Burdur ve mermer ocaklarında Çince yazılar dikkatlerden kaçmıyor. Kiralık ve satılık levhalar bir de Çinliler için kendi dillerinde yazılıyor. Burdur'da ev tutan veya satın alan Çinliler ev fiyatlarının da artmasına sebep oluyor. Kentte 2 artı 1 dairelerin aylık kirası 650 liraya

çıkarken, Çinliler daireleri hem ofis hem ev olarak değerlendiriyor. Çinlilerin tercih ettiği mevkiler ise özellikle

Burdur Gölü kenarı. Çin yemeği yemek istediklerinde

Afyonkarahisar'a gidiyorlar. Kentte girişimcilerin Çin lokantası açma fikri olduğu belirtiliyor.

TERCİH Burdur GÖLÜ KIYISI

Müteahhit Hasan Güraksı, Çinli mühendis ve eksperlerin kentteki emlak piyasasına önemli ölçüde canlılık kattığını belirterek, "Özellikle 2 artı 1 daireler üzerinde duruyorlar. Buraları hem ev hem ofis olarak kullanıyorlar. Fiyatlar ise 650 TL'den başlıyor ve tercihleri Burdur Gölü kıyısındaki daireler" dedi.

BEŞ YILDIR DEVAM EDİYOR

Türkiye Mermerciler Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Naci İlçi,

mermer ocaklarında her gün Çinli eksperlerin geldiğini ve mermer plakalarını tek tek incelediklerini söyledi. Çinli eksperlerin toza ve çamura aldırmadan mermerlerin özelliklerini not aldıklarını ve beğendikleri mermerleri işaretleyerek tespit ettiklerini söyleyen İlçi, bu işin yaklaşık 5 yıldır devam ettiğini ancak son iki yıldır ciddi bir Çinli akışının yaşandığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber