Üniversite güvenlik amiri: Fişleme bende alışkanlık oldu

Haber Giriş : 30 Aralık 2005 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Organize suç örgütü kurmaktan' yargılanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

Savcı Metin Dikeç, Aşkın'ın yurtdışına çıkış yasağı koşulu ile tahliyesini isterken Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi kararı oybirliği ile aldı. Dün ikincisi yapılan duruşmada savcı değişikliğinin ardından 4 sanığın ifadeleri alındı. ?Özel hayatın gizliliğini ihlal eden verileri hukuka aykırı olarak topladığı'' iddia edilen üniversitenin Güvenlik Müdürü Saffet Kara, bilgi ve belgeleri, jandarma karakol komutanı olduğu dönemde hazırladığını ileri sürdü. Yaptığı işi emir komuta zinciri içinde gerçekleştirdiğini söyleyen Kara, alışkanlık nedeni ile güvenlik müdürü olduğu dönemde de bilgi notları tuttuğunu; ancak bunların istihbarat amaçlı olmadığını savundu.

Müdahil avukatlardan Hüsnü Tuna, el yazısıyla hazırlanan ve içinde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in üniversiteye geldiğinde kimlerle görüştüğü yönünde bilgilerin yer aldığı belgeleri mahkemeye sununca Saffet Kara, el yazılarının kendisine ait olduğunu doğruladı. Aşkın ile Rektör Yardımcısı Ayşe Yüksel dışındaki sanıkların hazır bulunduğu duruşmada, ifadeleri alınmayan Genel Sekreter Yardımcısı Salih Yurtkuran, Yazı İşleri Şube Müdürü Şükran Yurtkuran, Yazı İşleri Bilgisayar İşletmeni Bülent Şahin de dinlendi. Rektör Aşkın'ın kasasında çıkan fişleme dosyalarını hazırladığı iddia edilen Kampüs Jandarma Karakol eski Komutanı ve Üniversite Özel Güvenlik Birimi Müdürü Saffet Kara, 1995-2000 yılları arasında üniversitede jandarma karakol komutanlığını yaptığını, il güvenlik ve il jandarma komutanlığının emri ile istihbarat notlarını hazırladığını, ilgili birimlerin talimatlarıyla notların birer nüshasını rektörlüğe ilettiğini söyledi. Kara, alışkanlık sebebiyle üniversitede görev yaparken de bilgi notları tuttuğunu anlattı. Saffet Kara, karakol komutanlığı görevi dışında özel güvenlik birimi müdürü olarak kimse hakkında kişisel bilgiler tutmadığını iddia edince müdahil avukatlardan Hüsnü Tuna, Kara'ya sorulmak üzere ?Kara, emekli olduktan sonra herhangi bir istihbarat notunu yazıp Rektör Aşkın'a iletmediğini söylüyor. 2001 yılından sonra kendisinin el yazısıyla tutmuş olduğu Yücel Aşkın'ın kasasından çıkmış bazı notlar bulundu. Bu notlarda bazı öğretim üyelerinin kiminle beraber olduğu, nerede oturduklarını, nerede namaz kıldıklarını ve isimlerinin yanına şucu bucu şeklinde bazı ibareler konulmuş. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in bir bayram günü üniversite ziyareti ile ilgili olarak notlar var.? diyerek belgeleri mahkemeye sundu. Bunun üzerine Kara, el yazılarının kendisine ait olduğunu kabul ederek, bilgilerin toplanmasını kendisinde meydana gelen bir alışkanlıktan olduğunu ileri sürdü. Sözü edilen belgeleri Aşkın'a vermediğini savunan Kara, belgelerin masasının üzerinde olduğunu, oraya nasıl gittiğini bilmediğini ifade etti. Kara, jandarmada görev yaparken amirlerinden gelen talimatlar üzerine istihbarat notları tuttuğunu ifade ederek, ?O dönemde türban yürüyüşü, PKK olayları gibi birçok öğrenci olayları oluyordu. Jandarma İl Komutanlığı konu ile ilgili istihbarat çalışması yapmamı istemişti. Hazırladığım raporları il jandarma ve il güvenlik komutanlığına verdim.? şeklinde konuştu.

Duruşmada dinlenen Salih ve Şükran Yurtkuran ile Bülent Şahin ise evrak kayıt defterinin değiştirilme talimatını cezaevinde intihar eden Üniversite Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı'nın verdiğini ileri sürdü.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber