KEY hesaplarının ödenmesi süreci hızlandı

Haber Giriş : 30 Aralık 2005 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, nema ödemelerinden sonra 5 milyon kişiyi ilgilendiren KEY hesaplarının ödenmesi sürecini de hızlandırdı. Yasa çıkar çıkmaz, 1.5 milyon kişi parasını alacak. Halen bulunamayan 3.5 milyon kişi de bulunur bulunmaz paraları ödenecek. Bir kişiye 400 milyon ila 6 milyar lira ödeme yapılacak...

HÜKÜMET Ocak 2005'te hazırladığı Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarıyla ilgili yasayı Meclis'ten geçirmeyi planlıyor. Yasa Meclis'ten geçer geçmez çalışanların maaşlarından 9 yıl boyunca kesilen KEY payları ödenmeye başlanacak. Özal hükümetinin 1987 yılı başından itibaren çalışanların maaşlarından kesintiye gidilerek oluşturulan KEY hesapları, 1 Ocak 1996'da sonlandırılmıştı. O tarihten bu yana ödenmesi yılan hikayesine dönen KEY hesapları için AK Parti hükümeti harekete geçti.

YASA BEKLENİYOR

BU konuda hazırlanan yasa taslağı halen Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Hazine arasında görüşülüyor. Yasa çıkar çıkmaz, ödemeler başlayacak. Ancak halen bu konuda sıkıntılar aşılmış değil. Toplam 5 milyon kişiyi ilgilendiren bu hesaplarda biriken paralarını almak için şimdiye kadar sadece 1 milyon 494 bin hak sahibi belirlendi. Kalan 3.5 milyon kişinin belirlenmesi için ise harakete geçildi. Sıkıntılar yaşandığını doğrulayan TOKİ yetkilileri, yasanın çıkmasının ardından hak sahiplerine paralarını almak için 5 yıllık süre tanınacağını kaydettiler.

400 MİLYON-6 MİLYAR

MAAŞLARDAN yapılan bu kesintiler ile çalışanların ev sahibi yapılması planlanıyordu. Evdeki hesap çarşıya uymayınca kesintiler sonlandırıldı. Ardından da 395 trilyonluk para Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na aktarıldı. Şu anda fonda 1 milyar 210 bin YTL birikmiş durumda ve hak sahiplerini bekliyor. Çalışanlara kesinti yapılan yıl sayısına göre yasal faiziyle birlikte ortalama 400 milyon lira ile 6 milyar lira arasında ödeme yapılacak.

KEY HESAPLARINDA NELER YAŞANDI?

KEY hesabı 11 Kasım 1986'da çıkarılan bir yasa ile oluşturuldu. İlk kesinti 1 Ocak 1987'de yapıldı. Tam 9 yıl sürdü ve 1995 yılı sonu itibariyle kesintiler sonlandırıldı. Bu dönemde devlet kurumlarından ya da 10'dan fazla işçi çalıştıran işverenlerden işçi adına kesinti yapıldı. Emekliler için ise bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumlarınca ödeme yapıldı. 29 Aralık 1999'da çıkarılan kararname ile tasfiye edildiğinde hesapta 395 trilyon lira vardı. Bu para sermaye artırımı olarak Emlak Konut'a aktarıldı. Ardından da Emlak GYO kurularak, Emlak Konut'un gayrimenkulleri bu şirkete KEY hak sahipleri adına tescil edildi. Emlak Bankası tarih olunca Emlak GYO, TOKİ'ye devredildi. 649.1 trilyon lira sermaye ile kurulan TOKİ'nin yüzde 61'lik hissesi KEY hak sahiplerinin oldu. KEY hesabının tasfiyesi için hak sahiplerinin isimlerinin belirlenmesi ise sorun yarattı. Şu ana kadar sadece 1 milyon 495 bin kişi tespit edildi. Kalan 3.5 milyon kişinin isimleri bilinmiyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber